SIGNAL festival – venkovní galerie, která vás oslní

SIGNAL festival – venkovní galerie, která vás oslní

Tisk

sig 200V Praze je prý málo světla, a proto se rozzáří a ožije ještě více. Jak? V rámci již druhého ročníku festivalu světla Signal, který bude v ulicích hlavního města probíhat ve dnech 16. až 19. října. Bude zde k vidění více než dvacet světelných objektů umělců českých i zahraničních. Tak hledejte a hrajte si.

 

Po úspěchu loňského prvního ročníku festivalu světla Signal, který překvapil nejen jeho organizátory, je tu jeho druhé pokračování. Festival bude opět probíhat v historickém centru Prahy a nabídne více jak dvacet světelných instalací, přičemž jedenáct z nich pochází z dílen zahraničních umělců a devět z dílen umělců českých. Organizátoři chtěli zachovat onen prvek dobrodružství, který festival skýtá, a proto budete mít opět k dispozici mapy této venkovní galerie. Budete se tak moci, jak melancholicky přirovnal ředitel festivalu Martin Pošta, vrátit do dětských let, do dob orientačních běhů či bojovek.

sig 1


Jak konkrétně ale vznikla právě tato bojovka? Na počátku (tedy koncem roku 2013) byla uspořádána mezinárodní otevřená výzva, do níž se přihlásilo na 450 projektů z několika desítek zemí světa. Z toho jich nakonec bylo vybráno šest, které budou v rámci festivalu zrealizovány. „Strategií bylo neopakovat jména z prvního ročníku,“ doplňuje programový ředitel festivalu Pavel Sedlák. Novinkou také budou nová místa pro umístění projektů, ale zůstanou zachována i některá z loňska. Nově to budou například palác Kinských na Staroměstském náměstí, Městská knihovna na Mariánském náměstí ale i prostory kolem Vltavy jako jsou Náplavka, Střelecký ostrov či samotná Vltava.

sig 2


Festivalu budou dominovat čtyři videomappingy, což jsou animace vytvořené na míru konkrétní stavbě či objektu. Vzhledem k tomu, že je letos festival více otevřen umělcům z různých zemí světa jako například Austrálie, Jižní Korey, Turecka, Francie, Finska, USA a mnoha dalších, jsou autory právě těchto videomappingů zahraniční umělci. Z dalších projektů vzniknuvších v zahraničí (ať už dříve realizovaných či premiérových) jmenujme například interaktivní The Pool americké umělkyně Jen Lewin, instalaci Cyclique od autorů Maxime Houot & Nohista, kterou bude tvořit 256 balónků naplněných heliem a ledkami nebo Gabriela Prochazka, která do Vltavy vypustí Krakena, obrovského mořského živočicha, takže se mějte na pozoru.

sig 3

Z českých to bude například instalace Petra Nikla a Davida Vrbíka, která se inspirovala dopadem slunečních paprsků na vodní hladinu a hrou, jenž je tak vytvářena pod mostními oblouky. Instalace bude umístěna na dvoře taneční konzervatoře, který je běžně všem (kromě tamních studentů) nepřístupný. Richard Loskot (podruhé nominovaný na Cenu Jindřicha Chalupeckého) vytvoří na Ovocném trhu duhu, která vám tentokrát neunikne a dále například David Černý se svým sochařským dílem, které je ale prozatím tajemstvím.

sig 4


Několik instalací bude na bázi interaktivity, čili jinými slovy se do nich přímo můžete zapojit i vy a dotvářet je. K dispozici bude i doprovodný program. Ten budou tvořit workshopy pro malé i velké – videomapping pro začátečníky i pokročilé, tagtooling (animace probíhající v reálném čase na zdi či fasády budov, pozn. aut.) či malování světlem. Budete moci absolvovat i komentovanou prohlídku pěšky, na kole či po vodě nebo některou z mnoha diskuzí a kulatých stolů na různá témata.

sig 5


Jedním z podporovatelů festivalu Signal je i agentura CzechTourism, která pořádá projekt s názvem Czech The Light, v rámci něhož oživovala (opět za pomoci světla) veřejný prostor v několika městech České republiky během roku 2014. Předposlední zastávkou, kterou ještě můžete stihnout, je Český Krumlov, v jehož ulicích budou světelné instalace umístěny ve dnech 5. až 6. září, a to jakožto zakončení sezóny Otáčivého hlediště. Vyvrcholením Czech The Light pak bude právě festival světla Signal, který se rozsvítí 16. až 19. října vždy od 19 do 24 hodin a bude jako loni zdarma. Takže baterky nechte doma a vyrazte spolu se svými sousedy do ulic.

Odkazy:
www.signalfestival.com
http://www.czechthelight.cz/
http://www.czechtourism.cz/
https://www.facebook.com/events/633886280058466/?fref=ts


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nightwork: „Umění není zaměstnání, umění je životní styl.“

nightwork 200Víte co je Notifikační industrie gastronomických hybridních talířů workoholicky organizovaných radikálními kuchaři? Přece Nightwork! Odtajnil nám to Honza Maxián, který až z Beverly Hills odpověděl na mé zvídavé otázky.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Pavel Brunclík – DIVERSE – intimnost aktu

pavel brunclik diverseVýstava tvorby Pavla Brunclíka (*1950) s názvem DIVERSE, kterou připravil kurátor Jiří Machalický i jako koncepci s Katarinou Brunclíkovou, je první souh...


Literatura

Sedm čísel o zločinu v ženském pojetí

Sedm čísel 2

Už samotná obálka čtenářům napovídá, čeho se v thrilleru Sedm čísel dočkají. Anna Karolina se představuje české čtenářské komunitě a nabízí zajímavě pojatý příběh, který se může zalíbit ženám i mužům.

Divadlo

Jak vypadá Prostřeno po zlínsku?

laska prochazi zaludkem 200Divadlo Malá scéna Zlín se v současnosti zaměřuje na vlastní autorskou tvorbu, a pokud by všechna představení byla taková, jako Láska prochází žaludkem, je velká škoda, že toho nehrají více. Druhá repríza této komed...

Film

Bizarní hříčka Davida Cronenberga jménem Cosmopolis

comopolis pattinsonDavid Cronenberg (Moucha, Dějiny násilí, Východní přísliby) patří k jedněm z nejzajímavějších režisérů současnosti. Robert Pattinson (Twilight sága) naopak k těm nejvysmívanějším hercům z aktu...