Týden barokních tradic v Litomyšli a na zámku Nové Hrady

Týden barokních tradic v Litomyšli a na zámku Nové Hrady

Tisk

litomysl 200Dědictví a tradice baroka chce představit nový festival Litomyšlské dny barokní tradice, který se koná od 14. do 21. srpna v Litomyšli a na zámku Nové Hrady. Program zahrnuje nejen koncerty, ale také bohoslužby, procesí a přehlídku historických liturgických rouch. Po dobu festivalu se budou konat slavnostní mše.

 

Festival má za cíl přiblížit stále živé dědictví barokní doby, která velkou měrou přispěla k české kultuře. Koncerty zahrnují díla českých i světových barokních skladatelů. Zájemci o tradice a umění si mohou vyslechnout přednášku o barokních sochách v regionu. Celý týden je v budově proboštství k vidění výstava o barokní liturgii. Velkým lákadlem pro návštěvníky festivalu je i módní přehlídka historických liturgických rouch, kde se návštěvníci dozvědí to, k čemu se ten který oděv používal, co symbolizuje a jaký má původ.

litomysl

Místa konání festivalu

Kapitulní kostel povýšení sv. Kříže je nejstarší dochovaný sakrální prostor ve městě Litomyšl. Založen byl roku 1356 jako klášterní kostel u augustiniánského konventu. Dodnes si uchoval ráz gotického chrámu. Nejcennější součástí kostela je gotická kaple sv. Josefa s původní freskovou výzdobou a sakristie s centrálním polygonálním sloupem.
Piaristický kostel nalezení sv. Kříže je barokní perla Litomyšle a ústřední budova piaristického areálu, chrám Nelezení sv. Kříže, byla vystavěna mezi lety 1714-1722. Monumentální stavba, jejíž interiér i exteriér zdobí sochařská díla z dílny Matyáše Bernarda Brauna a Jiřího Františka Pacáka, je jednou z dominant města.
Kostel sv. Anny na hřbitově je v porovnání s jinými litomyšlskými svatostánky poměrně nenápadný a stroze působící. Barokní kostelík byl vystavěn v letech 1670 až 1672. Mariánský sloup pochází z 80. let 17. století. Budova dnešního probošství vznikla mezi lety 1759-1763. Dům skrývá krásné prostory, včetně dnešní kaple sv. Markéty, nejcennější součásti proboštství.
Rokokový zámek Nové Hrady byl zbudovaný v letech 1773-1777 po vzoru francouzských letních sídel. Velký zámecký areál tvoří rozsáhlé zahrady, nebo zámecká obora s křížovou cestou.
www.baroknilitomysl.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Vittoriem Franceschim, autorem hry Úsměv Dafné

vittorio Franceschi usmev dafne200Byl jste už někdy předtím v Praze? Jak se vám tady líbí?

Byl jsem tady opravdu jen na skok koncem 70. let minulého století. Zastavili jsme se tu na ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Spotřební kultura – Don´t buy this book

 

Spotrebni kultura 200Dnešní společnost je pod silným vlivem konzumerismu. Nakupujeme, protože některé věci potřebujeme k přežití, ale většina z nich se v nákupním vozíku objevuje jen proto, abychom našemu okolí ukázali, že na to prostě mám...


Literatura

Indiana Jones: Kniha druhá - potěší nejednoho fanouška této skvostné literatury

indiana-jones-omnibus-200Druhou knihu dobrodružství o Indianu Jonesovi tvoří dvanáct sešitů, vycházejících během 80. let, a je pokračováním již předešlého dílu. Konkrétně se jedná o období měsíců leden až prosinec roku 1984, kdy každý sešit připadá na jeden z měsíců v d...

Divadlo

Svět podle Amanitas – tentokrát s názvem Destinace

Amanitas divadlo 200Prostranství před pražským Cross klubem se v úterý 29. července promění v tak trochu jiný svět, a to svět nového cirkusu. Budete zde moci shlédnout premiéru pouličního divadla s názvem Destinace v podání skvostných Amanitas.

Film

Zahradnictví: Dezertér. Pohnutá atmosféra 50. let pod rouškou břitkého humoru

zahradnictviStrach, beznaděj, nejistota. Režisér Jan Hřebejk přichází s emotivně laděným koprodukčním dramatem z dob ponuré československé historie z let