Severoitalské Caorle - ráj pro děti i vytoužený klid pro dospělé

Severoitalské Caorle - ráj pro děti i vytoužený klid pro dospělé

Tisk

Hledáte příjemné letovisko pro dovolenou s malými  dětmi? Potom by vás mohlo zaujmout severoitalské Caorle na jadranském pobřeží. Narozdíl od nedalekého Bibione přece jenom nejde o velkou "fabriku na turisty". Nabízí mnohem klidnější atmosféru a přiláká vás i svým historickým centrem.

 

 

Ostatně, říká se o něm, že jde o nejhistoričtější z letních letovisek ležících mezi Benátkami a Terstem. Lidé si ho oblíbili už před velmi dlouhou dobou. Díky příznivé poloze na laguně tu stopy po osídlení najdeme už z období kolem roku 40 př. n. l. Za nejpravděpodobnější datum jeho založení se ale považuje rok 452 n. l., kdy vpády hunského krále Attily do Itálie přinutily obyvatele stáhnout se na zdejší mořský břeh.

Ochutnejte mořské potvory

Symbolem města je 48 metrů vysoká válcovitá zvonice kostela založeného roku 1038. Nejdůležitější obživou osídlenců už tenkrát byl rybolov. Zdejší rybářský přístav spadal už od středověku pod vliv asi 80 kilometrů vzdálených Benátek. Na ryby a mořské potvory tu také narazíte nejenom na jídelním lístku místních restaurací. Budete-li bydlet v apartmánu s kuchyňkou, v rybářské tržnici si můžete ráno koupit ryb i potvor co hrdlo ráčí, a doma si je uvařit podle vlastní chuti. Na grilu jsou ideální a pokud jde o koření, méně je v tomhle případě více, stačí vám obvykle sůl, pepř a štáva z pěkného zralého citronu. Pokud nepatříte mezi zaryté odpůrce konzumace zmíněných živočichů, určitě si pochutnáte, ať už v restauraci nebo doma.

alt

Výstava soch na pobřeží

Hledáte-li ubytování, dejte přednost některému z hotýlků poblíž historického centra plného pestrobarevných domečků. Jezdí sem řada českých cestovek, ale pokud dáte přednost výletu na vlastní pěst, sehnat ubytování vám pomohou v informační kanceláři v uličce hned vedle přístavu.

Kromě historických uliček stojí za procházku i promenáda podél moře. Určitě vás na ní upoutají obrovské kameny, protože se tu ravidelně koná soutěž zvaná "Živá skála", během které sochaři z různých zemí vytvářejí sochy přímo do skal. Fascinující výstava, volně přístupná po celý rok, se díky tomu neustále rozrůstá.

alt

Romantici nenechají bez povšimnutí kostel Santuriano della Madonna dell´Angelo ze 17. století. Na ostrohu na konci promenády vybíhá přímo do moře.

 

Tuny zmrzliny i rybářský ostrov

Děti ocení městečko s gelateriemi, čili zmrzlinárnami prakticky na každém rohu. Je tu pro ně i spousta nejrůznějších nafukovacích skákacích atrakcí a jistě je potěší výlet po laguně na motorové lodi Arcobaleno. Přistanou i na ostrově, kde uvidí rybářské chýše a zdálky i dům spisovatele Ernesta Hemingwaye. Jezdí se dvakrát denně v 9,00 a ve 14,30, projížďka trvá přibližně 2,5 hodiny, dospělé přijde na 15 Euro, děti na 8 Euro. Komu nestačí moře, najde v Caorle i aquapark. Zkrátka mrňousové si tu přijdou na své, aniž by se nudili.

Nevynechejte Benátky

Dospěláci si zase mohou užít večerní atmosféru restaurací, kdy už není takové horko. Hřích by byl i nezavítat do Benátek, které máte doslova za rohem. Cestovky často volí kombinovaný výlet autobusem do přístavu Punta Sabioni a odtud lodí přímo na náměstí svatého Marka. Pokud ale chcete zažít plavbu podél celého pobřeží, můžete vyrazit přímo z přístavu v Caorle. Odjíždí se v 8,00 ráno, plavba trvá 2 hodiny, z Benátek se zpět odplouvá v 16 hodin.

alt

 

Pokud nemáte rádi velké davy lidí, zkuste návštěvu Caorle třeba koncem srpna nebo během září. Pláže už se vylidňují a počasí obvykle ještě nezklame.    

Zdroj foto: Helena Stejskalová


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Matej Mináč: Impulzem bylo zaznamenat maminčiny vzpomínky na tragické časy přes úsměvné příběhy

ocima fotografky 200Filmy uznávaného režiséra Mateje Mináče proslavily příběh záchrany 669 dětí sirem Nicholasem Wintonem během 2. světové války. Jeho nejnovější film má název Očima fotografky a je o osudu dítěte, které nemělo to štěstí dostat se vča...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Královny popu

popu 200Hudební divadlo Karlín hostilo 14. října tradiční koncert Královny popu, tentokrát s podtitulem Pocta legendám. Již podvanácté si společně na jednom jevišti zazpívaly zpěvačky různých generací i žánrů, aby připomněly hudební styly a os...


Literatura

James Patterson: Citlivé místo

citlive misto 200V prosinci 2017 vyšla v nakladatelství Alpres další kniha oblíbeného autora Jamese Pattersona, tentokrát z jeho renomované série, jež čítá přes dvacet (!) svazků, o Alexi Crossovi, s názvem Citlivé místo.

Divadlo

Ježek a sněhulák aneb když zimní spánek nahradí hřejivé přátelství

jezek a snehulak 200Závěrečná sobota zlínského divadelního festivalu Setkání Stretnutie patří tradičně dětem, dětským představením a divadelnímu rodinnému pikniku. Letos počasí festivalu nepřálo a offprogram se nemohl odehrávat v š...

Film

Ženy v příliš velkých pánských košilích

sfz 200Dalším z filmů, které je možné zhlédnout na festivalu Severská filmová zima je norský film se zvláštním názvem Ženy v příliš velkých pánských košilích. Film v sobě spojuje osudy tří žen, které se proplétají navzájem v norském městě Trondheim. Na diváky ta...