Radmila Zrůstková: Zdravě a syrově

Email Tisk

Zdrave a syrove 200Hurá, konečně nějaká ta kniha o syrové stravě (vitariánství, raw food) od české autorky. A jsem si jako obyčejná ženská, kulinářská experimentátorka a mlsná kočka, naprosto jista, že paní Radku si zamilujete. Nejen pro její velice sympatická zjev a projev, ale hlavně pro ty zvláštní a lákavé dobroty, kterých v knize najdete více než stovku. Navíc, recepty ve stylu syrové stravy jsou uspořádany na jaro, léto, podzim a zimu. Čímž inspirují i normální jedlíky konvenční stravy, protože na mnoho ingrediencí prostě zapomínáme, ač mají zrovna sezónu.


Radmila Zrůstková je výtvarnice a návrhářka. K syrové stravě přišla v podstatě náhodou ve chvíli, kdy bojovala s cukrovkou.  Náhle zjistila, že je to právě to, co hledá.  Při pohledu na její svěží vzhled a mladistvost byste nehádali, že tato žena žije se svou věčnou souputnicí – diabetem. Raw food probírá z mnoha hledisek a stále dochází k názoru, že je to pro lidské tělo nejlepší způsob stravování, při kterém tělo prosperuje a riziko nemocí se tak snižuje na naprosté minimum.

Vlastní zkušenost je nenahraditelná

Ostatně můžete si to zkusit sami. Opravdu stačí pár dnů na syrové stravě a pocítíte to, co popisuje drtivá většina lidí, kteří s vitariánstvím mají svou zkušenost.
Čím více jsou potraviny, které konzumujete, nabity energií, tím budete energičtější  a zdravější. Jakmile zvýšíme energii fyzického těla, vybředneme ze zoufalství a nemoci. To nám umožní nově porozumět světu a zdraví. Vitalita, kterou můžeme dosáhnout, je nepopsatelná, nezbývá než ji zažít. Tělo je úžasný nástroj se zabudovanými samoléčebnými a čisticími mechanismy, který si plně uvědomuje sám sebe. Tělo může být tak zdravé, že vám ani nepřijde, že ho máte. Žádné bolesti, žádné nemoci, pouze čistá energie. Chcete-li tuto čistou energii zažít,musíte čistou energii konzumovat. Vždyť je to tak jednoduché….“


Jednoduché a asi nejvýstižnější. Osobně jsem zkusila raw food pouze na pár dnů nebo nárazově, jeden dva dny, a ze své zkušenosti mohu říct: Zkuste to teď… na jaře, v létě, když je obrovský výběr ovoce a zeleniny. A nejen proto, v zimě jsem měla při svých pokusech vždycky nepříjemný pocit chladu a toužila jsem po tučném, slaném, sladkém a hlavně hodně ohřátém. Takže to moc nešlo. Syrová strava také přirozeně ochlazuje organismus a platí také, že pokud začnete nyní, tělo si přes léto zvykne a zimní čas pro něj už nebude tak náročný. Přesto tady autorka velmi dobře pocity chladu zmiňuje a také radí, jak proti nim bojovat.

Zdrave a syrove

Z receptů jsem byla unešena!

Už jsem několik – ba dokonce dost – syrových receptů prošla a nikdy mne tak úplně nenadchly. Tady ale pochopíte základ. Z namočených kešu oříšků se naučíte dělat krém, který hravě nahradí majonézu do salátů nebo do dortových krémů… z máků mléko (to mimochodem naprosto nemá chybu!),  naučíte se sušit v domácí sušičce, například strouhanou řepu se slunečnicovými semínky alá „burgery řepánky“… a objevíte také nové chutě v různých kořeních a přírodních dochucovacích omáčkách. Jakoby se před člověkem rozprostřel jiný odstín kulinářského umu a mlsné jazýčky budou nadšeny.


Nemusíte totiž nakonec být vitarián, abyste neocenily pestrou škálu jednoduchých nápadů!
A navíc… když zrovna nejde elektrika a nefunguje sporák, tak se takové nápady určitě hodí. Anebo když jste proste jen líní mýt nádobí nebo je venku velké horko, nebo tisíc dalších nebo… až to jednoho dne bude proto, protože SYROVÁ STRAVA JE PROSTĚ NEJLEPŠÍ.
Nesmírně inspirativní kniha plná nápadů, které opravdu nevaří z vody (jako některé předchozí knihy o raw food nebo internetové stránky), ale plně využívá umělecké fantazie této úžasné autorky!


Autorka knihy: Radmila Zrůstková
Vydalo nakladatelství Eminent
Rok vydání: 2014
Vydání: první
Autorka: Radmila Zrůstková
Foto v knize: Zuzana Šlechtová, Radmila Zrůstková

www.eminent.cz


 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Přihlášení

K21 se představuje

IRENA AMBROŽOVÁ


redaktorka ve věku kolem třiceti let :-)

    Pochází z Prahy, kde strávila celý svůj život, kromě půlročního studia v Litvě a několika měsíčního toulání se Asií.

    Vystudovala Provoz a řízení letecké dopravy na ČVUT a Enviromental Engineering na ČZU. Pracuje jako dispečer v letecké dopravě.

    Pro K21 píše od léta 2014, před tím pracovala jako redaktorka a korektorka pro Studentpoint.cz, též přispívala do Informuji.cz, Info-Koktejl, CityBee a dalších. Na K21 má ráda příjemnou atmosféru podobně naladěných lidí  a možnost se dostat k zajímavým knižním a filmovým titulům.

    Mezi koníčky Ireny patří: literatura, letectví, cestování, tvůrčí psaní (je spoluautorkou dvou almanachů Odemykání), sport (zejména běh – členka běžeckého oddílu SK Svěrák, aktivně se účastní běžeckých závodů všech délek  a profilů, od krátkých krosů až po silniční maratony), běhá i Spartan race, ráda trávím čas v horách a nepohrdne dobrým pivem a vínem.

    A Ireny motto? „Daleká ať cesta má! Marné volání“

Toulavka

Anketa


Banner

Partneři

Hledat

Mimísek 27

Čtěte také...

České restaurace: Nastal soumrak našich tradičních jídel a hospod?

ceske hospody 200Nekonečné diskuse na téma naše tradiční jídla a potravinářské produkty a Evropská unie mne inspirovaly k tomu, abych si položila otázku: Jak to vlastně je s nabídkou našich tradičních jídel v českých hospodách? Nařízení evropské unie,...

Z archivu...

Nové komentáře

Facebook

Twitter


Literatura

Antistresové omalovánky


omalovanky 200Ráda bych vám představila, řekněme, propracovanější verze dnes velmi populárních antistresových omalovánek. Jedná se o dvě knihy, a to Kreativní omalovánkové techniky a Barevná terapie – Antistresové omalovánky. Obě splňují to, co od...

Divadlo

Svět podle Amanitas – tentokrát s názvem Destinace

Amanitas divadlo 200Prostranství před pražským Cross klubem se v úterý 29. července promění v tak trochu jiný svět, a to svět nového cirkusu. Budete zde moci shlédnout premiéru pouličního divadla s názvem Destinace v podání skvostných Amanitas.

Film

Zrestaurovaný film Hoří, má panenko míří na velká plátna

hori ma panenkoHoří, má panenko, slavný film ze zlatého fondu české kinematografie se po 45 letech opět vrací do kin na digitálně restaurované kopii. Tento film je jedním z vrcholů československé nové vlny. Byl natočen v roce 1967 podl...