Holešovská Regata roste do krásy

Holešovská Regata roste do krásy

Tisk

regata 200V areálu zahrad holešovského zámku se 20. a 21. června konal už čtvrtý ročník festivalu pro celou rodinu s názvem Holešovská Regata. Letos byl poprvé dvoudenní a opět nabídl skvělou možnost trávení volného času.



PÁTEK

Pátek patřil blues a hlavně panu zpěvákovi Jaromíru Nohavicovi. Než se však dostal na scénu, k potěše návštěvníků hrála poblíž vstupu zlínská dixielandová kapela Jazzubs a také dvojice Radványi a Beňo. Té patřilo malé pódium v jednom ze stánků s pivem, tudíž měli zaručené posluchače. Předvedli jedinečnou „two man show“ na kytaru, šlapací buben a také různé foukací nástroje. Peter Bonzo Radványi se ukázal jako pořádný showman, ale především jako dobrý zpěvák. Jejich veselý blues kombinovaný s country byl odměněn zaslouženým potleskem a u písně Sweet home Regata se všichni rádi přidali.

regata patek

Po osmé hodině už areál napjatě očekával začátek koncertu jednašedesátiletého slezského barda – Jarka Nohavici. Ten se na pódiu objevil s úsměvem a také dvěma pomocníky Pavlem Pláňkou a Robertem Kusmierskim. Společně chrlili jeden hit za druhým – pomalé melodie se střídaly s těmi rychlejšími a dav spokojeně zpíval například písně Těšínská, Zatanči, Sarajevo, Zítra ráno v pět nebo Pane prezidente. Nohavica také nezapřel jeho náklonnost k vážné hudbě a Mozartovi a s komentářem „potřebovali byste trochu vážné hudby“ spustili Malou noční hudbu s vtipným textem o Ostravě. Následoval set písní pro děti především z alba Tři čuníci, který započal hravou písní V zeleném lese a pokračoval rapem, aktuálně zvolenou Prší, prší, jen se leje, Lachtani a Pijte vodu.

Déšť vystoupení sice zasáhl, ale až na drobné problémy se zvukem jej nedovolil nějak narušit. Atmosféra byla o to ucelenější a i sám Jarek musel ocenit lidi s deštníky i bez, kteří neutichali ve zpěvu ani potlesku. Písně jako Zatímco se koupeš nebo Mám jizvu na rtu byly naživo a v takové potemnělé atmosféře opravdu kouzelné. Stejně jako nová píseň, kterou Jaromír Nohavica nedávno napsal a prozatím nemá ještě název. Při jejím zpěvu byl celý areál zticha a s mrazením v zádech naslouchal jeho dalšímu jedinečnému dílu.

Poté, co si dav nadšeně zařval ódu na Baník v podobě písně Fotbal, se Nohavica se smíchem divil a vyháněl: „Jim se ještě chce, oni ještě můžou! Přestalo pršet, co? Domů! Domů!“ Na to spustil velmi vtipnou píseň o pumě U Příbora a Až to se mnu sekne. Konec jeho dlouhého a úžasného koncertu byl až dojemný – nejprve zazněla Kometa a jako poslední Andělé moji.

Zahrál mimo jiné: Darmoděj, Já chci poezii, Těšínská, Dokud se zpívá, Sarajevo, Zatanči, Dežo, Zítra ráno v pět, Pane prezidente, Ostravo, V zeleném lese, Lachtani, Pijte vodu, Zatímco se koupeš, Jdou po mě jdou, Košilka, Zbloudilý koráb, Hlídač krav, U nás na severu, Cukrářská bosanova, Mikymauz, Petěrburg, Mám jizvu na rtu, Fotbal, U Příbora, Až to se mnu sekne, Kometa, Andělé moji

regata nohavica

SOBOTA

Sobotní den, jenž byl zasvěcen velkým hudebním jménům a přehlídce netradičních plavidel, která festivalu dává jméno, odstartovala vodácká skupina Zadáci. Jejich pohodová hudba složená z předělávek známých hitů i jejich počinů dokázala navodit tu správnou atmosféru.

Mimo hlavní dění – u zadního ramena vodního kanálu bylo tou dobou pěkně živo. Blížila se totiž doba, kdy soutěžní plavidla musejí být na vodě. Letos se přihlásilo dohromady 25 posádek, přičemž několik jich bylo ze základních a středních škol a nechyběli ani takoví, které musejí pravidelní návštěvníci festivalu znát. Byla tu vidět pořádná dřina, sháněli se vrtačky, přivazovalo se k vodě a testovalo. Posádky se navzájem povzbuzovaly a rády spolu prohodily pár slov.

