Do Jablonce nad Nisou za Křehkou krásou

Do Jablonce nad Nisou za Křehkou krásou

Tisk

jablonec 200Pátý ročník výstavy skla a bižuterie Křehká krása 2016 se koná ve dnech 11. - 14. srpna 2016. V areálu jabloneckého Eurocentra bude vystavovat 45 výrobců skla a bižuterie, kteří  představí svoje poslední kolekce.

 

 

Připraven je i bohatý doprovodný program; předvádění vybraných technik zpracování skla a bižuterie. Pro návštěvníky připravilo bohatý program i Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Vedle stálých expozic Nekonečný příběh bižuterie a Čarovná zahrada – české sklo sedmi století lze navštívit aktuální výstavy Femme Fatale a Jedním dechem, nebo se zapojit do soutěže Najděte sklo z doby Karla IV. Ve vestibulu muzea bude připravena tvůrčí dílna.
Křehká krása je již nedílnou součástí prázdninového kulturního a turistického programu Jablonce nad Nisou. Cílem je podpořit tradiční bižuterní a sklářský průmysl a představit ho v plné kráse.   Partnery výstavy jsou Ministerstvo kultury ČR, Česká centrála cestovního ruchu CzechTourism, Liberecký kraj, Statutární město Jablonec nad Nisou, Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, Preciosa a.s., Jablonecké kulturní a informační centrum, Eurocentrum, Powiat Jelenogorski, Texo Plus s.r.o. a BusLine a.s.

jablonec

Jablonecké Muzeum skla a bižuterie prošlo několika etapami vývoje. První podněty k jeho založení spadají do poslední třetiny 19. století. Vznik muzea jako takového spadá do roku 1904, kdy byla otevřena první stálá výstava. V roce 1911 pak muzeum získalo vlastní budovu. Instituce přečkala všechny politické změny následujících let: první světovou válku, vznik Československé republiky i druhou světovou válku.
Pod novým názvem Muzeum pro umělecký průmysl se v roce 1949 přestěhovala do bývalého exportního domu Zimmer & Schmidt, kde sídlí dosud. V letech 1953-1961 bylo muzeum přičleněno jako pobočka k Národnímu technickému muzeu v Praze. V roce 1961 přešlo pod správu Okresního národního výboru v Jablonci nad Nisou a specializovalo se na výzkum dějin skla a bižuterie, což se projevilo i v novém názvu – Muzeum skla a bižuterie.
V roce 2001 započala příprava celkové rekonstrukce. Po zrušení Okresního úřadu v Jablonci nad Nisou se zřizovatelem Muzea skla a bižuterie stalo od 1. ledna 2003 Ministerstvo kultury České republiky.  
Foto: autor, www.msb-jablonec.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tomáš Vaněk: „Koncerty v Brně, Praze a Mnichově Hradišti chystám sám a vymazluji k obrazu svému.“

tomas vanek200Zpěvák a herec Tomáš Vaněk se v prosinci vypraví se svými vánočními koncerty do tří měst a my jsme jej u této příležitosti vyzpovídali a zjistili, na co se jejich návštěvníci mohou těšit.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Křest knihy Jiří Krampol „Já a mých 222 dokonalých přátel“

Krampol perex
V nakladatelství Práh vyšla kniha Miloše Schmiedbergera k 80. narozeninám Jiřího Krampola „Já a mých 222 dokonalých přátel“.

 

...

Literatura

Chůva: Jizvy zanechané na duši...

chuva perexMilujete-li romány, které jsou v jednotlivých kapitolách vyprávěny jinou osobou, je tento psychologický thriller tím pravým ořechovým. Krásný kontrast tu tvoří už jen rozdíl mezi ženským a mužským vnímáním. Časové rozpětí tvořící desítky let v...

Divadlo

Růžena Lysenková hrála hodně v televizi, ale velké role měla hlavně v divadle

lysenkova200Pamětníci a milovníci divadla si mohli všimnout, že letos 6. září to bylo deset let, co odešla ve věku 94 let vynikající herečka Růžena Lysenková. Naposledy si zahrála v roce 1997, a to v televizním filmu Čas jeřabin. A i když se objevila v řadě in...

Film

Prima podzim na Primě

Prima 200První srpnový den odtajnil generální ředitel Martin Konrád s programovým ředitelem Petrem Vladykou a ředitelem on-li sekce Danielem Gruntem podzimní schéma mateřské stanice Prima, kte...