Národní galerie: Návštěvnost v roce 2013 lámala rekordy

Národní galerie: Návštěvnost v roce 2013 lámala rekordy

Tisk

galerie perexNejnavštěvovanějším objektem Národní galerie v Praze byl v roce 2013 Veletržní palác. Tým  Sbírky moderního a současného umění spolupracoval na realizaci více než patnácti výstav a projektů; ty přilákaly do Veletržního paláce téměř 200 tisíc návštěvníků, což je zhruba o 30 000  více, než v roce předcházejícím.

 

 

 Tento příznivý trend bohužel zastavily povodně v červnu 2013. Návštěvnost v objektech Národní galerie v Praze byla poloviční. V případě Kláštera sv. Anežky České a Valdštejnské jízdárny i nižší. Objekty byla uzavřeny, což se podepsalo negativně na návštěvnosti výstav. Naopak paláce Národní galerie v Praze na Pražském hradě s expozicemi starého českého a zahraničního umění a výstavami Sbírky umění 19. století v loňském roce zaznamenaly nárůst návštěvníků. Šternberský, Salmovský a Schwarzenberský palác navštívilo 114 405 lidí, což je o třetinu více než v předloňském roce. Stálé expozice a výstavy pořádané Národní galerií v Praze ve vlastních objektech navštívilo v loňském roce celkem 386 272 návštěvníků.

galerie

Lektorská oddělení uspořádala téměř dva tisíce programů, kterých se zúčastnilo přes čtyřicet tisíc zájemců. Galerie spolupracovala na více než deseti výstavních projektech s domácími i zahraničními partnery.

Národní galerie uspěla v oblasti vědy a výzkumu. Celkovým počtem dvanácti grantů, řešených v letošním roce, se zařadila na přední místo mezi oborovými vědeckými institucemi. NG vydala v roce 2013 přes dvacet publikací, knih a katalogů.

K Roku české hudby 2014 galerie připravuje unikátní výstavu Vivat musica!, která představí, jak se v průběhu více než pěti století měnil vztah hudby a výtvarného umění. Na výstavě budou zastoupena díla J. V. Myslbeka, J. Mánesa, E. Filly, F. Kupky, G. Braquea či P. Picassa.

Podzim bude patřit ve Valdštejnské jízdárně rozsáhlému projektu Otevři zahradu rajskou.

Na závěr roku pak galerie připravuje výstavu s pracovním názvem Bratři Čapkové dětem ve Veletržním paláci. 

Ilustrační foto: autor

Zdroj: Národní galerie v Praze


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tomáš Vaněk: „Dojde i na operní árii, neboť ani já ani Roman nejsme operní pěvci, logicky tedy musí zaznít i něco z opery.“

tomas vanek 200Tomáš Vaněk a Roman Tomeš vyrazí v dubnu na čtyři koncerty. Společně s pianistkou Kristinou Brachtlovou se vydají na turné po vlasti české, moravské i slezské a divákům představí energickou koncertní show plnou populárních písní, která se b...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Společnost Vlasty Buriana udělil i letos Cenu humoru Vlasty Buriana

cena humoru 200Společnost Vlasty Buriana byla založena bratry Pavlem a Petrem Holíkovými v roce 1997. Její nejvýznamnější počin byl převoz ostatků Vlasty Buriana na nejposvátnější místo českého národa, Vyšehradský hřbitov, a to v roce 2002.

...

Literatura

Cesta na Dakar: Kniha o opravdové odvaze a odhodlání

Cesta na dakar 200V nakladatelství Jota vyšla v lednu kniha Gabriela Novotná Cesta na Dakar. Příběh první české motorkářky, která se vydala na nejnáročnější rally světa sepsal novinář a motorkář Jan Somerauer.

 

Divadlo

Strach jíst duši (Angst essen Seele auf ) Premiéra v divadle Reduta v Brně

Strach jist dusi perexPodtitul opravdu zajímavého díla zni: Romantická kabaretní komedie s pohádkovými rysy, s Ivanou Hloužkovou a Romanem Blumaierem v hlavních rolích!

...

Film

Scampovo dobrodružství - pokračování Disneyho klasiky
ImageVydavatelská a distribuční společnost Magic Box přináší na DVD pokračování oblíbené Disneyho klasiky Lady a Tramp z roku 1955, jímž je film Lady a Tramp II: Scampovo dobrodružství, který v roce 2001 natočil režisér <...