V Roudnici nad Labem vystavují Vánoce na starých pohlednicích

V Roudnici nad Labem vystavují Vánoce na starých pohlednicích

Tisk

pohledy 200Příchuť starých časů a pořádnou dávku nostalgie v sobě skrývá výstava, kterou se nejkrásnější svátky roku rozhodlo oslavit Podřipské muzeum v Roudnici nad Labem. I přesto, že instituce v tuto chvíli sídlí ve značně omezených prostorech, pro návštěvníky připravila opravdu krásnou a reprezentativní výstavu dobových pohlednic. Všechny jsou s vánoční tématikou a prohlédnout si je budete moci až do 8. ledna.

K vidění jsou pohledy z období Rakouska-Uherska i ty ze 70. let minulého století. Nechybí ani dopisnice z dílny Josefa Lady a jeho dcery Aleny.

Všechny vystavené pohledy pocházejí buď přímo ze sbírek muzea, nebo je poskytl roudnický Klub sběratelů platidel a drobných starožitností, který s institucí úspěšně spolupracuje již déle než rok. Klub se v instituci pravidelně schází a v minulosti se podílel hned na několika expozicích.

pohledy1

pohledy2

Tak se přijďte vánočně naladit! Pohlednic výstava prezentuje desítky a jsou mezi nimi opravdové unikáty.

Kromě expozice Vánoce na starých pohlednicích můžete do konce letošního roku v Podřipském  muzeu zhlédnout také výstavu nazvanou Za obzorem, kterou má na svědomí mělnický modelář Tomáš Hobzík.

Návštěvníkům nabízí přibližně tři stovky miniaturních modelů majáků, rozhleden a věží vyrobených nejčastěji z papíru, ale také z plastu či dřeva. Vystavená kolekce je největší svého druhu na světě. Aby měl modely kde uskladnit, musel si prý Tomáš Hobzík pronajmout jednu místnost.

A dobrá zpráva na závěr – Podřipské muzeum bude mít otevřeno i během Vánoc a na Silvestra. Tak využijte volno a zajděte se sem podívat – stojí to za to.

pohledy3

pohledy4

Více informací a podrobnou otevírací dobu najdete na webu podripskemuzeum.cz.

Zdroj foto: Kateřin Hutyrová


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na Velikonoce pojedu k mamince do Brna, říká Eva Pilarová

eva 200Zatímco v těchto týdnech podniká čtyřnásobná držitelka zlatého slavíka Eva Pilarová ještě s několika svými kolegy Evergreen Tour, na podzim ji čekají dva velké gala koncerty, kterými oslaví 55 let na scéně. Koncerty proběhnou 27. října v Mahenově divadle ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Prepojenie umenia a prírody

200vytV Galérii Zohorian& co Gallery v Bratislave je od 8. novembra do 20. decembra otvorená výstava Hommage a Constantin Brancusi francúzskej sochárky a vizuálnej umelkyne Júlie Cottin a slovenského umelca Štefan Papčo.

...

Literatura

Od semínka v prach: Něžné vyprávění o jedné zahradě

Od semínka v prach 200V nakladatelství Kazda vyšla kniha Od semínka v prach od Marce Hamera nabízející milý pohled na práci s rostlinami.

 

...

Divadlo

Balet Luskáčik okúzlil návštevníkov

lusk 200V Dome umenia v Piešťanoch sa 22. novembra predstavil hrou Luskáčik Svetoznámy Kyjevský City balet v  hudobnom podaní Piotra Iľjiča Čajkovskija.

...

Film

Rostou jako z vody a čekají na Ostrov

ostrov prebal perex

Ostrov (2005) je akční sci-fi velmi akčního režiséra Michaela Baye. Jeho filmy jsou pověstné tím, že při nich je nejen na co koukat, ale taky nad čím přemýšlet. Hlavní hrd...