Detail, fenomén umění. Výstava Zdeňka Pokorného

Detail, fenomén umění. Výstava Zdeňka Pokorného

Tisk

Vystava Pokorny perexDETAIL. Výtvarná krása vás dovede až k detailu. Stane se pak čímsi samostatným, vlastně mnohdy přímo objevem. Může být součástí rozsáhlého celku, stavby sousoší, obrazu, ale i portálu, sloupu, fasády, mřížoví, mozaiky, náhrobku. Detail je svým způsobem fenomén.

 

 

VP18

V počínající křesťanské době udivují tváře a hlavy na stavbách, hlavice románských sloupů neznají hranice pro tvůrčí fantazii. Opakování by byla potupa a tak na nich defilují nejen svaté výjevy, ale i zdánlivě rouhavé obrazy a symboly i scény později asi pohoršlivé. Ani ďábla všelijakého nevynechávají.

VP1

Miluji DETAILY, je v nich ukryt základní princip tvoření. Gotické katedrály si na detailech zakládají. Čeasto zůstávají přímo ukryté před očima diváků. Nebyly určeny pro ně, v záhybech opěrných zdí, pilířů a oblouků. Vysoko, blízko k nebesům. Mají je trifolia a záhyby klenby.

VP2

Zdá se, že pro tehdejší kameníky a sochaře byla krása vedlejší a přitom samozřejmá. Naše doba obchází vše jinými cestami, často jako by se krásy štítila. Někteří tvůrci se přímo pitvoří ošklivými výtvory a čekají potlesk. Smutné je, když i doprovodná myšlenka chybí.

VP3

Nemohu vynechat geniálního Gaudího v Barceloně. Jeho fantazie nebyla překonána. Zdá se, že mistr svá díla přímo slepuje z detailů. Zavedu vás do císařského parku v Schönbrunnu. Na rozsáhlé ploše lze nalézt DETAIL mnohokrát a právě ten nám pomůže být tu neztracen. Jen na fontánové kompozici je detailů nepočítaně. Celkový obraz vás zahltí a detaily potěší.

VP4

V dnešní době často DETAILY marně hledáme. Stěny a stěny a na vikýř nezbylo místo. Skleněná zrcadla oken se dokáží měnit se světlem, ale více nedokáží. Snad symbolizují marnost jedince, něčeho mimo celek zanedbatelného. Krásná vrata chybí, ostění rovněž, natož portálek.

VP12

Není a vlastně, proč by měl být. Dnešní člověk je nastaven jinak. Lhostejnost vyrůstá i z jednotvárností a je to ošklivá nemoc. Dokáže zamořit mnohé. Málo si jí všímáme. Před očima se nám svět míhá v rozmazané podobě. DETAIL tu však je.
JEN SE MUSÍME ZASTAVIT A VIDĚT!

VP6

VNÍMÁNÍ A TVORBA
Současnost je jako krabice, je v ní všechno možné. Těžko nalézáme něco neotřelého, nového a jedinečného. Mizí prožitek okamžiku. Některé myšlenky umírají ne, že ztratily cenu, ale nedozvíme se je, zapadly v mumraji bezcenných sdělení. Lhostejnost je povodeň, všechno jí stojí v cestě. Vzdělanost zahrnující širší a hlubší pohled na svět mizí. Zůstáváme stále na počátku.

VP5

Kouzlo setkávání s něčím pozoruhodným je odstrčeno vykřičenými výzvami, halasnými projevy a opakováním znovu a znovu ubohých báchorek. Nehledáme krásu, ale dokážeme sledovat ničemnosti sestavené do příběhů. Vraždění je zábava. Od poezie jsme se vzdálili k hororu. Nevkus je ceněn, sebevědomě odstrkuje ostatní. Naše snažení se smiřuje s bulvarizací, naše vize dostávají jinou úlohu. Mají nás jen uchlácholit, abychom nekřičeli. Jak je možné snášet a někdy se i radovat z neladu a zkázy?

VP7

Tatop výstava připomíná, co bylo vytvořeno před námi a jak je to i dnes úžasné a inspirující. Pozvedám hlas – NEZAPOMÍNEJTE! HLEDEJTE! NALÉZEJTE! VIDĚT JE TŘEBA! HARMONIE A KRÁSA TU JE! CELÝ ŽIVOT LZE S NÍ ZAPLNIT! A HLEDAT!

