Historie automobilů Škoda od roku 1905 do současnosti -automobily Škoda pod drobnohledem

Historie automobilů Škoda od roku 1905 do současnosti -automobily Škoda pod drobnohledem

Tisk

skoda200Automobilka Škoda Auto patří mezi několik málo světových značek, které začaly vyrábět motorová vozidla ještě na sklonku 19. století.

 

Bohatě ilustrovaná kniha autorské dvojice Jiří Dufek a Jan Králík představuje výběr 21 nejslavnějších automobilů vyráběných v Mladé Boleslavi, na kterých je vidět historie značky Škoda a jejího předchůdce Laurin & Klement v kontextu dějin automobilové techniky. Každý model je představen na detailním technickém průhledovém obraze, doplněn o další technické kresby či ukázky výkresové dokumentace. Profil automobilu dokreslují barevné a černobílé fotografie z archivů autorů i automobilky. Velké množství obrazového materiálu je propojeno zasvěcenými texty o vývoji jednotlivých modelů, jejich výrobě i sportovních úspěších. Kniha představuje také několik osobností, které se o úspěch, či známost mladoboleslavských automobilů zasloužily. Výpravná barevná publikace potěší každého, kdo se zajímá o automobily a jistě osloví příznivce aut se značkou Škoda.

Od Laurin & Klement ke Škoda Auto

Více než stoletá historie mladoboleslavské automobilky je spjata s dějinami nejen českého, ale i světového automobilismu. Známý znak s okřídleným šípem dnes znají lidé po celém světě. Během bohaté historie značky vyjela z Mladé Boleslavi celá řada zajímavých automobilů, které mnohdy zaujaly laickou veřejnost svým vzhledem a praktičností i odborníky svoji originální konstrukcí a technickou vyspělostí. V prosinci 1895 se začala psát historie nejúspěšnější české automobilky ŠKODA. Právě tehdy mladoboleslavský knihkupec Václav Klement a turnovský mechanik Václav Laurin založili společnou firmu a v malé pronajaté dílně v Mladé Boleslavi začali opravovat a vyrábět jízdní kola. V roce 1899 rozšířili sortiment o motocykly, v roce 1905 (před rovnými 110 lety) začaly z brány mladoboleslavské továrny Laurin & Klement vyjíždět první automobily. Do dnešního dne jich bylo téměř 18 milionů, drtivá většina z nich již se značkou ŠKODA, pod kterou jsou automobily z továrny založené pány Laurinem a Klementem vyráběny od roku 1925. V tomto roce se totiž mladoboleslavská automobilka stala součástí plzeňského koncernu ŠKODA. Konec třicátých let je pro továrnu úspěšný; výroba jede na plné obrátky. V roce 1937 bylo vyrobeno téměř 7000 vozů (přes polovinu produkce šlo na export) a automobilka se tak stala českou jedničkou. Druhá světová válka narušila civilní program a výrobu zaměřila na vojenské potřeby. Roku 1946 došlo ke změně názvu továrny na Automobilové závody, národní podnik, Mladá Boleslav (AZNP).  V továrně působila celá řada schopných konstruktérů. Továrna vyvážela do mnoha zemí.

skoda

 

Přelomem ve výrobě byl rok 1964, kdy byla dokončena výstavba nového závodu.  V roce 1986 přijala firma jméno Automobilové závody, oborový podnik. Po roce 1989 začala mladoboleslavská automobilka hledat silného zahraničního partnera, který by zajistil dlouhodobou mezinárodní konkurenceschopnost podniku a zvýšil objem výroby. V roce 1991 byla automobilka zařazena do německého koncernu Volkswagen Group a dostala firma nový název Škoda, automobilová akciová společnost. Nyní zní název firmy Škoda Auto. V roce 1995 oslavila firma stoleté výročí založení. Firma patří k nejúspěšnějším českým společnostem.

Krátce o autorech

Jiří Dufek vystudoval průmyslovou školu automobilní – obor stavba automobilových karoserií. Od konce šedesátých let se věnuje technické ilustraci. Řadu let se věnoval propagační činnosti v oblasti automobilového sportu a ilustracím do nejrůznějších odborných publikací a časopisů. Jan Králík působil dlouhodobě v redakci časopisu Svět motorů, později pracoval v propagačním oddělení Nakladatelství dopravy a spojů. Kromě automobilů jsou jeho velkým koníčkem historické velocipedy.

Historie automobilů Škoda od roku 1905 do současnosti.

Autoři knihy: Jiří Dufek a Jan Králík, 216 stran, vázané, bohatý ilustrační materiál, vydalo nakladatelství Grada Publishing.

Hodnocení 90 %                                                                                                          

www.grada.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Letní kočičí a pohádkové novinky z LIKA KLUBU

lika klub logoZatímco si leckde stěžují na „okurkovou“ sezonu, v nakladatelstvích je tomu během prázdnin právě naopak. Všichni finišují s přípravami knih, aby byly všechny včas hotovy pro tak toužebně očekávaný vánoční trh.

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

ARCOLOR festival mladé módy
ImageChceš ukázat široké veřejnosti svůj talent? Jsi začínající módní tvůrce ve věku 18-35 let, student, absolvent či profesionál a chceš prezentovat svou tvorbu?
...

Literatura

Rozchodové řízení. WTF? Český crazy thriller!

rozchodove-rizeni-perexPánové, co byste dělali, kdybyste se dozvěděli, že si vaše bývalá (o kterou však stále stojíte) bude za pár týdnů brát někoho jiného? A dámy, jak byste reagovaly na demonstrativní únos přímo od oltáře (poté, co jste ostentati...

Divadlo

Koule – skvělá rozhlasová hra
ImageKoule je opravdu silná rozhlasová hra. Myslím, že se od ní málokdo odtrhne, že skoro každý ji vyslechne až do konce, i když spousta replik mu nebude po chuti. Když posloucháte Pavlu Tomicovou v roli Mileny, máte chu...

Film

Německy mluvené filmy dorazí do Prahy a Brna

pr 200Mnohé filmů, které v české distribuci sotva spatříme, zprostředkovávají početné přehlídky - tak se pořádají přehlídky středoevropských kinematografií, snímků natočených ve francouzštině, španělštině, nyní též německy. Festival německy mluvených filmů zvaný...