Na vedlejším pódiu zářila Jitka Šuranská, mladá blondýna z Uherskohradišťska. Ta hraje na housle pomocí loopstation a k tomu nádherně zpívá. Do vystoupení dávala velkou energii a bylo až neuvěřitelné, kde se to v takové drobné ženě bere. Společně s Jiřím Plockem se snaží moderní cestou přiblížit posluchačům moravský folk a dělají to opravdu dobře. Předvedli například kopanickou a goralskou hudbu, kterou označili jako „bigbít z Tater“. Ovlivňoval je zvuk z vedlejší stage, ale nenechali se tím rozhodit a předvedli skvělý výkon.

Dějiště přehlídky netradičních plavidel se začínalo pěkně plnit – všichni byli zvědaví, jaké lodě se letos předvedou. Nabídka byla pestrá, od Formule 1, vozu Adamsovy rodiny po Jižní pól, poslaneckou sněmovnu či hippie vůz. Všichni si užívali soutěžní plavbu, usmívali se a dělali divadlo na všechny strany. Letos porota hodnotila nejen samotný dojem, ale také technické provedení plavidel. Také ocenila nejlepší dílo vyrobené žáky základní školy a poté i té střední. Zaujala loďka s názvem Na mravenčí pasece, ze které vyčnívali malí mravenečci, a Fantazie. Nejvíce bodů zaslouženě získala posádka Klubu recesistů Klečůvka s plavidlem Mlýn, kteří Regatu nevyhráli první rok. Vše měli opravdu propracované a v čertovských kostýmech předvedli i dobrou show. Na druhém místě se umístilo plavidlo Bat-ra a na třetím Šrotship Adamsova rodina.

regata lod

Slovenští Polemic do Holešova přivezli dobrou náladu a jejich poctivé ska. K veselé hudbě přímo nabádající k tančení a vlnění se přidalo i sluníčko, které skvěle dotvářelo tuto atmosféru. Zahráli obvyklý průřez jejich tvorbou, například Horúce časy, Ona je taká, Ako to prežijem nebo hit Komplikovaná. Reakcí jejich posluchačů byli opravdu nadšeni: „Víme, že tady se na nás publikum usmívá, zpívá a tančí.“

Zahráli: Horúce časy, Sheriff z River Cross, Do ska, Gangsterska, Já som to veděl, Slnko v sieti, Svietla miesta, We no speak americano, Baba ryba, Ona je taká, Ako to prežijem, Komplikovaná

I Support Lesbiens odcházeli z pódia spokojení: „Teď tleskáte jen sami sobě, přátelé,“ neslo se areálem po konci jejich skvělého setu. Z původní sestavy Supportů zbyl jen Hynek Toman, ale to jim nezabránilo podat skvělý výkon a zahrát i staré hity v čele se Sweet little something nebo Cliché. I skladby z jejich nové desky Leave a message měly skvělý zvuk a zaujaly.

Na Louce středověkých rytířů se k večeru předvedla šermířská a divadelní společnost Memento mori z Uherského Ostrohu. Na stylově vyzdobeném místě ukázali šermířské představení, které kombinovalo divadelní souboje s ukázkami opravdového boje. Vše bylo doplněno komentáři charismatického moderátora a pobavilo a oslovilo malé i velké.

regata rytiri

S doprovodnou kapelou ve složení Fredy Bittner (elektrická kytara), Filip Spálený (basová kytara) a Jirka Jirzák (bicí) ovládl pódium Jaroslav Uhlíř. Písničky, které zná z dětství nebo z pohádek snad každý, dostaly tak rockovější ráz a publikum zpívalo jako jeden muž. Po úvodní písni Severní vítr pan Uhlíř oznamoval, že potřebuje smíšený sbor, ale říkat to ani nemusel. Zpívali jak malé děti, tak i jejich rodiče. Všichni nadšeně tleskali a vyřvávali si hlasivky na písničkách Hlupáku najdu tě, Statistika či Pramen zdraví z Posázaví. Nádherný zážitek si domů musel odnášet i Martin, kterému celá Holešovská Regata společně s Uhlířem notovala Narozeninovou„Martin má narozeniny, my máme přání jediný…“ V písni Neopouštěj staré známé pro nové se jako zpěvák představil i Fredy Bittner, který zazpíval i jejich nový počin s názvem Když sovy loví. Ten byl hodně rockový, ale skvělý. Závěr vystoupení pak patřil Uhlířově a Svěrákově hymně – Není nutno. A věřte, že v té chvíli nebylo veselo a to jen proto, že byl tento koncert u konce.

