Letošní anketa SUK – čteme všichni zná vítěze

Letošní anketa SUK – čteme všichni zná vítěze

Tisk

SUK perexZLetos po jednadvacáté vybíraly děti své favority mezi knížkami, které pro ně vydali čeští nakladatelé v loňském roce. Do 21. března 2014 zasílaly své hlasovací lístky na známou adresu Sukovy knihovny (Mikulandská 5, Praha 1), kde na ně s napětím čekaly její pracovnice. Do ankety dorazilo bezmála 3000 platných hlasů od dětí a 250 od knihovnic a knihovníků, kteří vybírali správný titul pro svou anketní cenu.


Ve čtvrtek 10. 4. 2014 po půl jedenácté utichl zaplněný sál Boženy Němcové v Památníku národního písemnictví na Strahově, všichni přítomní netrpělivě čekali na vyhlášení výsledků. Všechny v sále přivítal ředitel památníku Zdeněk Freisleben. Poté pracovnice Sukovy knihovny a duše ankety Alice Košková předala slovo moderátorům z Dětské tiskové agentury, kteří dopolednem provázeli. Letos organizátoři připravili novinku – tradičně příjemné dopoledne všem ještě víc zpříjemnilo pěvecké kvarteto studentů Gymnázia a Hudební školy hlavního města Prahy.

Slavnostního setkání se i letos účastnili autoři, ilustrátoři, překladatelé a nakladatelé oceněných titulů a samozřejmě děti z různých koutů naší vlasti. Přijeli se svými knihovnicemi a pedagogy z Čelákovic, Červených Peček, Dvora Králové, Kardašovy Řečice, Prahy, Sedlčan a Turnova.

SUK divaci

Jako první byla udělena Cena učitelů za přínos k rozvoji dětského čtenářství, která je porotní. Získali ji Václav Cílek za Krajiny domova / ilustrovala Renáta Fučíková (Albatros); Petra Dvořáková za Julii mezi slovy / ilustrovala Katarína Gasko (Host); Daniela Krolupperová za O´Bludu / ilustrovala Barbora Kyšková (Mladá Fronta); Anna Novotná za Kdo jinému jámu kopá / ilustroval Jiří Votruba (Práh) a Václav Vokolek za Lovce záhad: tajemství hradů a zřícenin / ilustrovala Tereza Tydlitátová (Neo Media Publishing).

Druhá cena – Cena knihovníků klubu dětských knihoven SKIP je stejně jako ta od dětí anketní. Knihovnice a knihovníci považují za nejlepší tyto tituly loňského roku: nejvíce hlasů získala kniha Evy Papouškové Kosprd a Telecí s ilustracemi Galiny Miklínové (Albatros), druhá skončila Klára Smolíková a její Řemesla, která ilustroval Honza Smolík (Albatros) a třetí místo získala Renáta Fučíková za titul Václav a Boleslav (Práh).

SUK autori

Cenu noci s Andersenem, kterou udělují děti, co nocovaly v knihovnách o té báječné noci (ta je v hodnocení nejmladší), si domů odnesl Petr Morkes za knihu Vrťapka a tajemství mahárádžova vejce (Morkes).

Pak už byl čas na tu nejdůležitější cenu – Cenu dětí, která letos skončila takto:

1. místo: Jeff Kinney : Deník malého poseroutky 7 : Páté kolo u vozu (CooBoo)
2. místo: Pavel Šrut : Lichožrouti navždy / ilustrovala Galina Miklínová (Paseka)
3. místo: Jiří Žáček : Krysáci jsou zase spolu / ilustroval Ivan Mraček (Edice České televize).

SUK autogramiada

Diplomy byly předány, děti si užily „svých autorů“ při autogramiádě. A v okamžiku konce slavnostního vyhlášení ankety, která už pěknou řádku let zahajuje čtenářské jaro, jako kdyby začal další ročník. Tak za rok zase na shledanou.

Foto: © NPMK, Petr Šolar


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Co odhalilo Tajemství rodu?

Helena Voldanova 200Na televizních obrazovkách České televize běžel cyklus Tajemství rodu, který představuje, jak pátraly po svých předcích nejrůznější známé osobnosti. Odbornou konzultantkou pořadu je Helen...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Příběh oděný do pravého leopardího kožichu
kozichV červnu vyšel Haně Kolaříkové (*1971) psychologický román s dějinným podtónem - Pravý leopardí kožich. Samotný název je trochu hádankou a jeho výstižnost zřejmě nelze docenit dříve než po dočtení knihy. Přesto snad neprozradím příliš, když napovím, že...

Divadlo

Mezi námi děvčaty

Mezi nami devcaty 200V dubnu tohoto roku se na prknech Komorní Fidlovačky uskutečnila již stá repríza autorského debutu irské dramatičky a zároveň také herečky Elaine Murphyové. Slavnostní kulatou reprízu Little Gem si nenechala ujít ani samotná...

Film

5 top filmových zážitků z letošních Karlových Varů

alt47. ročník MFF Karlovy Vary se chýlí ke svému závěru a filmoví publicisté i diváci mohou začít bilancovat. Tohoto úkolu se nyní zhostí i K21, a sice očima redaktora, který navzdory tomu, že se festivalového dění účastnil pouze...