Za současným sklem do Jablonce nad Nisou

Za současným sklem do Jablonce nad Nisou

Tisk

Sklo perexVýběrovou přehlídku současného českého skla a bižuterie zpřístupní od konce června Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. V rámci projektu Mezinárodní trienále JABLONEC 2014 se na čtyřech výstavách představí sedm desítek výrobců skla, bižuterie a šperku, dvacet originálních sklářských výtvarníků ze 14 krajů České republiky a 16 odborných sklářských a uměleckých škol ze tří zemí.


Jako první bude návštěvníkům od 6. června zpřístupněna výstava výrobců a designových studií TRENDY.DESIGN.PRODUKCE. Podařilo se zajistit reprezentativní účast více než sedmdesáti sklářských a bižuterních firem, včetně tuzemských zastoupení zahraničních výrobců skla. Na výstavě budou prezentovat komerčně úspěšné výrobky z posledních tří let, designové novinky a to, co považují za současné trendy ve svém oboru. Mezinárodní komise, v níž zasednou odborníci třeba ze sklářského muzea z Finska nebo italských Benátek, udělí vybraným kolekcím ocenění v podobě speciálně vyrobené pamětní medaile.

Sklo

Slavnostní zahájení celého projektu je připraveno na neděli 29. června, kdy se otevřou brány dalších dvou výstav. V Galerii N bude prezentace odborných sklářských a uměleckých škol pod názvem A.TO.MY!, na niž se přihlásilo 16 škol od nás, z Polska a Slovenska. Interiéry kostela sv. Anny zaplní unikátní výběr z tvorby sklářských výtvarníků ze všech krajů naší republiky SKLENĚNÁ REPUBLIKA. Tato výstava si svou úspěšnou premiéru odbyla v únoru na veletrhu Ambiente ve Frankfurtu nad Mohanem.

Sklo1

Jako poslední pak bude zahájena v červenci prezentace účastníků mezinárodního bižuterního symposia odborných škol v Galerii Belveder. Muzeum připravilo pro návštěvníky Trienále mimořádnou edici cenově zvýhodněných vstupenek ve vizuálním stylu projektu, která bude platná pro vstup na všechny čtyři výstavy.

Sklo2

Součástí projektu bude také 3. ročník diskusního semináře Sklářské svítání, který je pořádán ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy. V srpnu se Mezinárodní trienále skla a bižuterie JABLONEC 2014 propojí s výstavou Křehká krása, jejímž pořadatelem je Svaz výrobců skla a bižuterie. Celý projekt bude zakončen 28. října.

Sklo3

www.msb-jablonec.cz

Podle podkladů Muzea skla a bižuterie Ctibor Čejpa, ilustrační foto autor


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Božská Markéta Krajčovičová: „Příprava složitých dortů zabere i desítky hodin.“

bozska marketa200Markétu Krajčovičovou mohou diváci Prima Love vídávat každý pondělní večer v pořadu Božské dorty od Markéty. Jaká byla její cesta na obrazovku? Jak dlouho připravuje jeden dort? A má ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Šarlatán- zapomenutý léčitel

 

mikolasek1Pracoval každý den bez odpočinku a dovolené, a vždy v ráno u jeho brány stály stovky lidí. Denně stihnul léčit a diagnostikovat okolo 250 pacientů a někteří museli přijít na několikát...


Literatura

Poválečné svědectví z Osvětimi

prezila jsem osvetim perexKrystyna Żywulská byla obyčejná žena. V očích některých lidí se však provinila tím, že byla Židovka. A právě tihle lidé se dostali k moci a odsoudili ji strastiplnému životu v táboře smrti v Osvětimi.

Divadlo

Epochální výlet rodiny Smolíkovy

smolikovi200„S písní bláznivou a s trochou smůly v patách čtyři klauni jdou, kam, kdo ví kam,…“ Přesně těmito slovy začíná úvodní znělka mnoha generacemi milovaného animovaného seriálu o maďarské rodince Smolíkových a jejich mrzoutském sousedovi Dr. Halířo...

Film

Bohemian Rhapsody vs. Rocketman

Bohemian Rhapsody vs. Rocketman PEREXBohemian Rhapsody si získal široké publikum a zásluhou byl nominován na Oscara, ve kterém nakonec zlatá soška putovala Bohemian Rhapsody v několika kategoriích. Rocketman takový úspěc...