Dvě srdce jako klíč v pražském kostele U Salvátora

Dvě srdce jako klíč v pražském kostele U Salvátora

Tisk

DSC 0627Představení o tom, co se stane, když přestaneme býti sami sebou a posloucháme jiné, nebo když se naopak necháme vést svým srdcem. To bylo hlavním mottem unikátního improvizovaného představení „Dvě srdce jako klíč“, které se uskutečnilo 16. března od 18:00 hodin v pražském kostele U Salvátora.

 

O tajemstvích svých životů velmi otevřeně promluvila moderátorka Tereza Pergnerová, prozaik, reportér, redaktor a cestovatel Josef Formánek a svou hudbou je doplnil jeden z nejúspěšnějších slovenských zpěváků Richard Müller.

 

DSC 0594

 

Miluji příběhy lidí, časy minulé a jejich životní impulsy. Jednoho dne jsem dostala od své sestřenice otázku, zda znám Josefa Formánka a jeho knihy. Odpověděla jsem, že ne, a jelikož jsem jej chtěla poznat, domluvila jsem si schůzku. Sešli jsme se ve třech a ke konci povídání jsme si rtěnkou namalovaly srdce na tvář,“ vypráví o vzniku tohoto představení hlavní organizátorka Sára Ptáčková. „Asi za měsíc jsme se s Josefem opět setkali a domluvili se na spolupráci. Po zhlédnutí fotografie vznikl název “Dvě srdce jako klíč”. Inspirací byla fotografie a Josefova kniha Dvě slova jako klíč,“ říká Ptáčková. „No a když dvě srdce, tak dva řečníci. Tereza byla z mého pohledu nejlepší volba. Silný příběh a z mého pohledu opravdická,“ vysvětluje organizátorka, proč oslovila pro svou pilotní akci Terezu Pergnerovou.

 

DSC 0565

 

Pozvání do komponovaného večera pana Formánka Dvě srdce jako klíč jsem přijala nesmírně ráda. Ráda zkouším nové věci a ráda pracuji s lidmi, které obdivuji. Navíc témata života, otevřenosti a laskavosti mi jsou blízká,“ prozradila Tereza Pergnerová důvod, proč přijala pozvání na akci Dvě srdce jako klíč. „Byl to večer, kdy jak Tereza, tak i já ze sebe vydáme to nejcennější – vlastní zkušenost, přetavenou do slov, to nejcennější z nás, pro co dýcháme, žijeme a radujeme se z toho. To, co se náš bytostně dotýká, ty nejcennější nálezy v našem srdci, které chceme vynést na světlo a podělit se o ně,“ řekl o páteční akci Josef Formánek.

 

DSC 0590

 

Jako první promluvila Tereza Pergnerová o své závislosti na tvrdých drogách, ze kterých se po mnoha nezdařených pokusech nakonec dostala a nyní je již 15 let zase zpět. Po hudební vložce se ujal slova spisovatel a spoluzakladatel geografického časopisu Koktejl Josef Formánek, který také velmi poutavě a podrobně hovořil o svých temných částech života, kdy propadl alkoholu a propadl až na úplné dno, se znovu dostal do normálního života. Zaplněný kostel U Salvátora dokázaly oba hosté svým emotivním vyprávěním zaujmout diváky, kteří ji odměnili na konec potleskem ve stoje.

 

DSC 0629


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pro skupinu Flattus je Sunday Music Jam srdcovka!

flattus 200Skupina Flattus vystoupí na začátku září na akci Sunday Music Jam. Co plánují a jak se jim vede se dozvíte v tomto rozhovoru.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Votočkovi z Prahy 9 milují Hihlíka, Ferdu a Magora - 3. místo v naší Velké jarní soutěži jim právem patří!

Votockovi perexRodina Votočkova z Prahy 9 je v pořadí třetím výhercem v rámci Velké jarní soutěže, která měla podtitul Český literární hrdina? Hledá ho celá rodina! Velmi rádi jim tedy zasíláme balíček ...


Literatura

My Little Pony: Příběh podle filmu

My little pony200Nakladatelství Egmont Publishing ve společnosti Albatros Media přináší zejména nejmenším čtenářkám nový příběh oblíbených animovaných postaviček televizního seriálu My Little Pony.

 

Divadlo

Santiniho jazyk, hlubší smysl k hledání a nalezení textového univerza?

santiniMěstské divadlo v Brně uvedlo jako svou třetí inscenaci sezóny a padesátousedmou inscenaci vůbec zajímavou a ojedinělou hru, která je inspirovaná literární předlohou Miloše Urbana, Santiniho jazyk. Autory jevištního převyprávění jsou režisér a herec, Stanisl...

Film

Příjemná atmosféra a sedm nejlepších krátkých filmů za poslední čtvrtrok na Future Shorts Brno

future shorts film200Aligátor místo pejska v bytě, somálští rybáři, kteří k lovu používají samopaly nebo překvapivé odhalení původu jednoho filmařského loga. Ano, tohle je Future Shorts a poprvé i v Brně!