Spor o kulturní prostor na lodi (A)VOID. Město dává provozovateli výpověď, petenti s tím nesouhlasí!

Spor o kulturní prostor na lodi (A)VOID. Město dává provozovateli výpověď, petenti s tím nesouhlasí!

Tisk

Lod AVOI(D) perexRadě hlavního města Prahy je adresována petice "Zachraňme (A)VOID!". Petenti žádají zrušení výpovědi ke dni 31. května 2020 (podle jejich slov bez udání důvodu) nájmu kotevního místa spolku Dvojka sobě, který provozuje (A)VOID FLOATING GALLERY. Město výpověď hájí údajným porušováním pravidel.

 


Podle názoru petentů je (A)VOID FLOATING GALLERY prostor charakteristický svou nezaměnitelnou atmosférou a alternativní kulturou, který má významnou kulturně-společenskou hodnotu. Je dostupný a otevřený všem. "Při správě věcí veřejných musí být pro komunální politiku prioritou ohledy i na jiné hodnoty veřejného zájmu než na pouhý finanční profit a pohodlí byrokratických aparátů,"uvádějí petenti.

Připomínají, že A(V)OID FLATING GALLERY již několikrát výpovědi odolávala, přičemž nyní je opět nucena "čelit bezdůvodnému nátlaku ze strany města, respektive TCP Praha, a. s., která je městem pověřena správou náplavek".

"Celá záležitost je o to tristnější, že se spolkem Dvojka sobě o záměru výpovědi nikdo předem oficiálně nejednal, že místo je majetkem města ve správě volených politiků a že právě spolek Dvojka sobě stál na počátku proměny veřejného prostoru náplavky pod Rašínovým nábřežím a byl jedním z jeho hlavních hnacích motorů," dodávají petenti.

Autorská čtení, hudba, filmy

Na palubě či v podpalubí lodi, kde se kulturní prostor nachází, se konají festivaly autorského čtení, diskuse s domácími i zahraničními autory, včetně prezentace nových knih. "Výrazné je propojení autorského čtení s hudbou i promítání filmů a autorských projekcí," uvádějí petenti. (A)VOID FLOATING GALLERY spolupracuje s Městskou knihovnou v Praze, s Pražským literárním domem autorů německého jazyka, se Společností pro nizozemskou a vlámskou kulturu NE-BE, se Společností poezie atp.

Lod AVOI(D) 2

Prostor je podle petentů také sociokulturním fenoménem, "když se na palubě i v podpalubí potkávají lidé různých světů – studenti, Pražané, umělci z celého světa, turisté i lidé z prostředí obchodu, médií či politiky".

"K tomu nepochybně přispívá také úroveň pivní kultury: A(VOID FLOATING GALLERY byla první mezi náplavkovými provozovnami, která uvedla na náplavku rozvíjející se malé české pivovary," píší.

Mezi petenty jsou kupříkladu Ivo Slavík ze spolku Dvojka sobě, spisovatelka, básnířka, VŠ pedagožka a klasická filoložka Sylva Fischerová, fotografka Michaela Adlerová, molekulární bioložka Vilma Kaplanová, básník, spisovatel a literární organizátor Josef Straka, promotér a gastro partner projektů (A)VOID Gallery Petr Pošvic, gastro partner projektů (A)VOID Gallery Miloš Vítovec či člen spolku Dvojka sobě Pavel Kalina z Fakulty architektury ČVUT.

Narušení charakteru náplavky

Profesor Pavel Kalina letos 2. dubna napsal na podporu tohoto prostoru, že Avoid Gallery měla v posledních více než deseti letech významný podíl na proměně náplavky pod Rašínovým nábřežím z prakticky nevyužívaného prostoru na jedno z kulturních ohnisek celého města. "V této činnosti jí v posledních letech velice pomáhá možnost využívat nejen jednu z kobek na náplavce, ale také lodi zakotvené v Podskalí," uvedl.

"Vzhledem k rozsáhlé a diverzifikované činnosti (nejen výstavy, ale také koncerty, projekce a literární matiné) je ideální možnost využít paluby i podpalubí lodi, protože na náplavce samotné takové prostory nejsou a nelze je zcela nahradit ani využíváním kobky," pokračoval.

