Největší sbírkou v Evropě zaměřenou na Céline Dion disponuje zpívající textař Vlady Gryc

Největší sbírkou v Evropě zaměřenou na Céline Dion disponuje zpívající textař Vlady Gryc

Tisk

vlady 200Lidé mají nejrůznější zájmy a holdují nejrůznějším sběratelským vášním. Výjimkou není ani zpívající textař Vlady Gryc, který minulé dny natočil v Praze několik nových písniček. Vedle psaní textů (pro sebe i jiné interprety) a zpívání je jeho velkým koníčkem a vlastně i nepřehlédnutelnou chloubou jeho impozantní sbírka všeho, co souvisí se světovou pop hvězdou Céline Dion. A právě kolem toho se točí téměř celý následující rozhovor…

Co všechno obsahuje vaše impozantní sbírka?

Z 95 % se skládá z hudebních nosičů, tedy cédéček, vinylových LP desek a singlů, kazet, DVD, videokazet a speciálních limitovaných vydání a boxů. Zbytek tvoří knihy, časopisy, kalendáře, plakáty a různé upomínkové předměty. Sbírám všechny možné oficiálně vydané verze všech CD, LP a singlů, takže mám třeba i deset verzí jednoho CD, protože v každé zemi, na každém kontinentě bylo vydáno toto CD v jiné podobě, s jiným obalem, nebo různými bonusovými skladbami. Musím mít i všechny možné verze promo singlů, protože i ty se od sebe liší. V podstatě vlastním téměř všechny, až asi na pět exemplářů z Francie, jejichž cena je zatím hodně vysoká. Čekám na svoji příležitost ;o). Celá sbírka čítá něco kolem tisíce nosičů Céline Dion.

Kdy a proč jste s tím začal?

V roce 1989 jsem žil v Kanadském Montrealu. Při brouzdání městem jsem viděl hlouček lidí před skleněnou výplní tamnějšího televizního studia, jak okukují nějakou mladou dívku. Nevěděl jsem sice, kdo to je, ale všichni ji fotili, tak jsem usoudil, že to asi bude nějaká místní star - a tak jsem si ji taky „vyblejsknul“. Po příchodu domů jsem si zapnul už ze zvyku MTV a v tom slyším nádhernou písničku - „Where does my heart beat now“. Jdu se tedy kouknout na videoklip - a v tom jsem si uvědomil, že to je zpěvačka, kterou jsem před hodinou viděl na ulici a kterou jsem si vyfotil. Líbila se mi nejen hlasově, ale i jako žena... No a bylo hotovo a já totálně propadl kouzlu Céline Dion.

vlady 1

Který je ve vaší sbírce ten nejcennější kousek?

Takových kousků mám několik. Asi nejcennějši je CD „Falling into you“ v dřevěném boxu, kterého bylo vydáno pouhých 750 kusů. Navíc jsem tohle extrémně limitované vydání tehdy dostal přímo od Celine a jejího manžela Reného. Cena se bude dnes pohybovat kolem 2000 US $. Taky jsem rád, že vlastním brazilský promo CD singl „Immortality“, ten má dnes hodnotu asi 800 US $, nebo francouzské vydání CD „Incognito“, které se liší skladbou i obalem od celosvětové verze. Vyšla jen v nákladu 500 kusů a cenu si netroufám odhadnout. Všechny tyto rarity jsem si nechal od Celine podepsat a tím jejich cena podstatně ještě stoupla.

Co pro vás tato zpěvačka znamená dnes?

Absolutní hlasovou dokonalost, dříčství, perfekcionismus, schopnost strhnout svým talentem celé publikum během první minuty. Ale také její přirozenost, vstřícnost, úžasný smysl pro humor – Céline je totiž velká komediantka a srandistka. Přestože patří k těm největším světovým hvězdám, zůstala nohama na zemi a nemá absolutně žádné hvězdně manýry.

Setkal jste se někdy se svým idolem osobně?

Ano, několikrát. Nevynechal jsem žádný její koncert v Německu a jezdím i na každý její nový program do Las Vegas. Za ty roky už si takové blázny jako jsem já pamatuje, a když si jdu pro podpis či foto, tak prohodíme i malý smalltalk – a já vím, že mi díky tomu věnuje chvilku na to, aby mi podepsala další raritní kousek z mé sbírky.

vlady 2

Hodláte sbírku rozšiřovat? Jaké s ní máte plány?

Určitě v tom pokračuji, i když už trošku více s rozumem, ale přestat s tím v tomto stádiu není možné. Je to určitý druh závislosti. Za ty roky jsem do toho investoval strašné peníze. Zároveň ale vím, že celou sbírku nikdy neprodám pohromadě a rozprodávat ji po kusech, to by mi nevrátilo moji investici. Takže zatím vůbec netuším, jak s ní jednou naložím.

Co vaše umělecká kariéra? Vím, že před rokem vám vyšlo debutové autorské album…

Začal jsem pracovat na svém druhém CD, které připravuji ve spolupráci s úžasným skladatelem Michalem Workem. CD bude zcela odlišně než můj debut. Před dvěma týdny jsem nahrál první tři nové písničky v žižkovském studiu Dunny. Moc mě to bavilo, protože pracuji s bezvadnou partou lidí a vládla tam skvělá atmosféra. Jsem moc rád, že na tomto projektu se mnou spolupracuje i moje spřízněná duše, kamarádka, člověk, kterého si moc vážím, Marcela Březinová, která dohlíží na moji interpretaci.

vlady 3

Foto: archiv Vlady Gryc


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kapela Noisetrap posadila za bicí ženskou

noisetrap 200Temnější pražská klubová záležitost s příjemným vokálem změnila sestavu a přibrala do party další krásku. Malinko jsem vyzpovídala zpěvačku Lucii Bártovou a slíbila jí, že se konečně přijedu podívat na jejich koncert. Doufám, že někdy znovu za...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Festival současného umění 4+4 dny v pohybu 2021 se vrátí do Strašnic již v září

44 200Mezinárodní festival současného umění 4+4 dny v pohybu se vrací do prostor Nové strašnické školy v Praze, v letošním roce již ve dnech 9. - 26. září.

...

Literatura

Nicky

nicky 200S osobou Nicholase Wintona jsem se poprvé setkala v kině při promítání filmu Síla lidskosti. Byl to tak emotivní zážitek, že jsem dlouhou dobu nemohla myslet na nic jiného. Příběh mladého Angličana, který přijel těsně před vypuknutím druhé světové válk...

Divadlo

20 let radosti a smíchu

screamers PEREXV letošním roce je to už dvacátý rok, kdy mají členové travesti skupiny Screamers plné diáře a brázdí republiku křížem krážem. Sama představení skupiny navštěvuji už od základní školy, takže jejich repertoár znám dobře a byla jsem zvědavá,...

Film

Tmání: unikátní příležitost poznat skrze virtuální realitu boj člověka s depresí

tmani perexZhlédnout Tmání, animovaný film z pera Ondřeje Moravce, je unikátní příležitostí po mnoha stránkách. Virtuální realita, ve které je děj umístěn, vás vtáhne do zážitku jako žádná jiná platforma. Ačkoliv promítání ve VR prostoru může být pro něko...