Open Air program a Divadlo evropských regionů

Open Air program a Divadlo evropských regionů

Tisk

open air festival (3)Královéhradecké historické centrum ožilo ve dnech 23. až 30. června již po 18 více než 300 divadelními, hudebními a výtvarnými produkcemi. Konal se zde Open Air program, který je již od roku 2000 tradiční součástí Mezinárodního festivalu Divadlo evropských regionů. Jedná se o nesoutěžní exhibici tuzemského a zahraničního převážně divadelního umění, které má pro svou uměleckou různorodost a diváckou přístupnost v rámci území ČR zcela osobitý charakter. Představení se odehrávají ve 14 otevřených stanech a šapitó, kde se každoročně uskuteční nespočet divadelních a hudebních představení, které zvou k oslavě života a pospolitosti.

 

Letošním tématem se stalo „Open Vacuum aneb překročte s námi sami sebe, své hranice, upusťte páru a vystupte ze stínu“. Mezi tematickými zaměřeními festivalu, který každoročně navštíví až 50 tisíc diváků, nesmí chybět činohra, fyzické divadlo, pohádky, loutková představení, speciální rozhlasová vysílání, improvizace či koncerty a večerní DJ sety.

Hlavní událost,  Mezinárodní festival Divadlo evropských regionů, je největší divadelní přehlídkou v České republice, která je spoluorganizována Klicperovým divadlem, Divadlem Drak, Mezinárodním institutem figurálního divadla a kontrapunktem, který zajišťuje Open Air program. Spoluprací těchto tří subjektů tak vzniká v Hradci Králové na 10 červnových dní nezadržitelná atmosféra plná života, léta, hudby a divadla. Každoročně tato atmosféra láká do Hradce Králové také obrovské množství divadelníků, kteří se společnými silami snaží laické i odborné veřejnosti přiblížit široké spektrum projektů a divadelních inscenací nejrůznějších stylů a žánrů.

 open air festival (1) 

PROGRAM
Činohra, kabarety, autorská představení, pohádky, improvizace a stand up comedy, koncerty současné indie scény a spoustu dalších inscenací letos nalezly své místo v programu Open Air. Podstatnou součástí divadelních dní jsou hudební a taneční produkce v ulicích. Do 18. ročníku nesoutěžní divadelní přehlídky se se i letos přihlásilo kolem 150 převážně neprofesionálních souborů, skupin či sólo účinkujících. Jejich produkce tvoří podstatnou část Open Air programu. Další programovou linii tvoří tzv. výběrová dramaturgie, která představuje placená představení již známých souborů a divadel mezi které patří např. VOSTO5, Divadlo Bufet, Depresivní děti touží po penězích a další.

 open air festival (3) 

Arte della Tlampač je nezávislý divadelní čistě chlapecký soubor, který se dal dohromady v roce 2004 na českobudějovickém gymnáziu. Od té doby se pravidelně pokouší přemluvit obyčejné lidi, aby místo příjemně stráveného večera zabili dvě hodiny sledováním jeho autorských výtvorů. Mezi jejich autorská díla patří například Lobotomie k poslechu i tanci („ ..série veselých skečů, které mají s naším vesmírem pramálo společného.“)
Divadelní soubor Q10 vznikl v Divadle Jesličky a dnes už 6 let funguje jako divadelní LABoratoř Divadla Drak pod vedením principála F. H. Krále. V jejich repertoáru lze najít Shakespeara, hudbu, pohyb, výtvarno a pohádky. Jejich představením na tomto festivalu bylo například Čarodějův cirkus aneb Dlouhý, Široký a Bystrozraký (Když do města zavítá cirkus, je kolem toho velké pozdvižení – a co teprve když se do toho zamotá láska. Stačí kolem mít partu kamarádů a není se čeho bát. Jeden je tlustý, jeden se umí natahovat a jeden dohlédne až za devatero hor.)

 open air festival (4) 

Skupina 20 000 židů pod mořem vznikla pro hledání nových forem herecké improvizace a zapojování prostoru a prostředí do hry jako rovnocenného partnera.

