Reportáž charitativního kalendáře Debra

Reportáž charitativního kalendáře Debra

Tisk

debra200V úterý 25. října proběhl křest charitativního kalendáře organizace Debra. Výtěžek z prodejů tohoto uměleckého díla poputuje na podporu lidí, kteří mají velice závažnou nemoc motýlích křídel.

 

 

V Pražské křižovatce (bývalý kostel sv. Anny) se toho večera sešla řada osobností, které přišli podpořit tuto chvályhodnou událost. Po úvodním vystoupení taneční skupiny plné krásných žen již na pódium nastoupila moderátorka, která uvedla základní informace o celém projektu. Nyní vám ve zkratce poskytnu pár informací i já.

Debra je charitativní organizace založená roku 2004. Od svého počátku v České republice podporuje lidi s tzv. nemocí motýlích křídel. Jedná se o vrozené puchýřnaté onemocnění kůže, kterým u nás trpí cca 300 lidí. Po celém světě je to okolo 500 000 nemocných.
Nemoc se projevuje tím, že kůže je velice křehká a zranitelná. I mírný tlak způsobí poranění, tvorbu puchýřů a bolestivých otevřených ran, které se velice špatně hojí. Celkem existuje více než 30 podtypů nemoci.

Ale nyní se vraťme k samotnému večeru. Po prvotním proslovu následuje rozhovor s paní primářkou Mudr. Hanou Bučkovou, která je zakladatelkou Klinického EB centra ČR. V něm se právě lidé s touto nemocí léčí. Právě tato žena je jednou z nejdůležitějších osobností pro všechny nemocné touto chorobou. Bez ní by pokrok nepostoupil tak daleko.

Po představení snad všech tvůrců kalendáře – zejména autorky fotografií Bet Orten a tvůrce celého konceptu kampaně Jana Pavlackého – dochází k samotnému křtu. Při něm je nejdůležitější osobností na pódiu chlapec Saša, který se stal hlavní tváří tohoto díla. I on bohužel trpí touto nemilosrdnou nemocí. Vedle něj samozřejmě stála patronka Debry Jitka Čvančarová, ale i řada dalších osobností v čele s Bárou Basikovou nebo Muchou. Hlavní kmotrou se potom stala zpěvačka Marta Kubišová. Po této události ještě následuje umělecké a pěvecké představení, kterého se aktivně účastnila i Jitka Čvančarová.

Celý večer byl ve znamení kruté nemoci, která bohužel nejde vyléčit. Jednalo se sice o trochu smutné, ale zároveň i nadějné okamžiky. Naštěstí totiž existuje řada lidí, kteří boj s ní rozhodně nechtějí vzdát. Děkujeme všem tvůrcům, lékařům a osobnostem, že hrdě vstupují do těžkého boje. Doufejme, že v budoucnu přijde věda s ještě většími úspěchy.

Všechny charitativní předměty, včetně velice luxusního kalendáře, můžete zakoupit v eshopu Debry.

http://www.debra-cz.org/dobrocinny-eshop

Spot:

{youtube}NfOPyLBKQt4{/youtube}

debra


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jsem workoholik a nedokážu být v klidu, říká herec Dušan Sitek

dusan sitek 200Čtvrtstoletí strávil herec Dušan Sitek v Městském divadle ve Zlíně, odkud před pěti lety přestoupil do souboru Divadla pod Palmovkou v Praze. Přesto ho teď zná pomalu celá republika, neboť díky vytopenému divadlu soubor hodně cestuje. Úspě...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

S Ondřejem Sokolem o ženách

ondrej sokolTOP STAR love Martiny Gavriely přináší další žhavé informace. S Ondřejem Sokolem si budeme povídat o ženách, s Lenkou Kořínkovou zavzpomínáme na Holky z porcelánu a sejdeme se s D...


Literatura

Nejmilejší zvířátka – pro děti, které rády lepí samolepky

nejmilejsi zviratka 200Nakladatelství Fragment připravilo pro předškoláky několik sešitů zábavných úkolů s aktivitami se samolepkami, které pomohou děti zabavit při dlouhé cestě autem či vlakem nebo při deštivém počasí. Kromě seš...

Divadlo

Ve Vršovicích začínám třetí sezónu a je to skutečně velké dobrodružství, říká Věra Mašková

vera maskova perex"V mnoha věcech se práce nijak neliší od ostatních divadel. Musím postavit repertoár, sehnat týmy na jednotlivé inscenace, tady navíc včetně herců," říká Věra Mašková, která je už několik let uměleck...

Film

Jiskřivá dokumentární tvorba

CT perex 1Stejně jako podzimní listí, tak i letošní nabídka dokumentární tvorby bude na stanicích České televize hýřit barvami. Tvůrci přichystali téměř dvě desítky dokumentárních a publicistických projektů tykajících se přírody, historie či životního stylu, ...