Sladké baroko v Galerii Portheimka

Sladké baroko v Galerii Portheimka

1 Galerie Portheimka foto MediaTraining repro zdarmaVelkolepé hodování v podobě sladkých dezertů, voňavých pečínek a dobových nápojů – to všechno mohou ochutnat mlsné jazýčky Pražanů ve čtvrtek 28. září 2017 od 10 do 17 hodin v parku před Galerií Portheimka na Smíchově. V den státního svátku na svatého Václava zde galerie ve spolupráci s Muzeem gastronomie opět připraví gurmánské slavnosti nazvané tentokrát „Sladké baroko“.  Prostřednictvím staročeských pochoutek v široké škále tvarů a vůní nám tak přiblíží, jak žili a jedli naši předkové v barokní době. 

Barokní hody na Smíchově

Pro návštěvníky barokního hodování v Galerii Portheimka budou v přilehlém parku připraveny stánky se sladkým mlsáním v podobě palačinek, koláčů, moučníků, dortů, piškotů a pečiva. V duchu baroka se počítá také s rožněnými pečínkami, jehněčím ragú a dalšími masitými pokrmy. Odlehčenou verzi dezertů nabídne ovoce, ať už to čerstvé, kandované či zavařené nebo jako zmrzlina z ovocných šťáv. Chybět by neměly ani pamlsky v podobě mandlí a ořechů v karamelu nebo pravého marcipánu. 

Pokud jde o pití, bez piva či vína by to samozřejmě nešlo ani v baroku. „Výroba obou moků se tehdy kultivovala a na trh se tak dostaly nové druhy a chutě. Ve stejné době se objevila kromě cukru také káva a čokoláda, která na Portheimce nebude chybět. Z tohoto období pocházejí také sorbety, smetanová zmrzlina a ovocné šťávy, které doplní nápojovou nabídku,“ vypočítává Nina Provaan Smetanová, zakladatelka Muzea gastronomie, které se spolu s Galerií Portheimka na přípravě hodů podílí. 

 2 Trh s jidlem prvni poloviny 17stoleti autor Baltazar Gomez Figueira fo...

Sladká cesta s piškotovou odměnou

 „Na Portheimce, která je sama skvostným příkladem barokní architektury, rádi vítáme nejen zájemce o dobré jídlo a pití, ale také všechny zájemce o historii, kterou chceme veřejnosti i tímto velmi příjemným způsobem přiblížit,“ láká návštěvníky Jaroslava Malíková, ředitelka Galerie Portheimka, a připomíná: „Letošními barokními hody navážeme na gurmánskou slavnost „Hodujeme s Karlem IV.: tu jsme zde na svatého Václava uspořádali přesně před rokem a věnovali se na ní kulinářským specialitám ve středověku.“  Jak dále uvádí ředitelka galerie, také letos bude hodování doplněno dobovou hudbou a doprovodným programem pro děti. Pro ty bude v parku postavena barokní cesta, na jejímž konci bude čekat sladká odměna z piškotového těsta. 

 3 Zatisi se sladkostmi vlamskeho mista Osiase Beerta foto archiv repro z...

Cukr v ženských rukou

Pro baroko je typická zdobnost a velkolepost. Sladkosti ale nebyly zdaleka pro všechny. Cukr začal být dostupnější, ne však pro běžné domácnosti. Pro vyšší vrstvy to však byla absolutní lahůdka,“ dodává Nina Provaan Smetanová. Pro kuchaře pracující pro významné šlechtické rody proto byly sladké recepty velkou výzvou. Jeden z nejslavnějších kuchařů 17. století Francois Pierre Sieur de la Varenne se zapsal do dějin, když ve své knize Le Confiturier Francais soustředil recepty na výrobu zavařenin, ovocných šťáv s cukrem a dalších sladkých dobrot.

V českých šlechtických kuchyních se cukrové speciality objevily ve stejnou dobu jako v okolních zemích. Velkou zásluhu na tom měly ženy, které se vzájemně inspirovaly a staly se propagátorkami cukrových specialit. A také poprvé vystoupily se svým uměním na veřejnost. Už na konci 16. století  vznikla Kuchařská rukopisná kniha Polyxeny z Lobkowicz, skládající se převážně z receptů na sladkosti. O padesát let později se objevila kuchařka s názvem, který hovoří sám za sebe: Kniha kuchyňská cukrová o všelijakých kaších, polívkách, krmích, dortích, marcipáních, koláčích, piškotích, preclících a o všelijakých takových dobrých věcí.

 4 Cukrar Abraham Bosse rytina okolo roku 1632 z archivu Britskeho muzea ... 



Související články:
Nejnovější články:
Starší články:

 

Přihlášení



Imago, imagines I.-II.

Autoři zvolili jako východisko koncepce nové syntetické publikace věnované středověkému umění v českých zemích latinské slovo imago (označující nejen dvourozměrný obraz, kresbu apod., ale i výtvory trojrozměrné a případně i díla architektonická). academia.cz

Život byl pes

Tak to jsem já – pes Život. Rozhodně jsem se nenarodil jako domácí mazlíček. Díky různým okolnostem, které vám budu vyprávět, a také díky mému vzhledu a povaze, nikoho nenapadlo ho ze mě udělat. grada.cz

Rozhovor

Joakim Brodén před Masters of Rock vzkazuje: „Ještě Jedno Pivo!!!!“

sabaton 200Metalovou kapelu Sabaton, v jejímž čele stojí charismatický Švéd s českými kořeny Joakim Brodén, není třeba příliš představovat. Češi si jejich hudbu plnou válečných motivů zamilovali a každé jejich vystoupení je...

Hledat

Chaty s osobností

Čtěte také...

Turistická sezóna v Bratislave je už mesiac zahájená

branding perexJe tomu približne mesiac, čo primátor hlavného mesta Bratislavy Milan Vtáčnik oficiálne otvoril brány hlavného mesta Bratislavy a tohtoročnú turistickú sezónu. Otvorenie sa uskutočnilo v rámci bohatého progra...


Literatura

Síla hotentota po česku

sila hotentota 200Nakladatelství Pointa vydalo v květnu sbírku zamyšlení a jakýsi nenásilný návod na život v podobě literární prvotiny Petra Kovaříka s originálním názvem Síla hotentota.

...

Divadlo

„Dělat si srandu z blbců, na tom není nic špatného“

blbec k veceri 200Inscenace Blbec k večeři má podtitul gurmánská komedie na cizí účet a v minulé sezóně ji uvedlo Městské divadlo Zlín. Režie se ujala Hana Mikolášková a život ji vdechli především Marek Příkazký a Josef Koller.

...

Film

Hrdinové Krobotova nového filmu Kvarteto žijí hudbou a touží po štěstí

kvarteto 200Natáčení nového celovečerního filmu Miroslava Krobota Kvarteto je v plném proudu, filmaři točí v těchto dnech v Arcidiecézním muzeu Olomouc. Po divácky úspěšném Krobotově režijním debutu Díra u Hanušovic, který v kinech vidělo 153 tisíc diváků, ...