Na Kristiánově se téměř po 130 letech opět bude tavit sklo

Na Kristiánově se téměř po 130 letech opět bude tavit sklo

Tisk

Pout 200Zaniklá sklářská osada Kristiánov v Jizerských horách ožije v sobotu 5. září již 24. ročníkem Mariánské sklářské pouti. Pořádá ji Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou a bude to zároveň jedna z posledních možností navštívit zdejší stálou expozici.

Památník sklářství na Kristiánově ukončí letošní sezónu v pondělí 28. září dnem otevřených dveří u příležitosti státního svátku. Pak se návštěvníkům na celý rok zavře. Foukání skla se ujme Floriánova huť z Častolovic u České Lípy, která si pro návštěvníky pouti připravila i ukázky výrobků z tradičního sortimentu kristiánovské sklárny.

Pout 1


První Mariánská sklářská pouť se na Kristiánově konala roku 1790 a pak každý rok až do zániku sklárny. Muzeum tuto tradici obnovilo v roce 1990. I letos se návštěvníci mohou těšit na stánky s tradičním, nejen skleněným a bižuterním zbožím, soutěže pro děti nebo slaňování přes řeku Kamenici, které organizuje Horská služba. Připraven je i kulturní program.

Pout 2


Sklářská osada Kristiánov byla založena Johannem Leopoldem Riedelem roku 1774. Sklářskou pec tu poprvé roztopil 6. ledna 1776 a jeho potomci huť provozovali až do roku 1887, tedy přesně 111 let. Zpočátku se zde vyráběly zejména číše a pohárky z dutého skla, holby, lékárenské lahvičky, flakonky a lustrové ověsky, v 19. století se staly hlavním artiklem mačkářské tyče, trubičky a tyčinky pro výboru bižuterie. Do dnešní doby se z tehdy významné sklářské osady zachovalo pouze jediné stavení sloužící původně pro ubytování sklářů, později jako hospoda a rekreační zařízení, tzv. Liščí bouda. Dnes je ve správě Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.

Pout 3

Zdroj: Muzeum skla a bižuterie Jablonec nad Nisou
www.msb-jablonec.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

S Hamletem jsem prožil neskutečně krásné chvíle od prvního dne, říká herec Petr Kubes

kubes perexNa jevišti Moravského divadla v Olomouci patří Petr Kubes k nejvytíženějším hercům. V této sezóně se objevuje hned v několika titulech, vedle komedií a muzikálu Šakalí léta jsou to také dvě Shakespearovy hry - Hamlet, kde hraje titulní roli, a B...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Navštivte galerii v Tančícím domě a obdivujte krásu českého skla. Unikátní výstava potrvá do 31.října

Znami neznami perexČeši byli po staletí známí svým sklářským uměním. I dnes mezi nimi najdeme výjimečné skláře, jejich tvorba je však paradoxně známá více v zahraničí než u nás.

...

Literatura

Kniha filozofie stojí za to

kniha filozofie 200Nakladatelství Universum již podruhé vydala nádherně zpracovanou Knihu filozofie, která nám přináší všeobecný přehled dějin filozofie a nastiňuje myšlenkové pochody na pozadí dějin.

...

Divadlo

Rodina afektovaných egocentriků září na prknech Fidlovačky

hayfever 4Po jedenácti letech se Divadlo na Fidlovačce spolu s jeho diváky rozloučilo s úspěšnou hrou Guya Boltona a Williama Somerseta Maughama Julie, ty jsi kouzelná, v které v jedné z hlavních rolí excelovala Eliška Balzerová. Příznivci Elišk...

Film

Seriálová sezóna: Revolution

revolution200Seriálová sezóna 2012/2013 je vskutku nabitá dramaty a sci-fi záležitostmi. Po Orphan Black se podíváme blíže i na nejdiskutovanější seriálový projekt, Revolution. Post-apokalyptický, bojovný, akční a záhadný...