Maximálně 60 dní ročně a přísná pravidla, žádají pro airbnb Zelení z Prahy 1

Maximálně 60 dní ročně a přísná pravidla, žádají pro airbnb Zelení z Prahy 1

Tisk

zeleni Praha1 perexMaximálně 60 dní za rok a úplný zákaz provozu pro ubytovací platformy, které odmítnou spolupracovat s městem, to jsou hlavní principy devatera principů regulace služeb krátkodobého ubytování v bytech (“airbnb”), které dnes představili místní Zelení.


V centru Prahy 1 se už několik let fakticky přeměňují bytové domy na hotely, obyvatelé odcházejí a ti, co zůstávají, trpí turistickým provozem přímo ve svém domě. Dnes tu napříč politickými stranami panuje shoda, že stávající situace kolem airbnb je velkým problémem a je potřeba s ní něco dělat. “Pracovní skupina "pro airbnb” na pražském magistrátu představila ústy své předsedkyně Hany Marvanové legislativní návrhy, které mají přinést vícero změn, ne všechny ale míří k tomu nejpodstatnějšímu, podpořit návrat dlouhodobých obyvatel do centra města,” vysvětluje důvody vzniku devatera Petr Szczepanik, člen místních Zelených.

Z legislativních návrhů magistrátu podporují místní Zelení zejména udělení zákonné možnosti obcím airbnb regulovat, dále posílení pravomocí jednotlivých vlastníků bytů i SVJ a zavedení povinnosti ubytovacím platformám poskytovat obcím podrobné informace o poskytovaných ubytovacích službách. “Obce musí dostat možnost omezit licencemi i časem celkové množství bytů, které jsou využívány k tomuto druhu podnikání, případně vyznačit území, kde ubytovací služby v bytech nemají být vůbec,” říká k tomu Jakub Rozsypal, předseda místních Zelených, “tento druh podnikání potřebuje jasná a vymahatelná pravidla, inspirovat se můžeme z Berlína, Barcelony a dalších měst, kde už to pochopili.”

zeleni Praha1

“Základem je už od začátku myslet na vymahatelnost regulace, protože se dá předpokládat, že s vidinou vysokých zisků budou mít někteří pronajímatelé tendence omezení obcházet. Proto navrhujeme platformy, které nebudou ochotny s městem spolupracovat, na území města zcela zakázat, dokud své podnikání nedají do souladu se zákonem,” popisuje Szczepanik. “Je nesmírně důležité se tady v centru Prahy shodnout, co přesně vlastně chceme od poslanců žádat, abychom zachránili bydlení v centru,” doplňuje.

“Tady na jedničce airbnb obtěžuje už každého, kdo v domě nemá štěstí na ohleduplné majitele, kteří raději pronajímají dlouhodobě a dobrovolně se tak vzdají vyšších výdělků. To je neudržitelné. Hrozí, že než se Praha domůže nových potřebných zákonů, nebude tu už bydlet nikdo,” líčí smutnou realitu Petr Kučera, zastupitel na Praze 1 a člen předsednictva Zelených.

Devatero principů regulace služeb krátkodobého ubytování v bytech bude předáno radním Prahy 1 a hlavního města.

Zdroj foto: Praha 1 Zelení


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

K současné kariéře Dagmar Peckové patří operní i činoherní divadlo, hudební projekty a samozřejmě festival Zlatá Pecka

dagmar peckova200Vždycky tvrdě pracovala, což se projevilo už na začátku její kariéry, kdy proměnila své šance za mnohaletou mezinárodní kariéru. Talent, intelekt, ale také dřina a pokora, to už jaksi patří k pěvkyni Dagmar Peckové léta. A i když má...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

O Africe stručně a jasně

big africke-stoleti-YfL-493402 (2)

Edice Česko – Evropa svět: Příštích 50 let se v nakladatelství Vyšehrad dočkala svého druhého svazku. Po sbírce úvah o principech a budoucnosti demokracie od deseti...


Literatura

František Nepil pro všechny milovníky Vánoc

nepil200Ještě před vypuknutím krásného období adventu se objevila na trhu malá, roztomile vypadající kniha Vánoce mám rád s fejetony Františka Nepila. Na navození vánoční atmosféry a nálady nebo na večery v dece s čajem úplně ideální záležitost.

...

Divadlo

Romeo a Julie v divadelním studiu JAMU

romeo200Marta, studio Divadelní fakulty JAMU v Brně dává pravidelně prostor svým studentům, aby se představili před diváky svou tvorbou. Bývají to tvůrčí dílny a různá volná asociativní představení, jsou to (naštěstí) i práce z oblasti klasického dramatu, na kt...

Film

The Words: Slova, která změní život

the words plakatŘíct pravdu, nebo žít se lží? Toto je dilema, které v menší či větší míře asi zná každý. Většinou jde jen o malé “bezvýznamné” lži. Pokud ale jde o vaši kariéru, která pro Vás znamená téměř vše, už to rozhodování není tak snadné.

...