Zahráli: Severní vítr, Skřítkové zedníci, Hajný je lesa pán, Dělání, dělání, Hlupáku najdu tě, Statistika, Skálo, skálo, Nám se stalo něco překrásného (necelé), Loupežnická, Narozeninová, Pramen zdraví z Posázaví, Když se zamiluje kůň, Krávy, krávy, Neopouštěj staré známé pro nové, Když sovy loví, Chválím tě země má, Není nutno

Před vystoupením hlavních hvězd Kryštofů bylo před pódiem rušno, protože se chystalo velké překvapení pro skupinu v podobě vypuštění tisíce barevných balónků. To mělo proběhnout a proběhlo po posledním akordu první písně. Ta byla Římská, tedy úvodní z jejich posledního alba Inzerát. Nejen Richard Krajčo překvapeně sledoval, jak jdou balónky k nebi, a křičel: „Balónkový Holešove, to je ale krásné překvapení. Budeme se snažit, aby tohle byl pro vás ten nejlepší koncert, jaký jste v Holešově viděli!“ Snahy byly znát – bylo až neuvěřitelné sledovat jejich energii – všichni lítali po pódiu, tancovali, skákali a pořádně si to užívali.

regata krystof

Z atmosféry museli být opravdu nadšeni, zahráli spoustu písniček, nové i ty starší kousky a mnohdy Richard ani nemusel zpívat, jak dav zodpovědně a čistě notoval. Nabitý energií se pustil také do „plavání“ – skočil do davu a nechal se nést. „Maminka mi říkala, ať už to nedělám, ale já to ještě zkusím, “ smál se předem. U klidné písně Atentát poprosili o „holešovskou vlnu“, při které se napřažené ruce míhaly z jedné strany na druhou, a mohli jen lapat po dechu, protože málokdo měl v tu chvíli ruce podél těla. Závěr se nesl na vlnách starších hitů v čele s Obchodníkem s deštěm nebo skákací písně Cosmoshop a dle očekávání se rozloučili aktuálním kouskem Cesta, který zpíval opravdu celý Holešov. Tato píseň byla také skvělým odrazovým můstkem pro závěrečný ohňostroj, jež byl letos věnován oslavě slunovratu.

Zahráli: Římská, Rubikon, Zatančím, Svědomí, Plán, Ze scénářů, Po kouscích, Křídla z mýdla, Tak nějak málo tančím, Inzerát, Ženy, Atentát, Obchodník s deštěm, Cosmoshop, Cesta

Když jste zrovna nechtěli být pod pódiem a zpívat, mohli jste fandit u příprav na přehlídku plavidel, sledovat divadlo na krásně upraveném nádvoří zámku či nechat děti skotačit v zábavní zóně společnosti ENAPO. Nejen kluky jistě zaujala louka středověkých rytířů, kde se mohli svést na ponících, ale také vidět lidi v historických kostýmech, u kterých se mohli podívat na různé zbraně. Areál je rozsáhlý, proto nebyla nouze ani o klidná místa, kde jste si mohli roztáhnout deku a odpočinout si.

regata divadlo

Festival Holešovská Regata se rok od roku zlepšuje. Letošní ročník nabídl zajímavé hudební interprety a o návštěvníky bylo velmi dobře postaráno i díky rozmanitému výběru jídla a hodně stánkům s pivem. Takže pořadatelům díky a příští rok na viděnou!

Holešovská regata 2014
Datum: 20 a 21. 6. 2014
Místo: areál zahrad zámku Holešov
Pořadatel: Agentura Velryba
Učinkující: Jaromír Nohavica, No Name, Support Lesbiens, Polemic, ELKO band, Jaroslav Uhlíř s kapelou, Kryštof a další
Hodnocení: 99 %

Autor foto: Pavel Langer


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Knihovna je chrám ducha a měla by vzbuzovat respekt

engler200Není od věci zajít si jednou za čas dopřát něco dobrého. Byla prosluněná zářijová sobota, když jsem se v jedné báječné cukrárně sešla s paní Květoslavou Englerovou. Nad výbornou kávou jsme si povídaly nejen o tom, co všechno musí zvládnout knihovní...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Pražské městské části podpoří recyklaci drobného vysloužilého elektra
kontejneryNa podporu správného třídění drobného elektrozařízení vznikl ve spolupráci s Magistrátem hl. m. Prahy projekt „Praha v červeném“, který startuje na začátku června a potrvá až do konce srpna 2017.
...

Literatura

Na tý louce zelený, pasou se tam jeleni

myslivecNakladatelství Euromedia Group vydalo myslivecké povídky z pera známého ostravského lesníka a spisovatele Aleše Dostála. Pokud ve vás koluje krev tradičního lovce, máte rádi přírodu či pocházíte z lesnické rodiny, určitě nepohrdnete touto kvalitní literatu...

Divadlo

Kniha džunglí ožívá na prknech Divadla Kalich

200divSlavný příběh Rudyarda Kiplinga o lidském mláděti Mauglím, kterého vychovala džungle, se stal dobrým tahem a námětem pro muzikálovou verzi, kterou do hudební podoby přepracovali Ondřej Soukup a Gabriela Osvaldová.

...

Film

Filmový festival inakosti v pěti městech už v březnu
ImageFilmový festival inakosti nabídne v březnu filmy o homosexuální menšině v pěti slovenských městech. Přehlídka startuje 1. března v Žilině, Bytči a Trenčíně. Opomenuta nezůstane ani slovenská metropole, kdy festival mohou diváci na...