Zdravé recepty citlivé kuchařky Markéty Šichtařové – bez alergie, lepku, mléka a chemie
Banner

Zdravé recepty citlivé kuchařky Markéty Šichtařové – bez alergie, lepku, mléka a chemie

Email Tisk

CitlivaKuchynePerexEkonomka a publicistka Markéta Šichtařová, spoluautorka knih Všechno je jinak a Nahá pravda, se vydala na pole gastronomie a na základě vlastních zkušeností zpracovala kuchařskou knihu s názvem Citlivá kuchyně. Co ji k tomu vedlo? Uměla si to dobře spočítat!

 

 


S manželem Vladimírem Pikorou má totiž tři děti a každé z nich má nějakou potravinovou alergii. A aby toho nebylo málo, i manžel se začal potýkat se zdravotními potížemi, způsobenými nesnášenlivostí lepku. Že by to byla pro rodinu sympatických ekonomů jakási daň z přidané hodnoty? Počáteční zděšení ve smyslu „co jim teď budu dávat jíst“ vystřídalo zdravé odhodlání postavit se k problému čelem. Začala tedy shánět informace, studovat kvanta medicínské literatury, experimentovat, vařit, fotit, klást anketní otázky svým strávníkům a kuchařka byla na světě.

Již fotografie na obalu knihy vypadá velice lákavě. Zobrazuje na první pohled zravím kypící autorku se spoustou ovoce a zeleniny v náruči. Hned v úvodu najde čtenář seznam hlavních kapitol, názvy receptů a k nim se vážicích podtitulů. Následuje průvodní slovo Markéty Šichtařové, kde vysvětluje, proč se do tohoto projektu pustila. Rozhodně se nechce plést do řemesla či konkurovat profesionálním kuchařům a kuchařkám, ale již doživotně bude muset své rodině vyvářet podle určitých zásad, a tak se pokusila sobě i dalším lidem, na kterých si civilizační stres vybírá svou daň, usnadnit život.

Smyslem této knihy je umožnit se najíst každý den, od rána do večera, všem těm, na kterých si dnešní bláznivě rychlá doba vybrala civilizační daň.

CitlivaKuchyneMarketaS

Aby zdraví byli ještě zdravější

Důležitou pomůckou v orientaci při práci s knihou jsou vysvětlivky použitých pojmů, ikonky míry citlivosti a časové náročnosti přípravy pokrmů.

Prvních pár kapitol je věnováno receptům na jídla s různými druhy masa. Není však třeba, aby vegetariáni házeli kuchařku do žita, protože zde najdou i dost variant bezmasých. Sami už určitě vědí, že si základ každého receptu mohou přizpůsobit a maso prostě jen vypustit. Následují hlavní jídla založená na rýži, těstovinách, bramborách, luštěninách, dále polévky, přílohy, omáčky, saláty, sladkosti a tipy na snídaně a svačiny. To vše je proloženo spoustou zeleniny a ovoce.

Důležitou nadstavbou kuchařské knihy Markéty Šichtařové jsou podtituly u každého receptu a hodnocení strávníků. Tento text obsahuje rodinné historky související s objevením alergií, tragikomickými diskuzemi s lékaři, hledáním vhodného nového způsobu stravování a ohlasy podobně postižených lidí. Nechybí fakta a důležité informace o typech alergií, upozornění na možné omyly a mýty. To vše psáno, pro Markétu Šichtařovou typickým, sarkasticko-ironickým stylem, takže si hezky počtou i ti, kterým samotné vaření nic neříká.

Pod každým receptem jsou krátká hodnocení strávníků – Vladimíra Pikory, Markéty Šichtařové a jejich dětí. Vypadají například takto:
Manžel: No tedy…?! To ale má sílu, jako by to bylo s cibulí…? Ale ta tam přeci není, nebo snad je…?
Dcera: Fuj, okurku nejím, není náhodou vařená?
Syn: Já mám okurku rád.
Já: Překvapivě silný a aromatický salát i bez použití ingrediencí, které si většina lidí se saláty a pikantností spojuje. Vlastně je chuťově ještě výraznější než obvyklý okurkový salát.

CitlivaKuchyneOkurky

Jak sama autorka upozorňuje, hlavně se při zjištění, že máte buď vy nebo kdokoliv jiný alergii na nějakou potravinu, nebo se u vás objeví zvýšená citlivost na to, co běžně jíte, nebojte se změny! Existuje tolik možností a současný trh nabízí tolik alternativních zdrojů, že se nebudete muset vzdát ani pečiva, ani oblíbených chutí. Jen budete muset trochu hledat, improvizovat a experimentovat. Samozřejmě také vytrvat ve svém snažení a nepodlehnout zažitému stravovacímu stereotypu.

