Tajemný hrad Svojanov? Více mu sluší kouzelný.

Tajemný hrad Svojanov? Více mu sluší kouzelný.

Tisk

HRAD SVOJANOVHrad Svojanov založil v polovině 13. století český král Přemysl Otakar II. k ochraně zemské obchodní stezky spojující Litomyšl s Brnem. Původní hrad nesl německé jméno Fürstenberg a byl velmi pevný. Dominantu dodnes tvoří válcová věž zvaná hláska, proti přístupové cestě se obracející ostrým břitem. Hrad obepíná mohutná hradba, jejíž síla zdiva dosahuje místy až 8 metrů. Původní raně gotický palác se dodnes dochoval ve zdivu nynějšího tzv. Nového stavení, a proto je Svojanov jediným hradem v republice, v jehož architektuře se mísí gotika s empírem, tedy středověk s 19. stoletím.

 

Hrad má také svou pestrou historii, o které si můžete přečíst na svojanov.cz. V roce 1992 byl hrad navrácen do vlastnictví městu Poličce a až do současnosti probíhají v hradním komplexu postupné obnovovací práce. Jejich cílem je navrátit celému komplexu podobu z 2. poloviny 19. století. V hradním paláci je instalována expozice života na hradě v 2. polovině 19. století, návštěvníci mohou spatřit gotickou sloupovou síň, přijímací a hudební salon, pracovnu, jídelnu, přípravnu i ložnici. V empírových pokojích se dochovaly překrásné nástropní malby, součástí expozice je i ucelená sbírka hodin. Místnosti jsou zařízeny tak, aby podávaly co největší představu o tom, jak se na hradě skutečně v minulosti žilo.

hrad svojanov

hrad svojanov

Od roku 2009 je otevřen i druhý prohlídkový okruh, představující dobovou kuchyni, podzemní prostory se stylovou mučírnou a goticko-renesanční dům zbrojnošů, v jehož přízemním sále se konají výstavy s historickou tematikou. Pro návštěvníky je atraktivní i samotný areál hradu s rozhlednou na břitové věži, vyhlídkovými ochozy na hradbách a nádvořími. Ve vstupní budově je otevřena restaurace s příjemným venkovním posezením. Děti zaujmou voliéry s dravými ptáky či pasoucí se kamerunské kozy. Součástí areálu je i obnovená gotická zahrada, kde se často konají svatební obřady.

hrad svojanov

hrad svojanov

O malebném hradu tyčícím se nad romantickým údolím řeky Křetínky byla napsána dětská knížka. Jmenuje se Tajemný hrad Svojanov a jejím autorem je Bohuslav Březovský. Knížka obsahuje plno strašidelných příhod a líčí jeden z našich nejstarších královských hradů jako místo tajemné a plné záhad. Myslím, že na tuto notu navázal i současný kastelán, který na webových stránkách úspěšně šíří pověsti o nadpřirozených jevech vyskytujících se na hradě. Co je na nich pravdy se můžete ovšem snadno přesvědčit sami. Svojanov totiž nabízí unikátní možnost ubytování přímo v prostorách hradu, a to v komnatách zařízených ve stylu počátku 20. století. V průběhu letošních prázdnin jsem v jednom takovém krásném pokoji přespala i já s rodinou. A musím po pravdě napsat, že se nám spalo přenáramně. Takový klid aby dnes člověk pohledal.

hrad svojanov

hrad svojanov

Hrad Svojanov se také často stává dějištěm mnoha kulturních akcí. Těmi nejbližšími jsou Noční prohlídky konané v rámci Dnů evropského dědictví 15. září od 20:00 a 21:30 hodin a o víkendu 22. - 23. září 2012 Slavnosti lovu s mysliveckou kuchyní pocházející z vyhlášené hradní restaurace.

Zdroj informací: svojanov.cz
Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Audiokniha roku - projekt pro všechny příznivce audioknih a mluveného slova

headmailUž od dubna funguje na českém internetu projekt Audiokniha roku. Na jeho webových stránkách www.audiokniharoku.cz nachází posluchači audioknih recenze na novinkové i starší tituly, ale na pozadí lze tušit i ně...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Vyražte na Japonské jaro a poznejte tuto jedinečnou zemi

japonske jaro 200Japonské jaro je kulturní festival určený všem, kteří mají chuť dozvídat se a objevovat.  Návštěvníky čekají odlehčené i odborné přednášky, workshopy, filmová promítání, koncertní vystoupení, studentské divadlo a také ochutnávka japon...


Literatura

Není uspávací peřinka jako uspávací peřinka – jedna z nich je Kanafásek!

o kanafaskovi miklinova galinaKdyž se to vezme kolem a kolem, málokteré dítě chce večer do postýlky. To je prošení a smlouvání, aby se ještě nemuselo spát. Co se tím rodiče natrápí, co všechno večer co večer naslibují, aby své ratolesti udrželi pod ...

Divadlo

Filmař Marek Dobeš debutuje na divadelních prknech v hudební komedii Sni dál na téma kariéra vs. rodina

sni dal200Co je pro moderní ženu důležitější – kariéra nebo rodinný život? A může se jí vůbec podařit žít plnohodnotně, pokud obě polohy nedokáže skloubit? Odpověď na tyto otázky hledá divadelní hra režiséra a scenáristy Marka Dobeše „Sni dál,“ s podtitulem Neř...

Film

Vlčí jáma - mistrné zpracování milostného trojúhelníku

altVlčí Jáma je psychologické drama podle stejnojmenné knihy. Osiřelá dívka Jana začíná nový život v domě starosty a jeho starší manželky, kteří se sirotka ujali. Jana je jemná, slušně vychovaná a poddajná dívka, která se zcela podřizuje svým nový...