Naše fotoreportáž: Letenský masopust potřetí

Naše fotoreportáž: Letenský masopust potřetí

Tisk

Masopust200Tradiční slavnost, rozšířená v různých podobách po celé Evropě, se konala první únorovou sobotu  také na Strossmayerově náměstí v Praze. Po slavnostním zahájení se průvod přesunul do Galerie Scarabeus, kde účastníky čekala výstava masopustních masek a expozice Muzea kávy Alchymista. Poté průvod prošel k budově Národního zemědělského muzea Praha, kde probíhal bohatý program. 

 

                                                                                                                                                                                                                                                             Letenský masopust je však jen zlomkem toho, co se v českých vesnicích a městech dělo během masopustních oslav v dřívějších dobách. Oslavy tehdy trvaly několik dní, nejčastěji začínaly tzv. tučným čtvrtkem, kdy vypuklo hodování.

Masopust1

Konala se zabijačka, pekly koblihy, koláče, buchty a smažené boží milosti. Původně bývaly obchůzky masek v úterý před Popeleční středou. K typickým maškarám patřil medvěd, kůň, Slaměný, Bakchus, smrtka, bába s nůší, Turek, nebo Žid.

Masopust2

Na konci úterního reje masek došlo k vyvrcholení masopustu, který se měnil podle regionů. Následná Popeleční středa zahájila období 40 dní půstu a duchovní očisty, které trvaly až do Velikonoc. V této době se nekonaly hostiny, svatby, ani hudba a tancovačky.   

Masopust3

  

                                                                
ilustrační foto autor, www.nzm.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

SKUPINA KRAUSBERRY SLAVÍ: JEDENATŘICET LET S JEDENATŘICETI PECKAMI

kraus200Zaplaťpánbůh za některé vyhazovy! Kdyby nemusel Martin Kraus odejít z kapely Bluesberry, asi by nevznikla kapela Krausber ry. Scéna české populární hudby by byla ochuzena o energií nabitou, originální skupinu, o písničky jako třeba Vlakem na Kolín, S...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Soutěž s Modrou lagunou

jak se zbavit mstivy soniCukrárna Miloše Drhy Modrá laguna, JaS nakladatelství, s. r. o. ve spolupráci s redaktorkou PhDr. Janou Semelkovou vyhlašují VÝTVARNOU SOUTĚŽ NAMALUJ OBLÍBENÉHO HRDINU Z KNÍŽKY.

...

Literatura

Olivia Dupin: Bez lepku a chutně

bez 200Anotace této knihy slibuje přirozené vaření bez lepku, při kterém můžeme zapomenout na předražené pytlíčky bezlepkové mouky nebo hotové pečivo. Kniha mne zaujala zejména ze dvou důvodů: První byl naprosto ucelené shrnutí informací o celiakii. Kde všude...

Divadlo

Je láska silnější než strach?

sipkovaruzenka perexV každé správné pohádce vyhraje dobro nad zlem. Dokáže ale křehká láska zvítězit nad tak velkým soupeřem, jakým je potichu se vkrádající strach? To se dozvíte, pokud zavítáte do Státní opery na baletní představení Šípková Rů...

Film

Víly z Inisherinu se jen plouží

Vily 2Přeceňovaný dramatik Martin McDonagh, jenž se u nás proslavil pokrokářským požadavkem, že postavu černocha nesmí hrát nikdo jiný než černoch, se dopustil i několika filmů, které opíral o morbidní humor a různě vyšinuté postavy (V Bruggách, Sedm psychopatů, Tři...