Donbas – obrovské množství slz a bolesti

Donbas – obrovské množství slz a bolesti

Tisk
vystava perKdyž vyjde ven, něžná a krásná dívka vidí ruiny okolních domů. Tolik touží po krásné pohádce, že zejména proto se jí tak dobře daří fotografie malých princezen. V rámci vernisáže fotografií z Donbasu to uvedl fotograf Jaromír Vašek.
 
 


V duši učitelky 56. školy v Doněcku Jeleny Michajlovny je obrovské množství slz a bolesti. Jaromír Vašek, který do oblastí pravidelně jezdí a snaží se místním všemožně pomáhat, zprostředkoval její příběh. „Dříve učila v 59. škole, nacházející se v ostřelované a zničené Putilovce. Škola nebyla daleko od frontové linie. Během těžkého ostřelování na školu dopadlo nejméně osm střel. Nyní je škola zavřená. Děti a učitelé byli rozděleni do různých škol ve městě. Jelena přišla do 56. školy. Otírajíc si slzy, vypráví o tom, jak na Den učitelů, v hrozném podzimu 2014, zahynula její nejlepší kamarádka - učitelka ruského jazyka a literatury Larisa Karandina. Tentýž den zahynul školník. Jelena si pamatuje čas jejich smrti: Larisa zahynula v 10 hodin dopoledne, školníka byl zabit ukrajinskou minou ve dvě hodiny odpoledne. Další kamarádce Jeleny ostřelování ukrajinské armády utrhlo ruku v rameni, měla těžce postižené nohy, téměř rok žena se zotavovala a přicházela k sobě. Jelena říká, že děti v její škole jsou velmi statečné. Silné duchem. Když začne střelba, chovají se klidně, bez paniky, a dokonce se snaží uklidnit učitele. Takové jsou ony - děti války. Děti s nedětskýma očima a velkou sílou mysli…,” uvedl v rámci vernisáže putovní výstavy fotografií „Donbas – společnost a válka“.

 
Mír není fráze
Přítomní si se zájmem prohlíželi jak jeho fotografie, tak snímky pořízené právě dětmi z 56. školy v Doněcku, z fotoškoly Fiška, které byly vystaveny i v tamním mládežnickém centru (na výstavě Doněck očima dětí přifrontovaných rajónů). Jedná se o fotografie dětí, žijících v nejvíce ostřelovaných částech města – v Kujbyševském a Kyjevském rajónu. K vidění byly i snímky fotografů z Luhansku – v nich se odrážela válka, rozbité domy nebo troska ukrajinského tanku, na kterém si hraje dítě. V kontrastu s fotkami normálního života v některých oblastech, který zachytil Vašek, a snímků princezen nafocených dětmi, bylo vidět, jak mír není jen frází. Účastníci vernisáže si na něj připili. Příjemné prostředí baru Čtyřlístek v pražské Štěpánské ulici, kde byla výstava odstartována a kde na vás dýchne kouzelná francouzská oblast Provence, ještě více zdůraznilo, jak je příjemný život, plný vína, radosti a slunce, v příkrém rozporu s válkou. Výstava tam byla instalována na jeden den, v nejbližších dnech se na několik týdnů přestěhuje do budovy ÚV KSČM v ulici Politických vězňů, pak zase dál.... Putovní výstavu zorganizovala Společnost přátel Luganské lidové republiky a Doněcké lidové republiky ve spolupráci s Levou perspektivou, jejíž činovník Nikola Čech vernisáží provázel.
 
vystava 1Dítě hrající si na zmasakrovaném ukrajinském tanku – snímek fotografa z Luhansku
 
 
vystava 2
Princezna – z výstavy snímků dětí z 56. školy v Doněcku
 
 
vystava 3
Běžný život dětí – fotografie Jaromíra Vaška
 
vystava ks
Běžný život dětí – z výstavy snímků dětí z 56. školy v Doněcku

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tanečník Jan Onder: „Společenské tance jsou těžké všechny, jsou ale krásné, protože je to pro dva!”

Onder kurzy 200Dnes vám přinášíme rozhovor s mladým charismatickým živlem Janem Onderem, jehož vášní je tanec. Se svou životní partnerkou Lucií Hunčárovou patří do elitní skupiny nejlepších tanečních párů u nás, často reprezentují Českou ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Kdo by se nezasmál Darwinovým cenám

darwinovy ceny perexDarwinovy ceny Odpočítávání konce je už druhou knihou na toto téma, která vyšla v nakladatelství XYZ. Jedná se  o celosvětový fenomén, díky kterému si můžete smíchem pořádně prodloužit život.


Literatura

O nelehkém údělu českého intelektuála ve dvacátém století

muka200Konečně česká literární věda splatila další ze svých dluhů a přináší na trh, a především pro zájemce z řad odborné veřejnosti, v souhrnné podobě život a tvorbu jednoho z  největších českých literárních vědců a estetiků, který zásadním způsobem ovlivini fo...

Divadlo

Komorní opera Hudební fakulty JAMU uvede komediální operu Albert Herring

herring 200V tuzemsku nejuváděnější operu britského skladatele Benjamina Brittena nastudovali studenti Hudební fakulty JAMU. Komorní opera brněnské umělecké akademie nabídne novou inscenaci díla Albert Herring ve dvou premiérách 20. a 21. listopadu v 19 ...

Film

Král Belgičanů

Kral belgicanu perexNicolas III., belgický král, je právě na státní návštěvě v Istanbulu, když se dozví, že se jeho země rozpadla. Chce se okamžitě vrátit domů, aby zachránil své království. Sluneční bouře ale způsobí, že je vzdušný prostor kompl...