Obrazy si tvoria rám

Obrazy si tvoria rám

Tisk

verni200Dom umenia mesta Brna pokrstil vernisážou 9.3. vo svojich priestoroch tri nové výstavy. Hlavná z nich sa nazýva Barvometrie a otvára otázky pojmového i fyzického ohraničenia maľby.

 

 

Milan Houser svojou monumentálnou výstavou koncipoval priestor 2. poschodia Domu umenia  v Brne nezvyčajne. „Obliekol“ steny, podlahu i všetko oku viditeľné do bieleho, aby nechal prirodzene vyniknúť farebnosť svojich diel. Výstava s názvom Barvometrie je odrazom jeho fascinácie farbou a práce s vrstvami. Inštalácia, ktorá vládne celému poschodiu je výsledkom procesu „zrenia“, procesu samostatnej tvorby, ktorej dal Houser prvotný impulz. Farba v zmesi s lakom po dobu troch mesiacov tvorila stalaktity červenej farby, ktoré zapĺňajú plochu celej výstavnej miestnosti.

verni8


Skúmanie vyjadrovacích prostriedkov menších inštalácií nás privedie znova k farebnej extrovertnosti, ktorá je mnohovrstevná, a to nielen v primárnom význame.  Pýta sa na posuny v maľbe, odkazuje k suprematizmu i americkému štýlu Ada Reinhardta.  Houser používa pri práci vrstvenie akrylov, špeciálnych nitrocelulózových lakov a necháva tvoriť zčasti proces zasychania.

verni22


Monochromatizmus je viditeľný najmä v ďalších dielach vo vedľajších miestnostiach expozície, kde farebné „oči“ hypnotizujú pozorovateľa a lákajú k pohľadu zblízka. To, či sa v nich divák nájde, závisí nielen od uhla pohľadu.

Milan Houser
Barvometrie
9.3. – 1.5. 2016
kurátor Vlado Beskid
Dum umění města Brna, Malinovského nám. 2

www.dum-umeni.cz

Doplňme, že prvé poschodie Domu umenia zdobí výstava fotografií Roberta V. Nováka s názvom ALBVM, kde nájdeme niekoľko tematických sekcií. V jednej z nich Z dějin umění spoznáme odkazy k známym konceptuálnym umelcom 20. storočia. V ďalších fotografiách sa črtajú čiernobiele spomienky, útržky krajín a impulzy tvorby tohto grafického designera.

Robert V. Novák
ALBVM
9.3. – 1.5. 2016
kurátorka Jana Vránová
Dum umění města Brna, Malinovského nám. 2

www.dum-umeni.cz

verni66

 

Posledná, rozsahovo najmenšia výstava je kooperáciou dvoch umelcov, Davida Krausa a Svatopluka Sládečka. Ich interaktívne dielo prepája galerijný umelecký objekt s architektonickým prevedením. Dotknúť sa architektúry, poznať obraz, ktorý sa musí vytvoriť najprv v hlave, a až premyslený do detailov dať na papier, do 3D schémy a v záverečnom štádiu zrealizovať. Architekt musí premyslieť detaily, maľovať a skladať v predstave. Možno i takto to vyzerá V hlave architekta.

verni3

 


Kraus – Sedláček
V hlavě architekta
9.3. – 1.5. 2016
kurátor Rostislav Koryčánek
Dum umění města Brna, Malinovského nám. 2

www.dum-umeni.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ondřej Havlík aka en.dru: „Bez Jacksona bych možná nikdy ani beatboxovat nezačal.“

endru200Milí čtenáři, začtěte se do rozhovoru s nejšťastnějším renesančním člověkem - beatboxerem, moderátorem, hercem, improvizátorem a kdo ví co ještě - Ondrou Havlíkem (en.dru).

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Architekt Vladimír Karfík a jeho inspirace Amerikou

karfik 200Zlínský mrakodrap, Společenský dům (dnes hotel Zlín) nebo například zimní lázně, to je pouze několik z mnoha staveb architekta Vladimíra Karfíka, kterými se zapsal do dnešní podoby Zlína. Nová výstava v Krajské galerii výtvarného umění ve Zlíně se vě...


Literatura

Academia sbírá paměť 20. století

aca 200Nakladatelství Academia vydává knihy ve více než dvaceti různých edicích. Když nedávno facebookem projela vlna „bookchallenge“, ve kterých vyzvaní měli sepsat deset knih, které je něčím zasáhly, nemohla jsem nezmínit knihy z e...

Divadlo

Je tanec vaše vášeň? Pak vás zveme na TANCESSE 2012

altV květnu 11.-13. května Brno opět ožije tancem a pohybem.  Již počtvrté se sem sjedou soubory z nejrůznějších končin republiky.  Zahraniční hostem festivalu bude soubor z Polska Akro Dance Theatre Torun. Festival pořádá

Film

Festival francouzských filmů představí i koprodukční díla

FFFOd středy 21. listopadu do středy 28. listopadu 2018 se v Praze (a rovněž Brně) představí v pořadí již 21. FESTIVAL FRANCOUZSKÉHO FILMU. Nabídne široký výběr uváděných titulů, od těch, které se v českých kinech už uvádějí (či teprve uvádět budou), až k těm ně...