Maximálně 60 dní ročně a přísná pravidla, žádají pro airbnb Zelení z Prahy 1

Maximálně 60 dní ročně a přísná pravidla, žádají pro airbnb Zelení z Prahy 1

Tisk

zeleni Praha1 perexMaximálně 60 dní za rok a úplný zákaz provozu pro ubytovací platformy, které odmítnou spolupracovat s městem, to jsou hlavní principy devatera principů regulace služeb krátkodobého ubytování v bytech (“airbnb”), které dnes představili místní Zelení.


V centru Prahy 1 se už několik let fakticky přeměňují bytové domy na hotely, obyvatelé odcházejí a ti, co zůstávají, trpí turistickým provozem přímo ve svém domě. Dnes tu napříč politickými stranami panuje shoda, že stávající situace kolem airbnb je velkým problémem a je potřeba s ní něco dělat. “Pracovní skupina "pro airbnb” na pražském magistrátu představila ústy své předsedkyně Hany Marvanové legislativní návrhy, které mají přinést vícero změn, ne všechny ale míří k tomu nejpodstatnějšímu, podpořit návrat dlouhodobých obyvatel do centra města,” vysvětluje důvody vzniku devatera Petr Szczepanik, člen místních Zelených.

Z legislativních návrhů magistrátu podporují místní Zelení zejména udělení zákonné možnosti obcím airbnb regulovat, dále posílení pravomocí jednotlivých vlastníků bytů i SVJ a zavedení povinnosti ubytovacím platformám poskytovat obcím podrobné informace o poskytovaných ubytovacích službách. “Obce musí dostat možnost omezit licencemi i časem celkové množství bytů, které jsou využívány k tomuto druhu podnikání, případně vyznačit území, kde ubytovací služby v bytech nemají být vůbec,” říká k tomu Jakub Rozsypal, předseda místních Zelených, “tento druh podnikání potřebuje jasná a vymahatelná pravidla, inspirovat se můžeme z Berlína, Barcelony a dalších měst, kde už to pochopili.”

zeleni Praha1

“Základem je už od začátku myslet na vymahatelnost regulace, protože se dá předpokládat, že s vidinou vysokých zisků budou mít někteří pronajímatelé tendence omezení obcházet. Proto navrhujeme platformy, které nebudou ochotny s městem spolupracovat, na území města zcela zakázat, dokud své podnikání nedají do souladu se zákonem,” popisuje Szczepanik. “Je nesmírně důležité se tady v centru Prahy shodnout, co přesně vlastně chceme od poslanců žádat, abychom zachránili bydlení v centru,” doplňuje.

“Tady na jedničce airbnb obtěžuje už každého, kdo v domě nemá štěstí na ohleduplné majitele, kteří raději pronajímají dlouhodobě a dobrovolně se tak vzdají vyšších výdělků. To je neudržitelné. Hrozí, že než se Praha domůže nových potřebných zákonů, nebude tu už bydlet nikdo,” líčí smutnou realitu Petr Kučera, zastupitel na Praze 1 a člen předsednictva Zelených.

Devatero principů regulace služeb krátkodobého ubytování v bytech bude předáno radním Prahy 1 a hlavního města.

Zdroj foto: Praha 1 Zelení


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Literární soutěže jsou jednou z nejlepších cest, jak dát o sobě vědět

Lucie Hlavinkova pesLucie Hlavinková, která se poprvé proslavila knížkou pro děti, je patronkou naší literární soutěže, která právě skončila a čeká na vyhlášení svých vítězů. Lucie nám na sebe prozradila, jak se stala spisovatelkou, čemu se nejraději v...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Festival komedie zahájil koncertem rozpustilý David Kraus, kterého okouzlilo pořadatelské město

Hrnec 1  00117. září rozeznělo náměstí v Novém Městě nad Metují koncertem kapely Davida Krause, který tak slavnostně zahájil 39. festival české filmové a televizní komedie. „V tomto krásném městě jsem poprv...


Literatura

Literární debut z Polska: Motýl Katarzyny Puzyńské

motyl200V říjnu vydalo nakladatelství XYZ napínavý detektivní příběh Motýl od mladé polské autorky Katarzyny Puzyńské. V něm se přesvědčíme, že propracovaný příběh s komplexními postavami a napínavým nepředvídatelným dějem umí psát i naši sousedi z Polska!

...

Divadlo

Na podzim do divadla: Ošklivec

2d3c94dbbe2fd3850b9978cd5b0534f6O prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte. Tentokrát vás zveme na Ošklivce do olomouckého Divadla Tramta...

Film

Dokáže jeden muž zvládnout tři děti?

martin venuse perexŘíká se, že žena vydrží víc než člověk. Jak si tedy povede celý měsíc průměrný muž v ženské úloze a zda se potvrdí zažitá fráze, že muži jsou z Marsu a ženy z Venuše, se dozvíte v romantické komedii Jiřího Chlumského Martin a ...