Aby start do nové, zdravější etapy vašeho života byl snazší, můžete začít připravovat lahodnou krmi podle Citlivé kuchyně Markéty Šichtařové. Přeji vám dobrou chuť a hodně zdraví!

Ing. Markéta Šichtařová (nar. 29.10.1976), vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Praze, obory hospodářská politika a finance. V roce 2004 založila nezávislou analytickou a konzultační společnost Next Finance s.r.o., zabývající se prognózami finančního trhu i makroekonomiky, která působí jako jediná svého druhu v ČR i na Slovensku a byla několikrát oceněna za přesnost prognóz. Ředitelkou společnosti je dosud.
V roce 2011 jako spoluautorka klipu „Nechceme se pást“ přispěla k vyvolání veřejné diskuze na téma důchodové reformy.
V roce 2011 vyšla kniha Všechno je jinak a v roce 2012 Nahá pravda – obě vydala společně s manželem Vladimírem Pikorou. Spolu mají tři děti.
S citlivou kuchyní má bohaté vlastní zkušenosti ze své rodiny, která je na toto vaření ze zdravotních důvodů odkázána.

Citlivá kuchyně/ Aby zdraví byli ještě zdravější

citliva kuchyneObal

Autor: Ing. Markéta Šichtařová
Ilustrace/foto: Tomáš Nosil, Ing. Vladimír Pikora Ph.D.
Vydala: NF Distribuce s.r.o.
Počet stran: 256
Hodnocení: 100%

Kniha je i s podpisem autorky k dostání například zde: www.nextfinance.cz/knihy/
nebo si o ni můžete zasoutěžit ZDE:

www.nextfinance.cz

Zdroj foto: archiv Ing. Markéty Šichtařové



Nejnovější články:
Starší články:

 

Komentáře   

 
0 #1 ano, tak je to správněJiří Kalvach 2016-08-25 17:10
Milá paní Šichtářová, jste velký talent, a známo jest, že oblastí pro tvůrčí lidi je víc, než jedna. 13 let dělím stravu a dva roky za chvíli budu vegetarián a vitarián dohromady. O svých zkušenostech jsem přednášel neplánovitě i mým posluchačům na FAST VŠB TUO, nyní jen přátelům, když mám příležitost. Vaše kuchařka je nesporně velký vklad pro lepší život velkého počtu lidí, kteří ještě sami nedošli z pohodlnosti k poznání toho, že jak jíme, tak žijeme a patrně na to i umřeme. Mám k tomu již docela dost říci, a jsem šťasten, že jsem se tak daleko dopracoval, ovšemže jen čirou náhodou. Musel jsem nejdřív zemřít při autonehodě a pak najít novou cestu správné výživy pochroumaného těla.
Citovat
 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit





Přihlášení

Anketa


Partneři

Hledat

Čtěte také...

VE ZLÍNĚ OŽÍVÁ MULTIŽÁNROVÝ FESTIVAL MIXER

mixer 200PPo dvouleté pauze se do Zlína opět vrací multimediální festival MIXER. MIXER 2014 proběhne ve dnech 28. 4. – 3. 5. 2014 a jeho pořadatelé jsou studenti Fakulty multimediálních komunik...

Nové komentáře


Literatura

Fleret - Umělci na šňůře

200litFleret - Umělci na šňůře, tak se jmenuje oficiální publikace ke 30. výročí legendární a svébytné kapely z Vizovic. Napsal ji inspicient Městského divadla Zlín Jakub Malovaný, který toho s “ogary” nemálo prožil. Nashromáždit se mu podařilo obdivuhodné množs...

Divadlo

Když se dětská říkanka změní v rukách šílence ve smrtící zbraň

200divLuxusní sídlo ležící na neobydleném ostrově skýtá mnoho příležitostí, jak příjemně strávit víkend ve společnosti osmi navzájem si cizích hostů, o jejichž potřeby se má starat manželský pár. Svou polohou a opuštěností se však může stát i příhodným místem pr...

Film

Jarní smršť České televize: Hraná tvorba

jarni smrst200Zatímco se programová jarní nabídka letošního roku nesla na populární vlně kriminálních a detektivních příběhů, v roce 2017 budou tyto oblíbené žánry doznívat a na jaře se do popředí dostane retrospektiva. Diváci se tak skrze své televizní o...