Navštivte svět prvorepublikových kaváren a cukráren na pardubickém zámku

Navštivte svět prvorepublikových kaváren a cukráren na pardubickém zámku

Tisk

kavarny a cukrarny 200Východočeské muzeum v Pardubicích zve všechny milovníky kávy, čokolády a cukrovinek na výstavu Kavárny a cukrárny- fenomén společenského života, která návštěvníky přenese do dob prvorepublikových kaváren a cukráren, jež byly a stále jsou místem setkávání přátel a mají svou specifickou atmosféru. Výstava, jež přibližuje i tajemství výroby cukrovinek, je na pardubickém zámku přístupná do 31.března 2013.

Výstava návštěvníky seznamuje s historií pěstování, zpracování, dovozu a konzumace kávy a zejména s historií kaváren a cukrářských provozoven v Pardubicích, které jsou proslulé výrobou perníku. První cukrárna zde byla otevřena již v 80.letech 19.století. Výstava připomíná i oblíbené pardubické kavárny např. v hotelech Zlatá štika, Grand nebo Veselka a pardubické kavárníky. V Pardubicích též sídlil jeden z největších závodů na výrobu nahrážkové kávy cikorky z čekanky tzv. Franckovka, který byl založen již v roce 1896.

kavarny a cukrarny 1

Na výstavě jsou k vidění různé stupně pražení kávových zrnek, vybavení arabské alžírské kavárny, nádoby na přípravu arabské či turecké kávy – tzv. džezvy. Mezi divácky vděčné exponáty patří různá provedení mlýnků na kávu, domácích pražiček, kávovarů, porcelánových servisů či dóz na kávu. Velkému zájmu návštěvníků se těší diorama znázorňující prvorepublikovou cukrářskou dílnu s lisem na bonbóny, cukrářským vařičem Vesuv, cukrářskou pecí, hnětačem a šlehačem těsta, chladničkou na zmrzlinu a melanžérem, i dioramata prvorepublikového koloniálu s dobovými reklamami a zbožím a prvorepublikové kavárny.

kavarny a cukrarny 2

Unikátním exponátem je též model třípatrové budovy čokoládovny s maketami všech strojů a zařízení. Návštěvníky jistě okouzlí i vybavení cukráren a cukrářské náčíní jako např. formy na pečení dortů, formičky na cukroví, na pudink, na perníky či na marcipán, sekáčky na cukr, louskáčky na ořechy, formy na čokoládu a pralinky, dózy na cukrovinky a čokoládu. Sliny v ústech se vám budou sbíhat nad zákusky a dorty, které byly vytvořeny podle dobových cukrářských knih. Součástí výstavy je i soubor fotografií Jiřího Sýkory, který zachycují kávu od zasazení zrnka po voňavý mok v šálku.

Příjemný dojem z výstavy umocňuje i reprodukovaná kavárenská hudba 30.let 20.století a možnost ochutnat lahodnou kávu nebo čokoládu přímo na místě.

kavarny a cukrarny 3

Součástí výstavy je bohatý doprovodný program:

Kávové odpoledne – komentovaná prohlídka s ochutnávkou kávy a s povídáním o kávě sobota 2.3. 2013 v 16 hodin

Sobota 16. 2. 2013 od 14 do 18 hodin
Medové políbení: Dílna zaměřená na výrobu tradičního vytlačovaného perníku. Pod vedením zkušeného týmu z Perníkové chaloupky budete mít možnost nakouknout do perníkové dílny a vyzkoušet si tradiční tlačení do forem.

Středa 27. 2. 2013 od 14 do 18 hodin
Fialkové opojení: Studenti Střední školy potravinářství a služeb budou předvádět tradiční výrobu bonbonů dle receptury z doby první republiky. Přijďte se podívat na původní stroj v provozu.

Sobota 16. 3. 2013 od 14 do 18 hodin
Čokoládové mámení: Firma Kamila provoní pardubický zámek čokoládou. Budete moci nahlédnout pod ruce zkušeného výrobce pana Františka Hlavy a zakoupit si pralinky připravené dle receptů z doby první republiky.

Středa 20. 3. 2013 od 14 do 18 hodin
Velikonoční perníková středa: Cukráři ze Střední školy potravinářství a služeb Pardubice Vás zasvětí do tajemství zdobení perníčků. Zdobení si budete moci vyzkoušet a vlastnoručně ozdobený perník, který si odnesete domů, ozdobí Váš velikonoční stůl.

PŘEDNÁŠKOVÝ CYKLUS - začátek vždy v 18 hodin, vstupné 40 Kč.
27. 2. 2013 František Šebek Sláva pardubického perníku?
6. 3. 2012 Lada Hašková Prohřešky živnosti kavárenské v době první republiky
13. 3. 2013 Jiří Sýkora Putování světem kávy
20. 3. 2013 Marie Macková První hřích cukrárenský: čokoláda vždy vítězící
27. 3. 2013 Martina Halířová Střípky z pardubických kaváren a cukráren

kavarny a cukrarny plakat

Kavárny a cukrárny – fenomén společenského života
Datum a místo konání: 14.12.2012 – 31.3.2013 Východočeské muzeum v Pardubicích
otevřeno denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin

Pořadatel: Východočeské muzeum v Pardubicích, Zámek č.p. 2, Pardubice
Zdroj foto: autorka


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ježkárnami jsem si splnil životní sen, říká písničkář Mirek Paleček

Palecek 200Mirka Palečka má hodně lidí spojeného nejen se starým dobrým Semaforem, ale rovněž s Michaelem Janíkem, s nímž vytvořil na dlouhá léta písničkářský tandem. Kdo by neznal hity jako Hele lidi nebo Prodavač limonád. Nicméně v poslední době už spolu ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nejpomalejší a nejkrásnější maraton. Když běhání pomáhá…

maraton (4)Letošního Pražského maratonu 2017 se zúčastnil i tým Running With Those That Can’t. Jedná se o charitativní občanské sdružení založené studenty 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze v roce 2009, které zvyšuje pov...


Literatura

Štika v rybníce aneb jak ukrást českou miliardu…

stika v rybnice pragerTitul druhé knihy nadějného táborského spisovatele Aleše Pragera by mohl být poněkud zavádějící, nebýt doplňku v názvu. A tak se v ní neponoříme do vod rybníka, ale do kalných vod politiky. Knížku sice zatím nen...

Divadlo

Láska ke třem pomerančům: komedie plná vitamínů

laska ke trem pomerancumDivadelní soubor Geisslers Hofcomoedianten uvede zcela novou kouzelnou pohádku plnou vitamínů na Malé scéně ABC. Hru podle nového překladu scénáře Carla Gozziho zrežír...

Film

Léto s Best film fest

altJiž podruhé se uskuteční ve čtyřech vybraných pražských kinech filmová přehlídka toho nejlepšího za posledního půl roku. Nejúspěšnější a divácky nejnavštěvovanější snímky budou na týden opět nasazeny do programů promítání a kdokoliv tak má možnost shlédnout to, c...