Zjistěte, proč jsou psi brokolice zvířecí říše

Zjistěte, proč jsou psi brokolice zvířecí říše

Tisk

krava nebeska 200Herce Davida Duchovnyho si můžete pamatovat jako agenty Foxe Muldera ze seriálu Akta X, nebo nověji jako zhýralce Hanka Moodyho ze seriálu Californication. Svou první knihou se ale světu představil jako ochránce práv zvířat a pomáhá mu s tím odvážná a svá kráva Elsie.

 

Elsie je mladá kravička, která nedávno přišla o mámu. Je ale jiná než ostatní. Hodně přemýšlí na kraví teenegerku – třeba o tom, proč lidé jako jediní pijí mléko jiných savců. Na farmě se jí sice líbí, ale nestačí ji omezený životní prostor, chce se podívat i jinam. Touha vyvrcholí, když se v příbytku farmářů z televize dozví, co se stalo s její mámou a že stejný osud čeká i jí.

Elsie plánuje útěk. To se ale v uzavřeném kolektivu neutají a tak k ní přichází čuník Jerry a krocan Karl. Elsie chce odjet do Indie – přirozeně proto, že v Indii je posvátná a nikdo ji neublíží. Prase v Indii nemá žádné výsadní postavení a tak se rozhoduje, že konvertuje k judaismu, odjede do Izraele a nechá si říkat Šalom. Jenže co udělat s krocanem, když ten posvátný není nikde, ani k němu naopak nikdo nechová zášť, při vědomí, že když neskončí o díkůvzdání na talíři v Americe, čekají na něj jinde? Nakonec svůj problém vyřeší odjezdem do Turecka (Turkey = krocan, Turecko).

No, jenže cestovat ve zvířecí skupince v lidském světě není úplně jednoduché. Čtyřnozí přátelé se například musí naučit chodit jen po dvou, Karl absolvuje kurz, aby mohl na palubě letadla fungovat jako asistent.

Na čtenáře čeká opravdový zážitek. Humor a styl vyjadřování autora a jeho představivost je opravdu originální. Přesto, že se zamýšlí nad těžkými otázkami, není to kniha plná nesnesitelného mentorování. Je na každém z nás, zda něco ve svém smýšlení změníme, nebo se u knihy zasmějeme, odložíme ji a budeme pokračovat v zajetých kolejích. Duchovny na tak malém prostoru vytvořil opravdu velkolepou věc.

I pro překladatelku Janu Jašovou musela být tato kniha zajímavou prací – protože Elsie je fanynka „self-líček“ a ráda si pobrukuje populární písně („Noc je symfonie a hvězdy střepy z krás.“). Chtěla jsem ubrat pár procent za zavádějící a mylnou informaci – totiž, že krávy, které ještě neměly telata, mohou dávat mléko. Na konci se ale autor přiznává, že kvůli příběhu tento fakt zaonačil a pro mě je tak kniha stoprocentně skvělým zážitkem. Určitě se k ní ještě vrátím a věřím, že najdu další pasáže, které mě naprosto nadchnou. Knihu ráda doporučím všem, kteří čekají nečekané od Krávy nebeské. A těm, kteří chtějí rozluštit hádanku z názvu tohoto článku.

A ještě jedno zamyšlení na závěr: „Lidi zřejmě zdi a ploty milují, jenže si neuvědomují jedno: když postaví plot, aby za ním něco nebo někoho udrželi, ocitnou se za plotem i oni sami. Jedna zeď vytvoří dvojí vězení. Ta pro stavitele je možná větší, hezčí, ale jde jen o měřítko. Čína měla svou Velkou čínskou zeď, která měla udržet její nepřátelé za hranicemi, ale taky odřízla Číňany uvnitř od zbytku světa, a tahle izolace oslabila a nakonec zničila jejich říši. Pak tady byla zeď v Berlíně a ta taky nedopadla dobře. Totiž, dopadla na zem a byl s ní amen. Nebo ten plot na mexicko-americké hranici. Ten taky nikoho neudělá šťastnějším.“

krava nebeska

Kráva nebeská/Holy Cow
Autor: David Duchovny
Žánr: humor, satira
Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2016
Počet stran: 184
Hodnocení: 100 %               

Zdroj foto: www.bux.cz
https://www.bux.cz/knihy/180037-krava-nebeska.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Chtěla bych být takovou babičkou!

Valerie Zawadska 200Audioknihu BABIČKA POZDRAVUJE A OMLOUVÁ SE od Fredrika Backmana, autora celosvětově úspěšného románu MUŽ JMÉNEM OVE, načetla Valerie Zawadská. Hravé, jímavé a humorné vyprávění líčí neobyčejný vztah babičky a vnučky, ale také uka...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

10. ročník Svatojánské slavnosti NAVALIS 2018
Navalis 200Stejně jako v letech předešlých, tak i ve dnech 14. a 15. května 2018 proběhl další ročník Svatojánských slavností NAVALIS. Tentokrát se slavilo první jubilejní desáté výročí, které se v novodobé historii uskutečnilo v Praze.

Divadlo

Svět podle Amanitas – tentokrát s názvem Destinace

Amanitas divadlo 200Prostranství před pražským Cross klubem se v úterý 29. července promění v tak trochu jiný svět, a to svět nového cirkusu. Budete zde moci shlédnout premiéru pouličního divadla s názvem Destinace v podání skvostných Amanitas.

Film

Minisérie Černobyl připomíná jednu z největších tragédií v dějinách lidstva

cernobyl 200Až se zanedlouho bude bilancovat filmový a seriálový rok 2019, ve výčtu toho nejlepšího se určitě u mnoha fanoušků a publicistů objeví minisérie Černobyl, která je koprodukcí televizí HBO a Sky. Přitom nejde o nijak strhujíc...