Reklama
Banner

Domácí řeckou kuchyni nikdo nejí sám

Email Tisk

recka kuchyne obalka perexČistá běloba řeckých ulic, bohaté kvetoucí pnoucí rostliny, líné kočky a srdeční lidé – vše prosyceno vůní oregana, pečeného masa, zeleniny a sladkých dezertů. Tak to je Řecko. A i když jste tam nikdy nebyli, tak i po pouhém prolistování této knihy se zamilujete! Není to jen kuchařka, je to i cestopis a svědectví o otevřené a přátelské povaze řeckých lidí.

 


Recepty prominou, ale nechám je na druhé koleji… zatím
Ach, snad mi ty nádherné recepty prominou, ale to, co mne uchvátilo nejvíc, jsou obrázky, fotografie, pohledy do světa a bydlení obyčejných Řeků, ze kterých sálá domáckost, tak trochu dnes oblíbená vintage styl. Místa, ze kterých je cítit, že jsou děděna s láskou z generace na generaci a že udržování stejného vzhledu jako před dávnými léty je tu věnována velká pozornost.

U moře si lidé dávají péct jídlo do takzvaných pekáren. Když jdou k moři, dají hrnec pekaři, a cestou zpět si ho vyzvednou. Pekaři jim za pár korun upečou jejich jídla, a ještě je kolikrát trochu okoření a vylepší.

recka kuchyne

Ó ano, jen při takové představě jsem se zasnila, něco, co by tady snad ani nebylo možné? Nebo ano, lidskost na rozmachu? Kéž by. Jistě to má i své praktické důvody, když si takhle někam jdete, necháte si maso upéct jinde, eliminujete vedro, které si doma tvoříte troubou. Důvěra, mít „své prodejce“ zeleniny, vajíček, masa – je tu na denním pořádku, sousedské a přátelské vztahy jsou pěstovány na každém kroku. Země, kde to má konzum velmi těžké, protože pravé lidské hodnoty se tu drží a pěstují dál.

Není to póza, je to do hloubi duše žitý život…
Za srdce mne chytlo třeba toto:
„Řekové říkají, že nikdo nemá jíst sám. Je to ten nejsmutnější způsob, jak naplnit žaludek. Duše totiž zůstává prázdná. Možná i proto je řecká kuchyně tak zdravá a Řekové žijí v lepší kondici déle než většina Západoevropanů.“

recka kuchyne1

Milujete-li jídlo a společnost, je Řecko tím pravým místem pro život. Všechno se tu točí jen kolem pohostinnosti, plných talířů prostřených pro všechny, ano, i pro kolemjdoucí, a o tak otevřeném srdci, že to pro našince je jako obraz dokonalého ráje, který člověk jako tvor někde ztratil na cestě k nesmyslné civilizaci.

Pro mne tato kniha byla jako lidská pohádka, která mne okouzlila několika krátkými texty a srdcenaplňujícími obrázky.

Ale co si uvaříme?
Jídlo je snad už jen doplňující hodnota celé této publikace a když jsem se probrala z okouzlení, tak mne čekalo okouzlení další. Pity, chobotnice, pomazánky, lilky, rajčata, okra, česnek, tymin, sušená rajčata, olivy… ingredience se nám tu opakují, ale stále se tvoří nové a nové vůně, chutě a kombinace. Jestli autoři vybrali to nejlepší z řecké kuchyně, tak bych prosila klidně dodat i ten zbytek, protože tohle je trápení čtenářů. Namlsají se a… a potom má kniha konec.

Přednosti řecké kuchyně? Asi bych řekla, že to je jednoduchost jídel. Takové logické poskládání ingrediencí a lehkost, s jakou jsou jídla připravována. Hrncem zatřeste, chcete-li masové kuličky obalit v omáčce.

Přidejte víno, které se tu nikdy nepije jen tak, ale kousek salámu, dvě tři sardinky, sýr, nakrájený okurek, rajče – kdepak, v Řecku neuvidíte nikoho vínem zpitého. Víno tu je přijímáno v dokonalé symbióze s jídlem a stylem.

Potěcha pro duši, čtení pro horké letní dny, kniha, ze které si nejen uvaříte, ale ke které se vrátíte, když budete chtít ochutnat krásnou lidskost, horké slunce, víno a klid…

Stoprocentní hodnocení má tato kniha, protože jsou tu podnětné recepty odpovídající řecké kuchyni a zvyklostem, kvalitní obrázky a doplňující text, který unese čtenáře přímo do řeckých ulic a olivových hájů…

domaci recka kuchyne

Domácí řecká kuchyně
Autor: Veronika Hájková, George Agathonikiadis
Žánr: kuchařka, svět
Nakladatelství: Euromedia, Esence
Rok vydání: 2017
Počet stran: 189
Hodnocení: 100 %

www.bux.cz


 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Přihlášení

Nechte si poradit...

