Magická Christianie

Magická Christianie

Tisk

christianie200Místo, které v oficiálních průvodcích obvykle nenajdete. Místo, které si žije vlastními pravidly a filozofií. Freetown Christiania, hippie část hlavního města Kodaně, vás nabije pozitivní energií a překvapí svou barevností. Do Christianie se dostanete snadno, je jen pár kroků od točité věže Vor Frelsers Kirke (Kostela našeho Spasitele).

 

 

Původně prostory dnešní Christiánie patřily dánské armádě. V sedmdesátých letech minulého století je ale obsadili lidé, kteří chtěli žít jinak, po svém. Problémy ale na sebe nenechaly dlouho čekat a v prostoru se objevily velké problémy s drogami. V té době se tak místní místu spíše vyhýbali.

Postupně se ale do Christianie začaly stěhovat rodiny s dětmi a uspořádání se změnilo. Se zneužíváním tvrdých drog se začalo bojovat a budovalo se bezpečnější místo, kde by našel zázemí každý, kdo nehodlá žít tradičním způsobem majoritní společnosti.

 

christianie 7

Kodaň dlouho místní komunitu nechávala bez povšimnutí, nicméně v roce 1994 začala vyžadovat platby za služby spojené s provozem. A jelikož byly domy a pozemky stále majetkem ministerstva obrany, začala také dlouhá bitva o to, jak to bude s tímto ostrovem svobody nadále. Diskuze skončila tak, že si místní komunita prostory oficiálně odkoupila, a tak od roku 2012 jsou obyvatelé Christianie oficiálními vlastníky. Rok předtím bylo místo na nějakou dobu pro turisty uzavřeno, tento zákaz naštěstí rychle skončil.

christianie 1

Dnes si můžete domluvit oficiální prohlídku s průvodcem. Pokud Christianii navštívíte, určitě si vyberte jednu z místních vegetariánských restaurací, určitě si pochutnáte.

Nyní má Christianie přibližně tisíc stálých obyvatel - o nových členech rozhodují společně, společně také řeší problémy a rozvoj svého bydliště. Žijí tu různé generace, rodiny s dětmi, často tu přebývají umělci a bohémové.

christianie 2

Všude vás budou obklopovat výrazně ozdobené domy, stěny plné graffitti, pohodoví lidé. Auta jsou zde zakázána, takže si stačí dávat pozor na cyklisty, ale to musíte po celé Kodani. Budete tu potkávat různé generace, lidí v tričku a džínách, ale taky ty, kteří vypadají, jako by se tu zjevili ze šedesátých a sedmdesátých let minulého století. Všude barvy, klid, dobrá silná káva.

christianie 6

Je vidět, že na turisty už tu čekají. Stojí tu mnoho stánku s výrobky místních, v nepřeberném množství suvenýrů s náměty “svobodného města” budete dlouho vybírat. Klasickým znakem je vlajka, která má tři žluté kruhy na červeném podkladu (jako tři tečky nad písmenem i v názvu). Po celém Dánsku, ale i sousedních zemích, můžete vidět Christiania bikes - kola, která mají vpředu vozíček, ve kterém se ve většině případů přepravují děti.

christianie 4

Pro mě je Christianie místem, které mě nabíjí zvláštní energií a do kterého se chci ještě mnohokrát vrátit. Snad si uchová svůj styl a řád a pozitivní vibrace.

Christianie je také rodiště zpěváka kapely Lukas Graham a v klipu si kousek tohoto místa můžete prohlédnout:

 

 

Foto: autorka


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kristýna Trpková: „,Já se pořád víc než za spisovatele považuju za čtenářku, takže svoje knihy píšu hodně intuitivně.“

kristyna trpkova 200Kristýna Trpková žije v Holicích. Pracovala jako disponentka zákaznického servisu, nyní se věnuje péči o tři malé děti. Od sedmi let hraje na klavír, kromě toho ve volném čase ráda zpívá, jezdí na kolečkových bruslích nebo peče. P...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Jan Přeučil oslavil neuvěřitelných pětaosmdesát. Kulatiny čekají Evu Hruškovou!

Přeučil perexPětaosmdesát. Nikdo by mu to nehádal. Pedagog, dabér a rétor Jan Přeučil 17. února oslavil úctyhodný věk, který je v jeho případě opravdu jen číslem.

...

Divadlo

Únorové divadelní tipy z Violy: Miroslav Donutil nebo David Prachař na jevišti legendární scény

DIvadlo Viola 200Přemýšlíte, jak si ukrátit dlouhé únorové večery? Přinášíme tipy na intenzivní divadelní zážitek v Divadle Viola na Národní třídě v centru Prahy.

...

Film

Pro někoho životní styl, pro druhého experiment. Česká televize natáčí druhou sérii Osady

osada perexNatáčení komediálního seriálu Osada osvědčeného tandemu scenáristy Petra Kolečka a režiséra Radka Bajgara je opět v plném proudu. Poslední klapka druhé řady, čítající deset nových dílů, padne v říjnu. S na první pohled nesourodou komunitou chatařů, ...