Vydejte se s Busnami do Afriky

Vydejte se s Busnami do Afriky

Tisk

busny-tam 200V nakladatelství Jota vyšla kniha Busen – Mariky Dumkové a Davida Čecha s názvem Tam a podtitulem Jedeme do Afriky. Pořad Busny možná znáte z internetové televize Stream.cz.

 

 

Seriál Busny mě minul a ani nejsem nadšenec do všech cestovatelů. Je však pravda, že si nenechám ujít žádnou novinku od Zibury nebo žlutého cirkusu Dana Přibáně a jeho okolí (Dominiky Gawliczkové nebo Marka Slobodníka). A nyní se k nim přidávají i tito dva sympaťáci.

Marika s Davidem jsou Busny, protože se vydali na cestu s plyšákem Hugem a hlavně busíkem – populárním volkswagenem transporterem. Ten je jak jejich dopravním prostředkem, tak ložnicí, obývákem a pracovnou. Jsou párem, který se spontánně u piva rozhodl vyrazit na dobrodružnou cestu. Přímo na ní natáčeli seriály a psali tuto knihu. Tím, že vše tvořili přímo na cestě, zde chybí odstup, přepisování nebo cenzura a všechny zážitky jsou tak opravdu živé a hlavně plné emocí.

Do knihy jsem se zamilovala hned v úvodních kapitolách, kde se ti dva představovali, popisovali přípravy nebo útrapy s vízy. Po několika stránkách jsem měla dojem, že Mariku i Davida znám roky, že jde o nějaké mé známé a chtěla jsem o nich vědět všechno. A někdy jsem jim až záviděla, jindy se o ně bála nebo je obdivovala, jak dané situace zvládají. Zkrátka jsem napjatě hltala nejrůznější zážitky a pořád jim držela palce.

Knihu psala Marika, zatímco David měl na starosti vymýšlení scénářů jednotlivých dílů seriálu pro Stream. Moc se mi líbí, jak dokázala zachytit i toto zákulisí a popsat, jak není jednoduché něco vymyslet a jaká je to občas krize. Autenticitu tomu přidal i fakt, že byla často hodně sebekritická a nebála se přiznat, jak jsou někdy neschopní.

Často jsem z knihy četla i manželovi, tak jsme se potom podívali na všechny díly Busen na Streamu. Tím pádem se mi zážitek z knihy spojil i do toho vizuálního a doufám, že se v naší blízkosti Marika s Davidem ukážou na nějaké přednášce. A už se moc těším na podzim, kdy vyjde povídání o cestě ZPĚT.

Marika Dumková pochází z Brna, kde žije a pracuje jako architektka. Je tou pořádkumilovnější obyvatelkou busu VW Syncro, ve kterém s partnerem Davidem projeli Afriku. Dohromady tvoří autorský tým Busny. Marika studovala v Praze a Barceloně, ale do Brna se vždy vrátila. Ráda tvoří a víc než mluvení před kamerou jí jde psaní a kreslení. Také ráda pozoruje, učí se a pracuje, miluje přírodu i města, sport, barvy a sladké.

David Čech je vysoký jako futra, hraje na kytaru, mezi kamarády je to Dejv, alias Čuněk. Neštítí se špíny, ba naopak! Poznávací znamení: děravé ponožky, děravé tričko, zkrátka všude díry a nepořádek, kterým zkouší Maričinu trpělivost. Pokud zrovna nespí, je David hlava kreativní a rád baví lidi kolem sebe. Kromě muzikanta a šaška dělá videa, vymýšlí, režíruje, stříhá nebo hraje volejbal. Rád fotí na výšku, protože to má dynamiku. Je to Čech jako poleno, miluje pivo, hokej a české jídlo. David Busnám vdechl život, protože ho ten dosavadní přestal bavit. Více o obou najdete na www.busny.cz

busny-tam

Busny Tam
Autoři: Busny
Žánr: cestopis
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2019
Počet stran: 296
Hodnocení: 93 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum a vy si ji můžete koupit zde: https://www.knihcentrum.cz/busny-tam


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Zámek Dačice

dacice 200Milí čtenáři, s blížícími se prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí....

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Pro milovníky krásné literatury se vrací třetí BookFest - Plzeň

bookfest plzne22 logoPBookFest je putovní festival nakladatelů krásných a kvalitních knih a jejich autorů. Je to však především festival čtenářů milujících vůni tiskařské černě a vášeň z četby. Odehraje se v již podruhé osvědčených pros...


Literatura

Jedinečný komiksový román

altS Jasonem Lutesem v románu Berlín – Město kamene navštívíme Německo roku 1928. Období, kdy Výmarská republika se zmítá v problémech, její ekonomika pokulhává, vláda porušuje podmínky příměří (vyzbrojování = peníze), nacistická st...

Divadlo

Dvě nominace na Ceny Thálie pro soubor opereta/muzikál Národní divadlo moravskoslezské

thalie 200Soubor opereta/muzikál v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě získal dvě užší nominace na Ceny Thálie za rok 2014. Dvěma nominovanými umělci jsou Hana Fialová za roli francouzské šansoniérky Edith Piaf v inscenaci maďarské spisovatelky a scená...

Film

Kritiky očekávaný film Dítě číslo 44 míří do kin

44 perexFilm Dítě číslo 44 s podtitulem Jak najít vraha v zemi, kde vraždy neexistují, se točil před dvěma lety v Praze a také v dalších českých městech. Na natáčení se významně podílelo pražské filmové studio Barrandov, kde v...