Jaká kniha, divadlo, koncert či jiná akce by našim čtenářům neměly uniknout?

RENATA PETŘÍČKOVÁ

redaktorka K21

Nechte si poradit, knihy jež uleví duši... Jak jste si asi všimli, zrovna já tu jsem většinou přes knihy, které se nějak zabývají psychologií a seberozvojem. To je velmi široké téma a také patří v knihkupectví k těm nacpanějším regálům. Nějak plynule jsem k nim došla přes pár pokusů s romantickými knihami v ranném mládí a už jsem u nich zůstala. Myslím si, že o takovou knihu alespoň čas od času člověk stojí. Které mne oslovily a ovlivnily nejvíce? Možná tou úplně první byl vždycky Malý princ, kterého když jsem doopravdy pochopila, tak to byl přenádherný sladkobolný pocit. Mám ráda také knihu Elisabeth Haich: Zasvěcení, to je ale bible pro celý život a jsem dosud ráda, že mnoho z tam řečeného je mi zatím zahaleno tajemstvím. Přístupnější a komerčnější jsou pak knihy Davida Deidy, pro muže Cesta pravého muže, a pro ženy snažící se mužům porozumět pak Když jde o muže. Z andělských děl Doreen Virtue pak Chci změnit svůj život, ale nemám na to čas, nebo V zajetí jídla, Zbavte se svých kil bolesti, což jsou její nejméně andělské, nejvíce psychologické a do hloubky ženské duše jdoucí tituly. A mezi poslední okouzlení patří Alberto Villoldo a Návrat duše, což je kniha, která je výtečným základem pro každého, kdo chce vůbec porozumět psychologii, kořenům šamanismu a své vlastní duše. A kdo má rád, stejně jako já tarot, tak kromě své vlastní knihy Základní tarot a Svět tarotu, ráda poradím cokoliv od Barbary Moore.Ta je mojí velkou učitelkou! A když bych měla poradit něco "naživo"? Pak jsou to přednášky Jaroslava Duška všude různě po republice a v pražských divadlech jeho Duše K, Čtyři dohody nebo Pátá dohoda. Přednášky Pjéra la Šéze, které jsou o jungovské psychologii, do které přidává své vlastní názory, které dovolím si říci - jsou velmi podnětné a odvážné. Když zajdu ještě dál, tak příští rok by měl Brno navštívit Clemens Kuby a opět představit své mentální léčení a možná i novou knihu, zatím nevíme...


Hledat

Mimísek 15

Partneři

Čtěte také...

Letní kurzy BAOBABY 2014

baobaby 200Baobaby je sdružením lidí, kteří spatřují významný potenciál v rozvíjejícím se oboru přírodního stavitelství, který využívá jako hlavní stavební materiály slámu, hlínu a dřevo. Jejich základním principem je propagace a inovace ob...

Nové komentáře

  • 09.06.2017 02:40
    Držte se ...
    Pane Juraji, Jsem ...
     
  • 19.05.2017 06:43
    ...
    chia semínka miluju.
     
  • 18.05.2017 09:05
    Děkujeme
    Dobrý den, děkujeme za ...

Facebook

Twitter


Literatura

Nacistická determinace

hellblazer potopa 200John Constantine se k nám vrací v dalším Azzarellovém Hellblazerovi. Tentokrát se bude brodit rasistickými názory na jiné komunity, holohlavými přívrženci nacistického starosty a k tomu má ješ...

Divadlo

HAMLET tento týden opět na Helfenburku

hamlet 200Studentská umělecká skupina OLDstars z pražských Vršovic se letos potřetí vrací na středověkou hradní zříceninu Helfenburk u Bavorova. Po reprízách uvedených na podzim v Národním památníku na Vítkově tak opět představí v termínu ...

Film

Festival DAS FILMFEST už za týden uvede do kin Ludvíka II. Bavorského, Hannah Arendt nebo rozpolcenou Generaci Y

200filmObjevná výprava do historie, dávné i novodobé, dvůr bavorského krále Ludvíka II., soudní síň, kde probíhají procesy s nacistickými zločinci, včelí úl, vydýchaný open-office či doba volné lásky a společného vlastnictví. Všechny tyto souřadnice času a míst...