Divadlo Bufet bylo založeno roku 2008 absolventy DAMU. Zabývá se interaktivním a individuálním přístupem k divákovi, většinou v netradičních prostorách. Od roku 2009 hraje mimo jiné i ve svém vlastním autobuse nazvaném Autobuf. Mezi jejich nejvýznačnější představení patří Unhappy happy (Představení na motivy textů Vincenta Venery a Olivera Sackse. Hraje se v pojízdném kulturním prostoru Autobuf. „Čelní laloky… k čemu jsou dobré? Doktore, je tady pro vás nějaká práce. Pozor, ještě nejsem slepý, slepotu jen předstírám, abych se s ní naučil žít. Jestli jste něčemu nerozuměli, tak se omlouvám, není to vaše chyba.“)

Divadlo Vosto5 se programově věnuje autorskému divadlu. Je generačním divadlem, spojujícím v sobě poetiku kabaretu. Své náměty čerpá především z domácího prostředí. Schopnost uchopit omšelý motiv, téma, situaci či atmosféru – které dřímají v povědomí naší společnosti – a zasadit je do souvislostí dneška a upozornit tak na naši společnost očima generace, která dětství prožila ještě před Listopadem, ale do života se pustila až po něm.

 open air festival (2) 

Elektro-poetiko-pop z Brna má ve svém kapelovém CV již 4 desky, několik soundtracků a nesčetně koncertů v Čechách, Slezsku na Moravě i v zahraničí. Midi lidi opět přivezli do Hradce osobité texty i zvuk především svého posledního alba Give Masterpiece A Chance, které je připomínkou banálních věcí, na které často zapomínáme – třeba, že je důležité občas zvolnit tempo.

Taneční divadlo Honzy Pokusila je profesionální společnost scénického tance působící v Hradci Králové od roku 2005. Taneční divadlo v Hradci organizuje celoroční kurzy současného tance, neo-baletu a jógy pro děti a dospělé. Jejich taneční styl je ovlivněn Španělskem, Mexikem a jazzem. Představení Limits (Volná myšlenka našich fyzických možností v prostoru. Můžeme se stále ještě volně pohybovat nebo jsme v něm omezeni. Nehraje si s námi někdo? V představení Limits existují flexibilní bariéry, které se mění, tvoří hádanky a nedávají řešení.)

 open air festival (5) 

D21 inscenuje nejen klasické dramatické nebo dramatizované texty, ale i texty současné a původní a některé vznikají přímo pro účely festivalu. Všechny předlohy jsou východiskem pro výrazné režijní, ale i herecké výpovědi. D21 je navíc kulturním centrem, které pěstuje a rozvíjí kvalitu, která je bytostná pro divadlo jako takové – je to možnost bezprostředního komentáře k aktuálnímu dění.

Soubor Bratři v tricku vznikl v roce 2009, kdy žongléři Václav Jelínek a Adam Jarchovský vystoupili v rámci novocirkusového večera na Letní Letné. Následováno jest představením Malíři, které se uvádí dodnes s více než 90 reprízami. V roce 2012 se duo rozšiřuje o Kristýnu Vlčkovou a vzniká také velmi často hraná Plovárna.

Hradecký „divadelňák“ nabízí možnost pro neznámé, ale i již zavedené divadelní soubory ukázat širokému obecenstvu rozličné a někdy až opravdu výstřední a individualistické produkce, které ve vás rozhodně zanechají zážitek, při nejmenším na dlouhou dobu, ne-li na celý život. Divadlo a hudba utváří atmosféru začátku hradeckého léta. Pokud jste ještě neměli příležitost, rozhodně stojí za to ji ochutnat. 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sanchez Amsterdam bude krstiť album

cibula (2)Skupina Sanchez Amsterdam vznikla v roku 2004 počas ich štúdia na základnej umeleckej škole. Skupinu tvoria Dávid Maniaček, B...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Zámek v Zahrádkách rozzářil pop-rockový benefiční koncert Noc s hvězdami

zahradky 200Legendární benefiční koncert „Noc s hvězdami“ se uskutečnil v sobotu 3. srpna 2019.

...

Literatura

Michelle A. Motuzas: Šamanské léčení

samanske leceni perexKaždá naše myšlenka, každý čin je energie. Nějak reagujeme, a to se promítá i do světa kolem nás. Tato pavučinka vnímání je příjemným oživením světa. Zkuste si to s náladou. Jak je doma rozdílná atmosféra, a i se dějí rozdí...

Divadlo

Divadelní start ve Zlíně se blíží. Připomene Tomáše Baťu, rozdá ceny Aplaus a pobaví premiérou Příběhů obyčejného šílenství

Divadlo ZlinNová 67. sezona Městského divadla Zlín se rozjede s humorem. V sobotu 8. září večer se uskuteční ve Velkém sále premiéra Příběhů obyčejného šílenství, kterou si nenechá aujít ani autor Petr Zelenka

Film

Blíží se velká přehlídka francouzských filmů

FFF perexV poslední listopadové dekádě se koná již 26. ROČNÍK FESTIVALU FRANCOUZSKÝCH FILMŮ – přesně ve dnech 23. – 29. 11. 2023. Kromě Prahy tato akce zavítá do dalších velkých měst: do Brna, Českých Budějovic, Hradce Králové a Ostravy. Tak všude opět v něko...