Pes přítel člověka… aneb když tlapky pomáhají

Pes přítel člověka… aneb když tlapky pomáhají

Tisk

tlapky perexPejsek je vítaným společníkem většiny z nás. Dokáže uklidnit, povzbudit a díky nutnému venčení zajišťuje svému páníčkovi i tolik potřebný pohyb. Pro zdravotně postižené ale pejsek znamená mnohem víc. Především je to velký pomocník, který se takřka ničeho nezalekne. 

 

 

Obecně prospěšná společnost Pomocné tlapky vznikla v únoru 2001 a od té doby vychovala a vycvičila stovky asistenčních psů. Ti pomáhají především vozíčkářům, ale také lidem nevidomým a lidem s kombinovaným postižením.

Ovšem než se chlupatý pomocník dostane ke svému majiteli, nějakou dobu to trvá. Ze všeho nejdřív si zájemce o čtyřnohého kamaráda, musí podat žádost. Následuje zařazení do pořadníku, rozhovor s psychologem a výběr vhodného štěněte. Výcviku se pejsek podrobuje až ve 12 měsících a později. V té době už musí být jasné, že je zcela zdravý, má zvládnuté hygienické návyky, umí se chovat v bytě a nijak ho nestresuje městský ruch. Samotný výcvik pak trvá 6 – 8 měsíců. Během této doby jezdí budoucí majitel k pejskovi na návštěvu. Také závěrečnou zkoušku prožívají společně. Musí totiž před komisí prokázat, že tvoří sehraný tým, který se bez problémů dokáže pohybovat rušnou ulicí, cestovat dopravními prostředky a zvládat každodenní činnosti. Když se všechno povede, získá pejsek nového majitele.

tlapky 2

A s čím vším mu může pomoci? Například se svlékáním, s rozsvěcením a zhasínám světel, s otevíráním dveří, s pouštěním počítače nebo s nakupováním. Jestli pejsek na svoji službu „stačí,“ se pravidelně (minimálně jednou za 18 měsíců) prověřuje. Do „důchodu“ psí hrdina odchází zhruba v osmi letech. I přesto však většinou zůstává u svého majitele, který se mu tak snaží poděkovat za jeho dosavadní péči. 

Obecně prospěšná společnost Pomocné tlapky je neziskovou organizací a tak je víc než jasné, že finančních prostředků nemá nazbyt. Výcvik asistenčních psů je velmi zdlouhavý a finančně nákladný… přesto se pejsci novým majitelům předávají zcela zdarma. 

Pokud můžete, pomozte!

Nemusíte investovat velké částky. Stačí zaslat dárcovskou SMSku ve tvaru:
DMS POMOCNETLAPKY na číslo 87777.

Pokud dárcovským textovkám nevěříte, nakoukněte alespoň do dobročinného e-shopu Pomocných tlapek. Najdete ho na http://eshop.pomocnetlapky.cz/ Můžete si v něm koupit tričko, knížku o asistenčních psech, nebo třeba hrneček. Uděláte tak radost sobě (případně svým blízkým) a ještě přispějete na dobrou věc. No není to skvělé? 

tlapky logo

Více o Pomocných tlapkách (a možnostech pomoci) najdete na www.pomocnetlapky.cz.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ježkárnami jsem si splnil životní sen, říká písničkář Mirek Paleček

Palecek 200Mirka Palečka má hodně lidí spojeného nejen se starým dobrým Semaforem, ale rovněž s Michaelem Janíkem, s nímž vytvořil na dlouhá léta písničkářský tandem. Kdo by neznal hity jako Hele lidi nebo Prodavač limonád. Nicméně v poslední době už spolu ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Kam zmizli hodnoty, humanizmus a láska k blížnemu?

zdravotnictvi 200Na Slovensku je to veľmi zvláštne, možno som prišla z inej planéty a možno mám len veľké očakávania. V poslednej dobe sa stretávam s viacerými zaujímavosťami ako to funguje, či lepšie povedané nefunguje v právnom štáte. Na paškál som s...


Literatura

Jedinečný komiksový román

altS Jasonem Lutesem v románu Berlín – Město kamene navštívíme Německo roku 1928. Období, kdy Výmarská republika se zmítá v problémech, její ekonomika pokulhává, vláda porušuje podmínky příměří (vyzbrojování = peníze), nacistická st...

Divadlo

Divadlo Šumperk uvede premiéru legendárního příběhu Přelet nad kukaččím hnízdem

prelet200Přelet nad kukaččím hnízdem bude první premiérou nové sezóny v Divadle Šumperk. Proběhne v sobotu 10. září a v dramaturgii Michaela Sodomky, překladu Luďka Kárla a režii Jiřího Š. Hájka se představí oblíbení šumperští herci.

...

Film

Lorax: Děti, chraňte přírodu!
ImagePředstavte si městečko, kde je vše dokonalé, barevné, krásné… ale také umělé. Zvířata, květiny, stromy nevyjímaje. Místo živých stromů si lidé na zahrady pořizují náhražky, které mohou dálkově ovládat a podle nálady si měnit jejich barvu. Co k...