S Andy Warholem od kolébky do hrobu

S Andy Warholem od kolébky do hrobu

Tisk

warhol 200Nakladatelství Grada se rozhodlo vydat (prozatím) část obrazových biografií významných umělců z autorské dílny Catherine Ingram a Andrew Rae. Na pultech knihkupectví se můžete potkat se Salvadorem Dalím a dnes se zblízka podíváme na Andyho Warhola.


Útlá knížka se stručně snaží seznámit se životem a dílem excentrického umělce s kořeny na východě Slovenska. Psaný text výrazně doplňují ilustrace nejen Warholových děl, jak by se dalo očekávat, ale také některé ze zásadních momentů jeho života jsou dotvořeny výtvarně, často komiksovou formou.


Dozvíte se o mládí v Pittsburghu a nemoci, která ho přivedla k malování. O vztahu s matkou Julií, která s ním v počátku jeho kariéry spolupracovala na reklamních textech, o tom, co Andyho dovedlo k pop-artu, nebo jak přežil vlastní smrt. Zvláštní kapitolou je jistě čtyřleté období, kdy tvořil ve Stříbrné továrně a obklopoval se zajímavou skvadrou lidí a točil nejnudnější filmy na světě.
Publikace atraktivní a poměrně jednoduchou formou představuje ikonu pop artu s jeho klady i zápory, nesnaží se nic skrývat a nic idealizovat. Ukazuje Andyho jako umělce s jeho zvláštnůstkami a pokud o něm nic nevíte, kniha v sobě skrývá „povinný základ“.

warhol


Seznamte se: Warhol
Autor: Catherine Ingram/ilustrace: Andrew Rae
Žánr: biografie
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2015
Počet stran: 80
Hodnocení: 90 % 

        
www.grada.cz 
Zdroj foto: www.abz.knihy.cz

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Inspirujte se a naučte se plést z papíru

pleteni 200K rozhovoru jsme tentokrát nepřizvali žádnou celebritu, ale jednu moc šikovnou paní z Dubu nad Moravou, Janu Metlíkovou. Jejím koníčkem je pletení z papíru a my jsme se mu podívali na zoubek. Co vše je potřeba, jak výroba probí...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Co je, neexistuje - co není, může být, říká malířka Rosana de Montfort

rosana perexRosana de Montfort je česká výtvarnice, která tvoří od raného dětství pod vlivem mentorů, vzorů a učitelů jako jsou Karel Žaluda, Věra Špánová Boudníková, Jiří Stejskal, David Lloyd, Jaroslav Domiter a Ladislav Mari...


Literatura

Modré okenice

motto 200Miluji povídky. Dobře napsané povídky, a to nehovořím o gramatické úpravě. Musím je přečíst jedním dechem a vědět, co jsem vlastně četla. Potřebuji zažít ten pocit sounáležitosti s postavami daného děje. Žel, tady jsem ten pocit neměla. Nejspíš je to ...

Divadlo

Únorové divadelní tipy z Violy: Miroslav Donutil nebo David Prachař na jevišti legendární scény

DIvadlo Viola 200Přemýšlíte, jak si ukrátit dlouhé únorové večery? Přinášíme tipy na intenzivní divadelní zážitek v Divadle Viola na Národní třídě v centru Prahy.

...

Film

Hvězdně obsazený snímek Němá tajemství má dotočeno. Tvůrci se rozhodli pomoct lidem s afázií

nema tajemstvi 200Očekávaný film Němá tajemství má za sebou poslední klapku. Na tvůrce filmu v čele s Alicí Nellis a Tomášem Mašínem čeká práce ve střižně. Od podzimu loňského roku se na place setkávali Jana Plodková, Milena Steinmasslová, Magdalena Bor...