Zahrádku můžete mít i na malém prostoru

Zahrádku můžete mít i na malém prostoru

Tisk

vertikalni zeleninove zahradky 200Nakladatelství Grada vydalo knihu pro ty, kdo by chtěli mít zahrádku, ale bojují s prostorem. Má název Vertikální zeleninové zahrádky a najdete v ní spoustu rad a tipů.

 

 

Vertikální zeleninové zahrádky mají na starosti manželé Sibylle a Michael Maag, kteří si založili kreativní areál Rajská zahrada Maag a jsou autory různých designových a praktických vynálezů nejen do zahrady. Ruku k dílu v případě knihy přiložila i jejich dcera, Rebeka Maag, která napsala úvod a má na svědomí fotografie.

Kniha je rozdělená na čtyři části: Základní informace, Návody na projekty, Zelenina pro vertikální zahrádky a Doplňující informace. První kapitola radí čtenářům o materiálech, substrátech, hnojení nebo zavlažování. Také se zabývá výrobou žížalí farmy nebo domovem pro užitečná zvířátka.

Stěžejní jsou pak právě návody, kdy některé jsou zajímavé a originální, jiné trochu připomínají styl Ládi Hrušky a podobných „kutilů“. Na truhlíky můžete využít všelijakých bedýnek a košíků, ale také látkových nebo háčkovaných kapes nebo poklice na kola. Milovníci upcyclingu by jistě zaplesali, mně něco připadá kýčovité, ale to je věc názoru.
Poslední kapitola je krátká a stručně se věnuje zelenině, která se dá vertikálně pěstovat. Popisuje odrůdy, výsadbu, stanoviště, péči i sklizeň plodové, listové i kořenové zeleniny nebo luštěnin. Další druhy jsou zobrazeny v přehledné tabulce.

Osobně jsem z knihy měla trochu dojem, že se snaží předat spousty informací na malém prostoru. Má necelých sto stran a navíc malý formát s brožovanou vazbou. Ta je obzvlášť nepraktická, když chcete podle návodů něco tvořit a ona se vám stále zavírá. Některé postupy jsou rozepsány krok za krokem a doplněné názornými fotografiemi, jiné jsou spíše textové a místy narazíte na stránku, kde je půlka bílá, tedy nevyužitá.

Od knihy Vertikální zeleninové zahrádky jsem očekávala více, ale jistě se najdou jedinci, kterým se strefí přímo do noty a budou mít radost jak z ní, tak následně z plodů jejich práce.

Sibylle Maag je designérka a podnikatelka, která v roce 2004 založila kreativní areál Rajská zahrada Maag (Paradiesgarten Maag).

Michael Maag je designér a inženýr. V Rajské zahradě vede semináře a přednáší o ekologické tematice.

Rebeka Maag je mladá spisovatelka a umělkyně.

vertikalni zeleninove zahradky

Vertikální zeleninové zahrádky
Autor: Sibylle, Rebekka a Michael Maag
Překlad: Magdaléna Pomikálková
Žánr: populárně naučná
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2019
Počet stran: 96
Hodnocení: 65 %

https://www.grada.cz/vertikalni-zeleninove-zahradky-10415/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vadim Petrov: Novou hudbu již neskládám, ale některé skladby formuji do koncertní podoby

Vadim Petrov PEREXUznávaný český hudební skladatel Vadim Petrov je ve svém oboru osobností, která požívá v uměleckém prostředí vážnosti a respekt. Při našem setkání na zahradě jeho domu v Hlubočince u Prahy z něj sršela životní energie a ochotně se...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Kniha „Dívka, žena, jiné“ jako britská výpověď o zkušenostech s rasismem

Žena, dívka a jinéRůznorodé příběhy (nejenom) o černošských ženách, nicméně (především) o nich. O skutečných (i méně důležitých) problémech nejen rasismu, ale i feminismu a patriarchátu. Kniha je také určitou mezigenerační výpovědí britsk...


Literatura

Hravý způsob, jak připravit budoucího školáka

Grafomotorika perNedávno jste poprvé chovali svůj uzlíček štěstí a letos jste ho chystali na poslední rok ve školce. Příští září už z něho bude velký školák! Do té doby ho ale ještě čeká velký kus práce, který mu může usnadnit divočák Fanda v knize zam...

Divadlo

Řádná dávka originality, abstrakce a destrukce v belgickém Springville

altUmíte přesně určit hranice své představivosti? Co je pro vás tak akorát a co je už příliš? Belgické uskupení CAMPO se vás neptá, co zvládnete vydržet, parta z Gentu jen předvádí a neručí za následky (a možné psychosoma...

Film

Peter Gábor v jednom kole

peter gabor 200Už dvacet inscenací, pod nimiž je podepsán jako režisér, má na svém kontě v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě Peter Gábor. Jeho prozatím poslední prací je hra nizozemských autorů Hermana Kocha a Keese Prinse Večeře, jejíž česk...