VP8

Výstava úmyslně srovnává odlišnosti, byla snesena z 37 zemí. Jen se musíme zastavit. Nejsou jen obyčejné domy. Krásné štíty a jedinečné portály lze hledat a objevovat. Pokora i exaltace chrámů připomíná, že lidé vždy toužili pochopit, co je přesahuje, co bylo a co bude. Někdy si lidé považují podivných stvoření, která je přemluvila a očarovala, ale míjejí ty, kteří se snaží zastavit čas a svým dílem hledat východiska. Namluvili jim, že vyzáblé modelky jsou krásné. Někdo řekl, že na domě nezáleží, jen když drží pohromadě a můžou se v něm přehrabovat ve svém bohatství či veteši.

Vystava Pokorny001

Bývalý prezident se pohoršil a musel to říci: „Artefakt pana Kaplického se mi zdá být nesmírně nepokorný, svévolný, až arogantní. O autorovi nevím nic.“ 

Podstatu vystihl psycholog Slavomil Hubálek: „Dědictví starých časů… Už jako kluk jsem v České Lípě miloval secesní domy a měl jsem zvláštní zálibu – prohlížel jsem si na nich dveře a jejich kliky. Libily se mi ty, z nichž doslova dýchaly dějiny a tradice… - žasnu nad mozaikových chodníkem, nad kamennými kostkami, poskládanými do obrazců…“

VP15

ZDENĚK POKORNÝ (1932)
Pedagog, publicista, fotograf, organizátor kulturního života, 1990-1997 starosta České Lípy.

VP17

Autor se od dětství s výtvarností setkával. Historický dům na kolínském náměstí i samo náměstí a dóm sv. Bartoloměje měly mnohá kouzla. Dlouhá léta měl na něho vliv strýc Otakar Štorch – Marien, jeden z tvůrců moderní krásné české knihy v nakladatelství Aventinum. On přivedl do českého povědomí mnohé umělce, Zrzavého, Šímu, Špálu a další.

VP14

Za studií v Praze Zdeněk Pokorný pravidelně navštěvoval galerie, výstavy a hledal tolikerou krásu především staré Prahy. Vydával se na tulácké výpravy po celé republice. Cílem byly především objevy krásy, i když tehdy zanedbané a zapomenuté minulostí. Jako pedagog programově zařazoval a propagoval výtvarné dědictví věků a přibližoval je studentům exkurzemi i bohatým ilustračním materiálem.

VP19

Řadu let na českolipském gymnáziu vedl Kruh přátel umění (997 setkání a zájezdů za uměním). Za léta měl stovky přednášek s výtvarnou tématikou. Jako starosta České Lípy se především snažil zachraňovat výtvarné a historické hodnoty města ( vodní hrad, starý židovský hřbitov, Unionku, novorenesanční vstupní budovu hřbitova, historický mechanický jez a další). Mezi jeho priority patřila celková regenerace vzhledu města – opravy domů (sám navrhl řešení mnoha fasád), ulic i historického náměstí. Inicioval parkové úpravy před Kulturním domem Crystal, rozšíření a rehabilitaci Křížového parku, úpravu Mariánského parku i založení parku dětí. Navrhoval výtvarně zajímavá dláždění i barevná řešení plotů a kandelábrů.

VP

Do činnosti Zdeňka pokorného patří i jeho 22 témetických fotografických výstav v České Lípě i v jiných městech: HLEDÁNÍ KRÁSY TOHOTO SVĚTA I-IV, ITÁLIE LÍBEZNÁ PANÍ, DETAIL FENOMÉM UMĚNÍ, VYZNÁNÍ, (PANÁTKY) PAMĚŤ ČASU, ESEJ: OKNA, PODOBY A HLAVY a další.

VP13


 

Zobrazit další články autora >>>

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

6. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

6 BMC perexBřezen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovníkům...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Beyond Reality: British Painting Today aneb současná britská malba za realitu

beyond realityŘeditel Galerie Rudolfinu Petr Nedoma a historička umění Milena Slavická za pomoci v Londýně žijícího českého malíře Hynka Martince, připravili výstavu Bey...


Literatura

Jedním dechem s Jitkou Zelenkovou

JZelenkova perexedním dechem. Přesně tak se čte knížka Jaroslava Kříženeckého a Jana Adama Jitka Zelenková - Sem tam. Pokud máte tuto zpěvačku rádi a navíc jste na ni „vyrůstali“, promítnete si všechno - kdy jste dostali její první gramofonovou desku, ...

Divadlo

Špagety a pizza na sto způsobů

improshow 200V rámci italského dne na festivalu Culturea se představila Improshow z Brna se svou osobitou dávkou vtipu a improvizace.

...

Film

Včelka Mája slaví 100. narozeniny!
ImageNaše kamarádka včelka Mája bavila naše maminky, nás a teď i naše děti. Dobrodružství včelky Máji, Vilíka, Hopa a mnoho dalších přátel zkrátka nestárne. V českém znění bylo vydáno hned 104 dílů. Animované příběhy vycházej...