Lod AVOI(D)

"Ztráta lodi by prakticky znamenala zánik Avoid Gallery v její současné podobě, tedy jako skutečného kulturního centra. Vzhledem k jedinečnosti místa i pozice Avoid Gallery bych takovou ztrátu pokládal za narušení charakteru celé náplavky a v podstatě za ztrátu pro celou Prahu. Významný veřejný prostor by tak zbytečně přišel o svou jedinečnost, která má smysl zejména v přeturistovaném centru," dodal.

Stanovisko města

A jak město výpověď odůvodnilo? "Loď (A)VOID neodmyslitelně patří k prostoru náplavky a řadu let zde funguje projekt Avoid Floating Gallery. V posledních letech ale společnost Trade Centre Praha, a.s., (TCP), která je správcem náplavky, dostávala desítky stížností na hluk a nedodržování nočního klidu právě z tohoto zařízení. Ze strany provozovatele lodi, spolku Dvojka Sobě, byla opakovaně porušována pravidla provozu náplavek, byla řešena i jednotlivá oznámení rezidentů a městské části Praha 2. Společnost TCP ve snaze narovnat vztahy písemně vyzývala provozovatele ke zjednání nápravy, nakonec ale musela přistoupit k vypovězení smlouvy," uvedlo hlavní město ve svém odůvodnění.

"Nelze přehlížet časté stížnosti občanů Podskalí na opakované hlasité koncerty nebo jiné akce, a to i v době, ve které pravidla pro realizace akcí vyžadují opačný přístup provozovatele," uvedl mimo jiné radní městské části Praha 2 Michal Zuna. "Město jednoznačně respektuje autorský podíl společnosti na podobě Avoid Floating Gallery, ale pravidla platí pro každého stejně. Zároveň lze brát tuto situaci jako příležitost k narovnání právních vztahů a vyjasnění podmínek dalšího provozu lodi. Do budoucna by měl být provoz na lodi řešen přímo ze strany Trade Centre Praha, jejímž cílem je zde nadále ponechat gastroprovoz, kulturní, sportovní i volnočasový program,“ dodal pražský radní pro majetek a městské firmy Jan Chabr.

Bar na lodi a jeho fungování bude, podle prohlášení města, předmětem otevřené soutěže. "Pro udržení odkazu Avoid Floating Gallery je možné, aby se zde i nadále pořádaly hudební či výstavní akce v rámci konkrétních časových úseků. Na kulturním obsahu by se mohla podílet Galerie hlavního města Prahy, projekt Umění pro město by každoročně připravil výstavní program či akci. Spolek Dvojka Sobě by mohl být přizván do kurátorsko-dramaturgického týmu a pokračovat nejen v pořádání literárních akcí, ale zároveň konzultovat budoucí výtvarné projekty," stojí ve stanovisku hlavního města.

Zdroj foto: Kudyznudy.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mariana Zacharová: Baví mě práce s publikem, které vám nic neodpustí, a vždycky musíte najít klíč, jak si ho získat

archiv Mariana Zacharová s rodinoumPI když pochází z umělecké rodiny, o herectví neuvažovala. V dětství ji bavil sport a po absolvování VŠE si vyzkoušela různá zaměstnání, nakonec je z ní lektorka...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Ten, který nesloužil ďáblu

karelkryl perexVPoslech Svobodné Evropy patřil k mému dětství stejně jako portrét Lenina v kanceláři ředitelky naší základní školy. Mé první setkání s Krylem proběhlo někdy v roce 19...


Literatura

Když země vydává svědectví dávných zločinů a dvířka minulosti nejdou pořádně otevřít

May perexSouostroví Vnějších Hebrid je kousek země, k němuž sedí nejlépe přívlastek drsná. A jakoby drsné podnebí formovalo charaktery obyvatel ostrovů, jakoby severní vichry přivály pohnuté osudy lidí. Přes to všechno ale souos...

Divadlo

Únorové divadelní tipy z Violy: Miroslav Donutil nebo David Prachař na jevišti legendární scény

DIvadlo Viola 200Přemýšlíte, jak si ukrátit dlouhé únorové večery? Přinášíme tipy na intenzivní divadelní zážitek v Divadle Viola na Národní třídě v centru Prahy.

...

Film

Nejočekávanější animovaný film posledních let Chlapec a volavka právě vlétl do kin

chlapec-a-volavka0Můj soused Totoro, Princezna Mononoke nebo Cesta do fantazie se řadí mezi nejpopulárnější animované snímky na celém světě a jejich režisér Hajao Mijazaki se může pyšnit miliony fanoušků. Po deseti letech se mistr animace vrací s nejnovějším snímkem, úc...