8. ročník celorepublikové soutěže „Princezna a princ české pohádky“

8. ročník celorepublikové soutěže „Princezna a princ české pohádky“

Tisk

princeznaprinc logo8. ročník mluveného slova, fantazie a improvizace „Princezna a princ české pohádky“ byl zahájen!  Rodiče, kteří si rádi se svými dětmi hrají, se opravdu pobaví, poučí, poznají své děti zcela jinak v kruhu vrstevníků, navážou různá přátelství a jejich děti získají znalosti a dovednosti potřebné pro další život. Velmi vhodné i pro děti nesmělé. Soutěž se uskuteční pod vedením odborné poroty: Gally Macků, Nadi Konvalinkové, Miroslava Dvořáka, Inky Delévové. Přihlašovat se můžete již nyní na webových stránkách www.princeznaaprinc.cz.

 

Princezna a princ české pohádky je zábavná a vzdělávací soutěž mluveného slova, fantazie a improvizace v komunikaci pro děti ve věku 6-12 let a jejich rodiče.

Cílem je kultivovat mluvený projev, obrátit pozornost rodičů i dětí k české pohádkové tvorbě, k české literatuře i filmové tvorbě s akcentem na národní tradice.  bsahem soutěže je vybrat si oblíbenou pohádkovou postavu z českého filmu nebo literatury, se kterou dítě bude postupovat celou roční soutěží /celkem 5 setkání/. Úkolem bude tříbit vztah k pohádkové postavě tak, aby soutěžící dokázal za postavu mluvit i myslet, pohotově a vtipně reagovat na dotazy odborné poroty a probudit svoji fantazii a tvořivost v plné síle.  

K získání dovedností a odblokování případné trémy u nesmělých dětí napomáhá odborná porota. Též podkladové výukové materiály pro rodiče sehrávají svoji významnou úlohu.  

Přínos soutěže je v naplnění volného času dětí, v příležitosti uplatnit a rozšířit schopnosti a dovednosti, v možnosti vyjadřovat se svobodně a volně ve vlastní tvůrčí činnosti, nalézt kořeny svého talentu a budoucího zájmu, propojit mezigenerační vztahy přes pohádkový tvar a upevnit soudržnost rodiny přes zajímavou komunikaci, kterou soutěž rodičům i prarodičům soutěžících dětí nabízí. Podstatným prvkem soutěže je nenásilné uvědomění si kvality české literatury a krásy českých tradic.  

Odměnou soutěžícím jsou získané komunikační dovednosti a skvělé zážitky i rodičů, kteří mají zároveň ojedinělou možnost nahlížet na své dítě v komunitě vrstevníků a sledovat jeho výkony i vývoj od počátku do konce soutěže.  

Děti v průběhu soutěže získávají diplomy a drobné dárky, ve Finále pak ocenění v podobě titulů: Princezna /Princ/ české pohádky, Princezna /Princ/ Českého rozhlasu 2, kdy posluchači v pořadu Domino hlasují pro nejzdařilejší vyprávění z Plesu pohádkových postav.

Za kultivované chování a vystupování je pak udělen titul Princezna s nejhezčím úsměvem a Princ sympaťák.  

Odměnou rodičům i prarodičům jsou desítky společně prožitých hodin v přátelské a veselé atmosféře, kde se jak malí, tak velcí učí netradičním způsobem.    

