Nepředvídatelné Atény Tassose Venetsanopoulose

Nepředvídatelné Atény Tassose Venetsanopoulose

Tisk

ceska200Česká centra prezentují v centru v pražské galerii v Rytířské ulici dílo výjimečného umělce z generace, která se začala na řecké výtvarné scéně výrazně prosazovat na přelomu tisíciletí.

 

Přehlídka tvorby řeckého fotografa Tassose Venetsanopoulose nabízí více než šest desítek černobílých snímků autora, odhalujícího méně známá místa řecké metropole. Výstava vznikla ve spolupráci s Velvyslanectvím České republiky v Řecku.

Vystavené fotografie představují momentky pořízené v Aténách v letech 1990 až 2015. Autor na nich zachycuje slavné město ojedinělým způsobem; prostřednictvím černobílých snímků. Přináší nevšední pohled na život obyčejných lidí v řecké metropoli.

ceska

 

Všechny snímky na výstavě vznikly v období posledních pětadvaceti let autorovy tvorby. Jeho ambice je zdánlivě prostá: vzbudit pozornost. Z toho důvodu vybral esteticky silné fotografie, které nemají působit jako samostatný příběh.

Garantem řecké prezentace v prostorách Českého centra Praha je velvyslanectví ČR v Řecku. Tassos Venetsanopoulos se narodil v roce 1950 v Athénách. Vystudoval ekonomii na univerzitě v Athénách a v roce 1977 začal pracovat jako fotograf a redaktor v Technical Press. Od roku 2000 do roku 2012 pracoval v řeckých vydáních časopisů NATIONAL GEOGRAPHIC & TRAVELLER.



TASSOS VENETSANOPOULOS: Nepředvídatelné Athény - výstava fotografií
Organizátor: Česká centra, Velvyslanectví ČR v Řecku
Adresa: České centrum Praha, Rytířská 31, Praha 1 od 22. 1. 2016 do 27. 2. 2016 

Otevírací doba  pondělí – pátek 11–18, sobota 11–17    

Vstup volný

Hodnocení 85%, www.czechcentres.cz 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Adam Pavlovčin (ADONXS): „Rád si před vystoupením čistím zuby“

Adam Pavlovcin200ADAM PAVLOVČIN alias ADONYX (adonys) zatím poslední ČeskoSlovenská SuperStar roku 2021, přichází s novým unikátním videoklipem a míří na jeden největších evropských festivalů.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Letohrádek Ostrov bude patřit stuckistům

StuckismusUmělec, který nemaluje, není umělec a Umění, které musí být vystaveno v galerii, aby se stalo uměním, není umění. To jsou dva základní principy stuckismu, uměleckého hnutí, které se představí (nejen) západočeskému publiku od 13. července, kdy proběhne ...


Literatura

Další Simpsonovské taškařice

simpsonovi komiksovy ulet 200Pětičlenná rodina, všichni vypadají, jako by měli žloutenku, otec je považován ve městě za největšího tupce a ožralu, hned po Barneym, jeho žena má nepřirozeně dlouhý modrý účes, starší d...

Divadlo

Kniha džunglí ožívá na prknech Divadla Kalich

200divSlavný příběh Rudyarda Kiplinga o lidském mláděti Mauglím, kterého vychovala džungle, se stal dobrým tahem a námětem pro muzikálovou verzi, kterou do hudební podoby přepracovali Ondřej Soukup a Gabriela Osvaldová.

...

Film

Legenda o Tarzanovi

tarzan 200Filmů o Tarzanovi vznikl za posledních sto let bezpočet, statečný muž z divočiny bojoval se všelikými chamtivci, ovšem teprve nyní v nejnovější verzi nazvané Legenda o Tarzanovi se stáváme svědky pokusu propojit Tarzanova dobrodružství s kritikou...