Žít ve stylu „tak akorát“

Žít ve stylu „tak akorát“

Tisk

200lagomO fenoménu lagom už jsme na těchto stránkách psali. Máme štěstí, že se na českých pultech objevuje více publikací na toto téma a můžeme ho poznat zase o trochu hlouběji. Téma života v rovnováze, která vám přináší štěstí a spokojenost.

 

 

O slově lagom, které můžeme přeložit jako „ne příliš málo, ne příliš moc, tak akorát“ se traduje, že vzniklo za vikingských dob, kdy se pila medovina z rohu a muselo vyjít na každého ve skupině. Tato kniha uvádí i jiný původ – jako odvozeninu slova „lag“, které znamená „podle zákona“.

Elisabeth Carlsson, autorka knihy, se narodila ve Švédsku. Celé své dětství a dospívání se ale švédskému umírněnému způsobu života bránila. Pak cestovala po světě a to, co ji nakonec chybělo nejvíc a co si s radostí připomínala, byl lagom přístup k životu.

Kniha plná barevných fotek dýchajících klidem a spokojeností představuje lagom ze všech možných úhlů pohledu. Nejdříve čtenáře zasvěcuje do hodnoty lagom, ale přidává i informace z různých studií o štěstí a spokojenosti, nejen ze Švédska. Nezapomíná zmínit taky fiku, což je výraz pro přestávku, při které si nalijete šálek kávy a zakousnete něco sladkého – a můžete být s přáteli, kolegy, nebo sami, podle toho, co vám vyhovuje. K fice najdete i pár receptů na dobroty, které není těžké připravit, a o které se můžete podělit.

Velká část knihy se věnuje tomu, jak si zkrášlit přírodními materiály a rostlinami dům. Abyste i v chladném a ponurém období měli kousek přírody a vzpomínek na krásné slunečné dny okolo sebe.

K vyváženému životnímu stylu lagom patří také rovnováha práce a rodinného života, obojí je spojeno se stravováním. Abych to přiblížila – Švédové nepracují přesčas, odchází tak akorát domů, aby se stihli věnovat svým dětem a koníčkům, aby mohli zasednout ke společné večeři a věnovat se sobě navzájem. V práci mají až hodinu na to zajít si na oběd nebo ti, co chtějí šetřit, přináší si krabičky z domova. Co považují Švédové u jídla za důležité je kvalita surovin, neplácají různé chutě přes sebe.

Lagom je i o tom sdílet s jinými, co je ve vašich možnostech – ať už si založíte v domě malou knihovnu nebo společný záhon, rozdělíte si služby u nemocného souseda nebo vymýšlíte zábavná odpoledne pro všechny děti - jde o to žít v poklidném prostředí a zažívat pocit, že se máte na koho spolehnout.

Malá knížka o lagom, které je tako akorát do kabelky a dokonce velmi příjemná na dotyk, vás přivede do světa lagom, kde si dáte kávu se skořicovou rolkou, ale také pojedete do práce i z práce na kole, protože je vaším zájmem šetřit životní prostředí. Doma si při povídání s ostatními připravíte dobrou večeři v krásném prostředí vašeho bytu a budete se těšit, co přinese další den. Věřím, že každý z vás si dokáže ze švédského stylu života přenést do toho svého alespoň kousek a třeba vás to pohltí úplně.

lagom

 

Život ve stylu lagom – Švédský způsob života
Autor: Elisabeth Carlsson
Žánr: non-fiction, zdravý životní styl
Vydáno: 2017
Nakladatelství: Anag
Počet stran: 176
Hodnocení: 93 %
Foto: www.anag.cz

http://www.anag.cz/zivot-ve-stylu-lagom-svedsky-zpusob-zivota/pA91.5937/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Božská Markéta Krajčovičová: „Příprava složitých dortů zabere i desítky hodin.“

bozska marketa200Markétu Krajčovičovou mohou diváci Prima Love vídávat každý pondělní večer v pořadu Božské dorty od Markéty. Jaká byla její cesta na obrazovku? Jak dlouho připravuje jeden dort? A má ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

O Václavu Havlovi s láskou a respektem


havel perexLadislava Špačka mají v povědomí snad všichni, a to nejen v Česku. Kromě popularizátora etikety ho známe především jako mluvčího prezidenta Václava Havla. Ladislav Špaček s ním ve státních službách prožil celých deset let a ve své knize ukazu...


Literatura

Svědectví usvědčí jen opravdové fanoušky

200kingSvědectví je podle fanoušků největší dílo krále hororu. A to nejen příběhově, ale i co do počtu stran. Původně čtvrtá kniha Stephena Kinga, kterou znovu vydal v roce 1988, má totiž více než tisíc stran. Její první vydání vyšlo roku 1975, jenže vydavatelé ...

Divadlo

James Harries a další známí i začínající umělci vystoupí za záchranu kostela na Festivale KUKOKLI: 21. – 23. července

Festival KUKOKLI  foto Vojtěch Krunt 15Léto a festivaly pod širým nebem zkrátka patří k sobě. Návštěvníky všech generací od 21. do 23. července přivítá KUKOKLI 2023. Šestý ročník multižánrového festivalu opět oživí chátrajíc...

Film

Mučedník – jak vnutit spásu

ucenik 200Na nedávno skončeném karlovarském filmovém festivalu se uváděl film, který se dotýkal fanatismu – a přestože se vztahoval k náboženství, určitě lze jeho poselství vnímat jako univerzální. „Karlovarské“ pojmenování varovného snímku MUČEDNÍK, natoč...