Na ostrově svobody umí naplno zpívat, tancovat i prožívat smutek

Na ostrově svobody umí naplno zpívat, tancovat i prožívat smutek

Tisk

ostrov svobody 200Je to země plná lidských práv – práva na bydlení, bezplatné zdravotnictví, střechu nad hlavou, na mír, na vzdělání. V rámci vzpomínky na kubánského vůdce Fidela Castra, který zemřel 25. listopadu ve věku 90 let, to o ostrovu svobody řekla předsedkyně meziparlamentní skupiny ČR-Kuba Marta Semelová.

Chargé d´affaires Kubánské republiky v Praze Felix Andres Leon Carballo následně shrnul, že na Kubě jsou zkrátka respektována práva člověka. Kubánci žijí naplno, a tak, jak se naplno dokážou smát, zpívat a tancovat, umí také prožívat smutek, dodala Semelová. Milan Krajča ze Společnosti česko-kubánského přátelství, která akci uspořádala, uvedl, že Fidel byl internacionalista, který podpořil boj proti nespravedlnosti v různých koutech světa.

Dokument o Kubě
Předseda Společnosti česko-kubánského přátelství Ludvík Šulda vzpomněl na kubánskou revoluci v roce 1956, kdy skončil krutý Batistův režim, i následné události, místopředseda KSČM Josef Skála zavzpomínal na několikerá setkání s Fidelem. Přítomní uctili zesnulého, kterého díky vymýcení negramotnosti nebo radikálnímu snížení dětské úmrtnosti obdivují nejen v Latinské Americe, minutou ticha, a zhlédli asi patnáctiminutový dokument mapující jeho život i osud Kuby.


Foto: Ondřej Kazík

ostrov svobody

Odkaz na dokument o Kubě:
https://www.youtube.com/watch?v=gn04vODhSnI


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Od dětství mě lákal svět filmu. To není klišé, tvrdí maskér Bobo Sobotka

bobo sobotka 200Už před lety si zvolil profesi maskéra, díky čemuž se podílel na řadě nezapomenutelných filmů a poznal přitom fůru osobností. Bobo Sobotka spolupracoval nejen s Karlem Kachyňou, ale také třeba s Milošem Formanem, když tady točil oscarovéh...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Prodloužení léta anebo Kultura kombinovaná se sektem

sampiKulturní program, dostihy pro děti i pro dospělé, zábava i dobré občerstvení. V takovém duchu se odehrával 4. ročník ADison pikniku. Každý si mohl odnést elegantní klobouček, ochutnat pivo Litovel, dozvědět se, jaký sýr koupit ke skleničce ...


Literatura

Jdou Vánoce, ten zlatý čas…

pohadky vanocniho zvonku kozik albatrosUž za měsíc zazvoní zvoneček, rozzáří se stromeček, rozjasní se oči dětí a nastane rozbalování dárků. Budou tady Vánoce. Pro Františka Kožíka prý kouzelné slovo. Alespoň to říká jeho...

Divadlo

Již rok se hraje v Divadle Na Maninách původní český muzikál, Robinson Crusoe

robinson 200Autorem hudby muzikálu Robinson Crusoe je Zdeněk Hrubý, scénáře Ivan Hubač a texty písní napsal Jan Krůta. Režisérem představení je herec a režisér Václav Knop, choreografem představení je Tomáš Kuťák.

...

Film

Osvícení – rozhodně ne bez svícení

altZačíná to nádhernými horskými scénériemi. Pak se poděje něco, co vám rozmetá mozek na kusy. Aspoň že to vcelku dobře končí. A bonusový materiál je pak opravdu lahůdkou. Jack Nicholson v tak dokonalé roli, že na konci filmu nevěříte, že JE normá...