Pivařka - ryze český projekt

Email Tisk

Pivarka perexPivařka je ryze český, v našich poměrech unikátní projekt. Tři nadšenci do domácího vaření piva se jednoho dne rozhodli, že osloví ostatní domavarníky, vyberou od nich ty nejlepší a nejověřenější receptury a vydají je. 

 

 

Podařilo se shromáždit stovku zcela unikátních receptů. Kniha je opatřena i kapitolami o historii vaření a hlavně odborným a rozsáhlým úvodem do domácího pivovarství.

Všechny recepty jsou optimalizovány na stejné množství piva a počítají s dostupností vstupních surovin na českém trhu. A malý bonus – domavarníci mají i vlastní etikety a speciální názvy pro své produkty.

Pivařka tak otevírá zcela nový a netušený svět chutí a vůní; a v nejednom z nás jistě vyvolá i touhu experimentovat.

Pivo a tradiční česká kuchyně

Pivo se používalo v české kuchyni od pradávna. Byly to především známé pivní polévky, o nichž se tvrdilo, že posilují lidi zesláblé po nemoci.

Pivo je již tradiční přísadou při přípravě různých druhů masitých jídel. Můžeme jej použít při pečení nebo grilování vepřového a hovězího masa. Je skvělé při dušení masa v guláších. Při přípravě masa drůbežího se používá pivo k podlévání pečené kachny, husy či kuřete.

Pivarka2

Pivo činí maso křehčím; stává se tak dobrým pomocníkem při marinování například zvěřiny. Pokud pivo použijeme na podlití, platí pravidlo, že čím déle se pivo v pokrmu vaří, tím výraznější mu dodává chuť. 

Jestliže pivo použijeme do těsta při pečení pečiva, to pak získá jemnější texturu a křupavější kůrku.

Kdo je patronem českých pivovarníků a pivařů

Kníže Václav hraje v národní historii mimořádnou roli. Rychle se šířící svatováclavská úcta dala podobu přemyslovské i lucemburské moci, jako k zemskému patronu se k němu obracejí i naši současníci. Skutečného Václava už dnes jde odlišit od jeho legendické až mytické podoby, které se mu dostalo v průběhu historie. A jako jsou křesťanští světci často specializováni na pomoc určitým profesím, není tomu jinak ani u prvního českého světce. Svatý Václav je mimo jiné patronem sládků a českého piva.

Dej Bůh štěstí.

O knize a autorovi  

Název knihy Pivařka vznikl spojením slov pivní a kuchařka. Velkoformátová, bohatě ilustrovaná kniha seznamuje čtenáře s technologií výroby domácího piva krok za krokem. Domácí vaření piva dnes patří k velmi atraktivním koníčkům. Kromě pivovarských výpočtů a pomůcek najdou čtenáři v knize i unikátní recepty na domácí vaření piva.

Petr Novotný vystudoval chemickou průmyslovku a poté VŠCHT v Praze, kde získal inženýrský titul v chemickém inženýrství a bioinženýrství. V současné době žije v USA, kde je doktorandem na North Carolina State University.


Důležitým životním milníkem byl okamžik, kdy se rozhodl proniknout do tajů domácí výroby piva. Své profesní zkušenosti úročil během psaní blogu o domácím vaření piva, kde se snažil přibližovat teorii výroby piva svým kolegům domácím sládkům. Tyto snahy se transformovaly až v publikaci Pivařka – Tajemství domácího pivovarnictví, na které se spolupodíleli desítky českých domácích sládků. Spolu s realizačním týmem Pivařky – Radkem Michelem a Jiřím Valou – spoluzaložil Cech domácích pivovarníků, který se snaží o sdružování domácích sládků, jejich podporu a vzdělávání.

 

Pivarka

Pivařka tajemství domácího pivovarství, teorie rady návody recepty

Petr Novotný a kolektiv 

Vychází v brněnském nakladatelství JOTA v roce. 2017, bohatě ilustrované, vázané, 328 stran


 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit





Přihlášení

K21 se představuje

IRENA AMBROŽOVÁ


redaktorka ve věku kolem třiceti let :-)

    Pochází z Prahy, kde strávila celý svůj život, kromě půlročního studia v Litvě a několika měsíčního toulání se Asií.

    Vystudovala Provoz a řízení letecké dopravy na ČVUT a Enviromental Engineering na ČZU. Pracuje jako dispečer v letecké dopravě.

    Pro K21 píše od léta 2014, před tím pracovala jako redaktorka a korektorka pro Studentpoint.cz, též přispívala do Informuji.cz, Info-Koktejl, CityBee a dalších. Na K21 má ráda příjemnou atmosféru podobně naladěných lidí  a možnost se dostat k zajímavým knižním a filmovým titulům.

    Mezi koníčky Ireny patří: literatura, letectví, cestování, tvůrčí psaní (je spoluautorkou dvou almanachů Odemykání), sport (zejména běh – členka běžeckého oddílu SK Svěrák, aktivně se účastní běžeckých závodů všech délek  a profilů, od krátkých krosů až po silniční maratony), běhá i Spartan race, ráda trávím čas v horách a nepohrdne dobrým pivem a vínem.

    A Ireny motto? „Daleká ať cesta má! Marné volání“

Banner

Anketa


Banner

Partneři

Hledat

Mimísek 26

Čtěte také...

Vánoční jarmark na hradě Malenovice obohatí výstava mikulášských masek i obrazů malovaných na skle

malenovice 200Horkým punčem i medovinou provoní v sobotu 3. prosince areál hradu Malenovice u Zlína. Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně tam připravilo od 10.00 do 16.00 hodin tradiční Vánoční jarmark, který obohatí výstava mikulášských masek, betlémů ...

Nové komentáře

Facebook

Twitter


Literatura

Miloš Kratochvíl pasoval prvňáčky na čtenáře

altDne 6. června zaplnili refektář Emauzského kláštera především prvňáčci. Přišli se svými pedagogy, ale i rodiči, prarodiči, sourozenci na velkou slavnost. Podle toho byli i našňoření – někteří mládenci měli motýlky, slečny byly v slavnostních (někdy až princezno...

Divadlo

22. Setkání Stretnutie je za námi, návštěvnost vzrostla

Setkani Vasaryova 20022. ročník česko - slovenského divadelního festivalu Setkání Stretnutie 2017 v Městském divadle Zlín se vydařil. Ve dnech 16. - 20. května přilákal pestrý nejen divadelní program 7500 diváků, což je o 1500 více než loni. Patro...

Film

JUNIORFEST 2014

juniorfest 200JUNIORFEST 2014 je mezinárodní soutěžní filmový festival pro děti a mládež, který se již sedmým rokem koná v měsíci listopadu na území tří měst v Plzeňském kraji. Letošní ročník se uskuteční od 7. do 12. li...