Praha 12 dává šanci handicapovaným spoluobčanům

Praha 12 dává šanci handicapovaným spoluobčanům

Tisk

Handicapovaní perexHandicapovaní spoluobčané z obecně prospěšné společnosti Focus nebo učni Odborného učiliště pro žáky s více vadami v Komořanech zkrášlili Prahu 12 záhony i stromy.


MČ Praha 12 dlouhodobě spolupracuje mimo jiné s obecně prospěšnou společností Focus, která se věnuje péči o duševně handicapované. Podle místostarostky Evy Tylové její klienti například na podzim vysadili ovocné stromořadí, které bude lemovat ulici K Dýmači v Cholupicích. Stromořadí tvoří čtyřicet stromů v druhové skladbě třešně, jabloně, hrušně a ořešáky.

Handicapovaní

Dalším příkladem je detašované pracoviště Odborného učiliště pro žáky s více vadami, s.r.o. v Komořanech. Učni tohoto učiliště vysadili levandule do štěrkových záhonů v parku na Zvonici (na foto) v sousedství modřanského kostela nebo ve veřejném oddechovém a sportovním areálu (VOSA) u ZŠ prof. Švejcara a v květnu osázeli květinové záhony kolem památníku bojovníkům za svobodu národa u ZŠ T.G. Masaryka v Modřanech.

S učilištěm městská část spolupracuje dlouhodobě. „Již dříve jsme mimo jiné společně pracovali na projektu zachycování dešťové vody, jehož nositelem bylo Ekocentrum Koniklec. Vodu ze zbudované nádrže používají žáci učiliště k zalévání zahrad a ušetří tak prostředky,“ doplňuje místostarostka Eva Tylová.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sylva Lauerová rozdělila české muže do čeledí a druhů. Kopne svou nejnovější knihou do vosího hnízda?

SY 3Kniha Sylvy Lauerové, autorky, o níž se říká, že ráda boří společenská tabu, právě vychází. Bohatě ilustrovaný Experimentální atlas mužů, vtipně parodující vědeckou publikaci, se tváří jako kniha, která by měla sběratelkám i sběratelům pomoci při odchytu, k...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

VOZÍČKOV ukazuje dětem svět lidí na vozíku hravým způsobem

Vozickov perexZbyněk Švehla zůstal po pádu z kola na vozíku, s osudovou ranou se ale popral houževnatě. Přijal výzvu spisovatelky a ilustrátorky Markéty Vítkové a podělil se o svůj příběh v nové knize pro děti. Markéta ho k tomu ještě vyzpovídala a společně ...


Literatura

Kniha o silných ženách, co se nedaly

ženy co se nedaly úvodníŽeny, co se nedaly od Ivany Peroutkové přinášejí pětadvacet portrétů výjimečných dam, které ovlivňovaly českou společnost. Všechny nepostrádaly odvahu, a především silnou vůli jít si za svým cílem.

...

Divadlo

Biskupskému dvoru bude kralovat Eliška/Rejčka

EliskaRejcka 200Letní premiéra na Biskupském dvoře bývá již tradičně spojena s některou výraznou brněnskou osobností či událostí. Příběh o životě Elišky Rejčky se nabízel už několikrát a dramaturgie našeho divadla o něm často uvažovala. Vždyť tato dvojná...

Film

Příběh o literatuře, životě a vášni

Colette perexFrancie, konec 19. století. Gabrielle Colette (Keira Knightley) je obyčejná dívka z malé vesnice. Její život se ale změní, když se do ní zamiluje populární spisovatel Willy (Dominic West). Ožení se s ní, a tak se Gabrielle přestěhuje za ním do...