Princezna a princ české pohádky je soutěž pro děti ve věku od 6 do 12 let.  
Ročníkem 2008 bylo zahájeno úsilí o rozvoj a zachování české literatury a mluveného slova s mottem: NECHME DĚTI VYPRÁVĚT ALESPOŇ 10 MINUT DENNĚ A POSLOUCHEJME JE !
I fantazie a schopnost improvizace bude rozhodovat o vítězi ; přihlášené dítě pohovoří před porotou o tom, co ho na vybrané pohádkové postavě zaujalo a proč si ji zvolilo. Vybranými postavami mohou být nejen princezny, ale i čerti, ježibaby, černokněžníci, vodníci, draci, kuchtíci nebo i pohádková zvířátka.  
Na odborné porotě pak bude, aby ocenila fantazii, schopnost improvizace, vyjadřovací schopnosti a čistotu jazyka dítěte při soutěži.  
Cenou bude především získání některého z těchto titulů: Princezna, Princ české pohádky, Princezna a princ Český rozhlas 2 Praha Princezna, Princ s nejhezčím hlasem, Princezna s nejhezčím úsměvem a Princ sympaťák, dále diplomy a pamětní listy o účasti a zajímavé ceny.  
Elektronické médium www.princeznaaprincceskepohadky.cz (v provozu od 1.2.2009) vám nabídne přihlášku do soutěže. Zúčastnit se může maximálně 300 soutěžících v každé ze tří věkových kategorií. Uzávěrka bude 10.4.2014.
Základní výběrová kola se uskuteční:  13. dubna 2014 pro kategorii A 6-8 let 27. dubna 2014 pro kategorii B 8-10 let 27. dubna 2014 pro kategorii C 10-12 let  Začátek soutěže je vždy od 10 hodin pro všechny kategorie v secesním sále zrekonstruovaných prostor Hlavního nádraží Praha, Wilsonova 8, Praha 2.  
Následná soutěžní První kola se budou konat v termínech:  8.června 2014 pro kategorii A 6-8 let 15.června 2014 pro kategorii B 8-10 let a kategorii C 10-12 let Semifinále se bude konat v termínech:  19. října 2014 pro kategorie A,B a C
A mediálními partnery jsou Český rozhlas DVOJKA a Rádio JUNIOR, nová vysílací stanice pro děti  
Patronkou 8. ročníku celorepublikové soutěže „Princezna a princ české pohádky“ bude v roce 2014  Bc. Petra Řehořková výkonná ředitelka PETRA CLINIC health, s.r.o.

princezna

Zájemci se mohou na stránkách www.princeznaaprinc.cz  přihlašovat od 13. 2. do 10. 4. 2014 včetně, po tomto datu bude příjem přihlášek ukončen. Vzhledem k tomu, že je letošní počet zájemců omezen na 300 pro každou jednotlivou kategorii, pořadatelé si vyhrazují právo vyhlásit stop stav pro příjem přihlášek ještě před datem 10. 4. 2014. V takovém případě bude stop stav oznámen rovněž na stránkách www.princeznaaprincceskepohadky.cz. Z uvedeného důvodu je třeba, aby se účastníci přihlásili se co nejdříve.

www.princeznaaprinc.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Macoun: „Když kluka nebaví číst vymyšlené příběhy, třeba si rád přečte něco o kulometech.“

jiri macounNecelou hodinku po otevření bran veletrhu Svět knihy 2012  jsem náhodou nahlédla, z čiré zvědavosti, do kupodivu už zaplněného sálu ve stánku společnosti Albatros Media. Na první pohled a s velkým potěšením js...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Jan Přeučil oslavil neuvěřitelných pětaosmdesát. Kulatiny čekají Evu Hruškovou!

Přeučil perexPětaosmdesát. Nikdo by mu to nehádal. Pedagog, dabér a rétor Jan Přeučil 17. února oslavil úctyhodný věk, který je v jeho případě opravdu jen číslem.

...

Literatura

Sedm statečných putuje za záchranou do Říma

bohove perexBýt polobohem není vůbec lehké poslání. Je to dar, který se rychle mění v nesnesitelné břímě. Zvlášť když každým dnem usilují o život polobohů ty nejhorší nestvůry vyvržené ze samotného lůna Tartaru. Děti narozené smrtelníkovi a Bohovi sídlícím...

Divadlo

Skleněný pokoj: Světová premiéra původně knižního bestselleru v Brně

Skleneny pokoj 200Román britského spisovatele Simona Mawera se odehrává v Brně, mezi roky 1925 a 1968. Podkladem příběhu je osud lidí kolem slavné vily Tugendhat, světově uznávaného architekta Ludwiga Miese van der Rohe.

Film

Česká škola střihové skladby

Ceska skola strihu perexMálokdy se filmový recenzent (neřkuli běžný divák) zajímá o toho člověka, který - ve spolupráci s režisérem - celý film poskládal do výsledného tvaru. Přitom právě na něm záleží, zda sledované dílo nebude škobrtat, z...