Chillibraní překvapilo velkou návštěvností i odolností soutěžících

Chillibraní překvapilo velkou návštěvností i odolností soutěžících

Email Tisk

200chilliPrvní zářijová sobota na brněnské přehradě patřila akci Chillibraní a především Chilližrout – druhému ročníku mistrovství České a Slovenské republiky v pojídání pálivého. Jací zde byli letos borci a jaká panovala atmosféra?

 

 

 

Příjemné slunečné počasí, dobrý výběr lokality, nízké vstupné a zaručeně také tamtamy zapříčinily akci velmi vysokou návštěvnost. Oproti loňským 400 nadšenců do pálivých pokrmů, překročilo letos brány areálu přes 2500 návštěvníků. Takový rozdíl pořadatelé nečekali a tolika lidem nedokázali přizpůsobit areál. Velké fronty se tvořily hlavně u stánků s pivem a čekající lidé zakrývali ostatní stánky. Všichni však byli trpěliví, a jak řekl Petr Klemeš, hlavní organizátor akce: „Neodhadli jsme to, polepšíme se, celé je to jen o feedbacku.“ Milovníci chilli se potkávali se starými známými, popíjeli pivo, obcházeli stánky plné různých semínek, omáček, sušených či konzervovaných paprik nebo produktů od hlavního partnera akce Symbiom. Také měli možnost ochutnat některou z chilli papriček, kterou roznášela usměvavá paní v obleku chilli papričky.

chilli

Kolem půl páté se davy začaly srocovat před dlouhou řadou stolečků, kde měl vypuknout samotný Chilližrout. Letos se přihlásilo 36 soutěžících, z toho 4 ženy. Mezi nejznámější aktéry patřil loňský vítěz Honza, který před začátkem pronesl: „Moje pocity jsou nejistý“ a také Jarda Němec, jež úspěšně objíždí různé soutěže jedlíků. Co se pravidel týče, každý soutěžící dostal pokrm na lžíci určené pro finger food a do minuty ji musel vyprázdnit a za další dvě sníst. Na stole měl k dispozici pět plátků toastového chleba, půl litr minerální vody, dva kapucínky do kávy a jogurt, který byl pouze záchrannou brzdou – po jeho požití byla pro soutěžící hra u konce. Totéž nastalo v případě snězení jiné pochutiny, odchodu od stolu či nevolnosti.

Moderátory byli Petr Klemeš a Jan Dark Jašek. Ti v úvodu varovali: „Nelbněte, život za to nestojí!“ a mohlo se začít. První čtyři kola proběhla velmi rychle a beze ztrát, protože se jednalo o omáčky. Páté a šesté kolo přineslo různé druhy čerstvých nasekaných papriček Habaneros a odstoupení prvního soutěžícího. Ostatní už začali škytat nebo slzet a po dalším kole s pálivější Naga Jolokia a Scorpionem řady trochu prořídly – odešly tři ženy a 6 mužů. Dvě kola s odrůdami paprik Scorpion nezvádlo 8 dalších a do náročných kol s extrakty se probojovalo 17 lidí.

chilli2

Mezi jednotlivými koly moderátoři seznamovali veřejnost s různými fakty o papričkách a chilli. Dozvěděli jsme se například, že letos byl kvůli počasí dost špatný rok a papriky jsou tak zelené a nemají tu chuť, kterou by měli mít. Zajímavosti je, že savci jsou jediní tvorové, kteří cítí pálivost. Není pravda, že by požívání pálivých pokrmů mohlo člověka zabít či mu ublížit – vše je věcí receptorů a našeho těla. Každý reaguje jinak a odolnost logicky s větší spotřebou stoupá.

Další fotografie k akci si můžete prohlédnout zde:



Pořadatelé byli velmi překvapeni, jak to soutěžící zvládají a vtipkovali: „Příští rok začneme s extrakty a bude!“ Desáté kolo přineslo zředěný extrakt s 30% habanero – u extraktů je ten problém, že jsou opravdu silné a především hořké. I sami soutěžící uznali, že je to rozdíl a odešlo jich 8. Jedenácté kolo se třemi gramy extraktu s názvem The Source o pálivosti přes 7 milionu Scovilleho jednotek mělo být tím posledním, ale chilližrouti se nenechali zastrašit. Čtyři sice odešli, ale 5 silných stále zbývalo.

K určení třech finalistů bylo potřeba ještě dohromady třech finálních kol, ve kterých pořadatelé zvyšovali dávky a také soutěžícím přidali trochu chleba. Moderátoři nestíhali žasnout: „Není to o tom spolknout, ale ustát to.“, zatímco usměvavý Roman z Prahy komentoval: „No, trochu to pálí“. Na třetím místě se nakonec umístil Vojta z Brna, druhý byl loňský vítěz Honza a největším Chilližroutem se stal Roman z Prahy. Ten obdržel 3000 korun a rozloučil se slovy: „Pocity jsou super, ale je mi pěkně blbě.“

chilli3

Na celém Chillibraní panovala výborná atmosféra, na Chilližrouta se skvěle dívalo a tak se už nyní můžeme těšit na další ročník.


Chillibraní a Chilližrout
Kdy: 7. 9. 2013
Kde: Areál lodních sportů, brněnská přehrada
Pořadatel: Chilližrouti, o.s.
Hodnocení: 95 %
Zdroj foto: Pavel Langer


 





Rozhovor

Nad všechny poháry a medaile mám raději spokojenost a odezvu publika, říká Marek Meluzín

marek meluzin 200I když má své zaměstnání, tancem žije a nakazil tím už spoustu dalších. Řeč je o Marku Meluzínovi z Kroměříže. Během svého života prošel několika tanečnímu skupinami, aby si nakonec postavil tu svou a jako choreograf ji vedl a formova...

Hledat

Chaty s osobností

Z archivu...

Čtěte také...

Umelci si prevzali identifikačný kód

IK perexSpoločnosť ARTEM pod záštitou Národnej rady Slovenskej republiky ocenila 4. októbra 21 laureátov Identifikačným kódom Slovenska. Slávnostný ceremoniál sa konal v reprezentačných priestor...


Literatura

Proč je kniha s názvem Kmeny fenomén?
ImageŽe neexistuje místo, kde vedle sebe potkáte zarytého kulturistu, drsného motorkáře a vyznavače Emo stylu? Tak to jste na omylu. Existuje. A to dokonce takové, kde se potkává ještě více subkult...

Divadlo

Zapište si do diáře: Palm Off Fest 2017 proběhne v říjnu

palmovka200Druhý ročník setkání divadel střední Evropy Palm Off Fest, který proběhne od 20. do 31. října 2017, bude hledat odpovědi na otázky: jak se daří demokracii v postkomunistických zemích a jaké je současné postavení zemí Visegrádu v rámci EU. Festival,...

Film

Snímek MUSTANG (režie Deniz Gamze Ergüvenová) má nominaci na Oscara

MUSTANG200Film Mustang režisérky Deniz Gamze Ergüvenové, který byl vybrán, aby oficiálně reprezentoval Francii na Oscarech, dnes postoupil mezi pět snímků nejužšího výběru na cenu Americké filmové akademie v kategorii Nejlepší zahraniční film. Oscarová ceremo...