Otevři zahradu rajskou

Otevři zahradu rajskou

Tisk

ben 200Ve Valdštejnské jízdárně, dostupné rovnou ze stanice metra Malostranská, lze až do poloviny března 2015 navštívit výstavu Otevři zahradu rajskou. Národní galerie tu představuje benediktinský řád, jednu z nejstarších mnišských řeholí, kterou počátkem 6. století založil svatý Benedikt z Nursie. Postupně se rozšířila po celé Evropě, český stát nevyjímaje.

 

 

Co na výstavě nalezneme? Nabídne mimořádně cenné předměty, z nichž nejstarší pochází z dob Karla Velikého, tedy z počátku devátého století. Na 250 vystavených exponátů, pocházejících jak z tuzemska, tak z blízkého zahraničí, prozrazuje, že vznikaly v měnících se společenských i uměleckých podmínkách, od raně románského stylu po vrcholnou gotiku. Benediktini se totiž spolupodíleli na utváření státnosti raně středověkých Čech, Polska i Uher.

Diváci se mohou seznámit s bohatě ilustrovanými rukopisy (mimo jiné s dokonalou kopií Vyšehradského kodexu či originálem Pasionálu abatyše Kunhuty), s drahocenným liturgickým náčiním, s monumentální kamennou výzdobou klášterů, s dřevěnými sochami, mincemi, poháry, listinami, se zbytky oděvů. Popisky nejen určují jednotlivé předměty, ale také, připojeny v českém a anglickém znění na panely, obšírněji přibližují jednotlivé okruhy klášterního života.

ben 1

 

Prostor jízdárny je rozčleněn do několika segmentů, někdy spoře osvětlených (aby vzácné rukopisy netrpěly), které mají evokovat rozložení klášterních prostor i činnosti s nimi spojené. Středověk je vnímal jako zhmotněný odraz rajské zahrady. Dokonce si můžeme prohlédnout rozměrný plán ideálního uspořádání plně soběstačného benediktinského kláštera, podřízeného heslu "ora et labora" (neboli modli se a pracuj). A pokud se podíváme na průběžně promítaný dokument o benediktinech, případně si vybereme některou z komentovaných prohlídek nebo přednášek, pořádaných nepravidelně během čtvrtků a sobot, snad bychom mohli pochopit i ledasco jiného.

ben 2

 

Jenže: jak píše Milena Bartlová v knize Středověký obraz mezi ikonou a virtuální realitou, stěží si při pohledu na vystavené předměty, vytržené ze svého původního kontextu, představíme, jak je vnímal středověký člověk. Jsou totiž spolehlivě zmrtvělé, podobny přišpendlenému motýlu, také ukrytému ve skleněné vitríně. Dovolím si tvrdit, že návštěva výstavy sotva zpřístupní duchovní rozměr benediktinského (a vlastně jakéhokoli církevního) řádu, nanejvýš ukáže soubor předmětů nedozírné umělecké ceny, které v takovéto úplnosti málokdy spatříme.

ben 3

 

Domnívám se, že názornější představu by případnému zájemci poskytla návštěva některého dosud živého benediktinského centra (třeba břevnovského kláštera nebo rakouského Melku). A pak by bylo dobré takový výlet spojit třeba s četbou Jména růže, v němž Umberto Eco velice názorně přiblížil středověký duchovní obzor, fungování klášterní komunity i vztahy v ní panující. Není nad to, když si lze takříkajíc přivonět k minulosti a osahat si ji.

ben 4

 


Otevři zahradu rajskou. Benediktini v srdci Evropy 800-1300
Kurátoři výstavy: Vít Vlnas, Jan Klípa
Místo konání: Valdštejnská jízdárna.
Doba konání: 7. listopadu 2014 až 15. března 2015
Hodnocení: 50%

Foto: Národní galerie


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Velký rozhovor s tanečnicí Laterny magiky Pavlínou Červíčkovou nejen o Human Locomotion!

cervickova pavlina 200U příležitosti premiéry inscenace Human Locomotion, která vznikla v únoru na Nové scéně Národního divadla pod hlavičkou souboru Laterny magiky, jsme se rozhodli podívat na t...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Pokochejte se kouzelným Charisma

charisma 200Nakladatelství Presco Group vydalo jedenáctou knihu fotografa Adolfa Ziky. Ten se specializuje především na motosport, akty a portréty a tentokrát svou knihu a pozornost zaměřil na Charisma.

...

Literatura

O Čechách známých i neznámých

bohemia incognita 200Kniha Bohemia incognita neboli Čechy neznámé? Václava Žmolíka vznikla podle stejnojmenného třináctidílného televizního cyklu. Trošku připomíná Toulavou kameru. Václav Žmolík nás přivádí na míst...

Divadlo

Příběhy obyčejného šílenství

altNebo příběhy běžných dnů? Jedna z vůbec nejlepších divadelních her posledního dvacetiletí, dostalo se jí pozornosti filmové, ocenění mnoha kritiky a zejména pak ohromné divácké úspěšnosti. Žádá si znova a znova prostor na prknech “co znamenají svět”. A tentokrát...

Film

Jeden svět a pár dokumentárních střípků

JedenSvet20015. ročník dokumentárního filmového festivalu opět přinesl ohromné množství kvalitních, zajímavých i nepochopitelných snímků. Včera se naposledy zaplnily sály sedmi pražských kin diváky lačnícími po poznání. I my jsme se samozřejmě vydali na ně...