Impérium jídla: Hodování, hlad a vzestupy i pády civilizací

Impérium jídla: Hodování, hlad a vzestupy i pády civilizací

Tisk

 

Imperium jidlaKniha s příznačným názvem Impérium jídla popisuje historii celého lidstva ve vztahu k obživě, pěstování, lovu, konzumace a obchodu. Zabývá se tím, jak obrovský vliv má jídlo na utváření celých dějin - na vývoj a zánik civilizací, vznik válečných konfliktů jako důsledek neúrody, hladu a chudoby, na kolonizování různých zemí, dovoz kávy, čaje a kakaa a mnohé další.

 

Publikace je nesmírně zajímavá nejen z hlediska historie, ale také sociologie, geografie, kulturní antropologie, ekonomie, politiky, ekologie a filozofie. Dozvíte se spoustu informací, o kterých jste ani netušili. Velice se mi líbí grafika obálky a také odborné, ale srozumitelné pojetí textu. V knize vnímám výrazné poselství pro lidstvo do budoucna, uvědomění si některých skutečností, poučení a jisté varování.

Autoři:

Evan D. G. Fraser je profesorem geografie v kanadské provincii Ontario a docentem na School of Earth and Environment na univerzitě v britském Leedsu. Zabývá se zemědělstvím, změnami klimatu a ekologií.

Andrew Rimas je novinář a reportér. Momentálně působí jako šéfredaktor čtrnáctideníku Improper Bostonian.

Ukázka z knihy:

Ve středověku lidé považovali pivovary za neodmyslitelnou součást klášterů, a oprávěně. V Knize posledního soudu z roku 1086, tomto majetkovém průzkumu anglické společnosti vypracovaném na příkaz Viléma Dobyvatele, se mimo jiné píše, že mniši v londýnské katedrále sv. Pavla vařili ročně téměř 364 000 litrů piva. Na toto téma se přirozeně objevovaly i nejrůznější vtipné prupovídky, například tato z roku 1295:

“Opat z Burtonu připravoval dobré pivo, když se v pátek postil, ale dokud měl nějaké z jiného kláštera, toho svého se nikdy nedotkl.”

Díky tomu, že pivo vařili mimo jiné z chmele, mohli mniši své přebytky obilí “skladovat” v podobě tohoto nápoje, a ten pak prodávat třeba i vzdálenějším zájemcům, jinými slovy přeměnili proces rozkladu a fermentace ve svůj prospěch.


Název: Impérium jídla
Autor: Evan D. G. Fraser, Andrew Rimas
Překlad: Lubomír Sedlák
Žánr: populárně naučná
Vydáno: 2019
Stran: 444
Vydalo nakladatelství: Albatros Media a.s.
Hodnocení: 95 %

Imperium jidla


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Herec Zbigniew Kalina: „Když vidím zajímavý styl chůze, okamžitě si ji na chodníku zkouším…“

200rozPozvání k rozhovoru přijal herec Zbigniew Kalina, jehož divadelním domovem jsou Městská divadla pražská. Právě v nich jej brzy čeká role Lorda Basingstoka v komedii A voda stoupá. Zbigniew se může pyšnit například Cenou Thálie pro mladého činoherce do 33...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Svět kostiček na pardubickém zámku

lego1 perexVýchodočeské muzeum v Pardubicích připravilo pro malé i velké milovníky dánské stavebnice Lego putovní výstavu Svět kostiček, v níž se půl milionu kostiček proměnilo ve velkoměsto a známé scény filmové série Star Wars. Výstavu do Pardubic přivezl...


Literatura

Vlast, či morfium, to je oč tu běží

morfiumObdivuhodně temný psychothriller z nacisty obléhaného Polska z pohledu morfiem zhýralého hlavního hrdiny Konstantina, jehož hlavním posláním je vlastenectví. Nebo se k tomu alespoň snaží neustále nutit a přesvědčovat sám sebe. Ono si ho vždy najde. Vždy, ...

Divadlo

Lekce angličtiny od Shakespeara pouze 29. a 30. července v Královské zahradě Pražského hradu

shakespeare200Ani letos nebude na Letních shakespearovských slavnostech chybět hra v angličtině. Prague Shakespeare Company připravila hravé a v mnohém až neskutečně současné představení A Midsummer Night’s Dream (Sen noci svatojánské).

...

Film

Prestižní soutěž Jameson Done in 60 Seconds v režii Jameson whiskey je zpět!

altV letošním roce proběhne již druhý ročník soutěže Jameson Done In 60 Seconds v rámci Jameson Empire Awards, která je určena pro všechny fanoušky filmu.

 

...