Člověk jako nadbytečný lidský zdroj? Výstava poukazuje na oběti kapitalismu!

Člověk jako nadbytečný lidský zdroj? Výstava poukazuje na oběti kapitalismu!

Tisk

stanko200Nadbytečné lidské zdroje, vybombardované město, vyloučení… Na osudy lidí, kteří jsou denně podrobováni těžkým zkouškám ve stávajícím systému, upozorňuje výstava Libuše Staňkové Nezapomínejme na oběti kapitalismu - …minulé, současné i budoucí, která je až do 29. dubna instalována v galerii Idea (Františka Křížka 10, Praha 7).

 

 Výstava se skládá z výtvarných děl i tiskových materiálů, upozorňujících na oběti současných exekucí, válek nebo střelby za první republiky. Díla varují i před pekarizací práce, vylučováním lidí na okraj, propouštěním lidí pro nadbytečnost nebo volají po respektu k muslimským ženám s podtitulem „jiný svět je možný“. Jiné dílo - televize zakrytá černým suknem s podtitulem Události komentáře - má značit nevyvážené zpravodajství veřejnoprávní televize.

Historička Marie Neudorflová v rámci vernisáže poukázala na rušení sociálních výdobytků, které nám zanechali naši předci. Lidé jsou podle jejích slov ponižováni, ocenila ty, kteří se tlaku brání. Sociolog Marek Hrubec uvedl, že podle OSN v důsledku světové chudoby ročně umírá  20 milionů lidí.

stanko0

 

Kromě pondělí každý všední den

Na vernisáži promluvila i ekonomka Ilona Švihlíková, která s Libuší Staňkovou spolupracuje v Alternativě zdola. Promítnut byl desetiminutový dokument Lenky Procházková Lavička Františka Havla, poukazující na rozpor slibů z roku 1989 a současnou realitou. Spisovatelka Procházková dodala, že umělec je povinen konat proti „hanebné době“.

stanko2

 

Odlehčenou písničku na téma politické současnosti zazpívala Eva Novotná z iniciativy Ne základnám, všichni zúčastnění pak Libuši Staňkové zapěli k jejímu životnímu jubileu. Vernisáže se zúčastnila i poslankyně a pražská zastupitelka Marta Semelová (KSČM), která se sociálním tématům věnuje.

stanko7

 

Výstavu lze navštívit každý všední den (s výjimkou pondělí) od 12. do 18. hodin (v pátek do 17. hodin). O víkendech a státních svátcích lze galerii, kde jsou vystavena i další díla, navštívit po předchozí domluvě s majitelkou Olgou Truskovou. Ekonomka Švihlíková při vernisáži mimochodem uvedla, že se jedná o její studentku z Vysoké školy ekonomické.

Foto: autorka


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

ROZHOVOR: Eva Hölzelová: V Arině jsem vytušila zvířecí duši do mytologického příběhu

eva200Jako by to téma tajemných mýtických příběhů autorku přitahovalo jako magnet. A proč ne, když to umí! Eva Hölzelová je už autorkou knihy motivované řeckými bájemi a pověstmi Hvězdná obloha a její nová kniha Arina je čistá fantazie? Nevíme, zeptáme se, ale ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Fašismus a figurace - výstava děl umělecké skupiny Nová věčnost

expozice200Fašismus a figurace. Takový název nese výstava realizovaná uměleckou skupinou Nová věčnost. Instalována je až do 5. února v galerii White Pearl, nacházející se v prvním patře bývalé tovární haly (Kolbenova 34/A, Praha 9-Vysočany).

...

Literatura

Naboso s Ninou Karen

naboso200Zaplaveni jeden druhým. Hledám tě, ztrácím tě, jsi v těchto řádcích, jsi mou přenošenou trýzní. Básnickou sbírku Niny Karen Naboso vydalo nakladatelství Monika Le Fay.

...

Divadlo

Záchranná mise Ferdy Mravence

ferda mravenec mala scena zlinZlínské divadlo Malá scéna uvedlo poslední zářijový den pohádku z pera Ondřeje Sekory Ferda Mravenec aneb Škola jízdy na kolečkových bruslích. Tu si otevřel Ferda Mravenec, sympatick...

Film

Národní filmový archiv se představuje

generaceNárodní filmový archiv (dále NFA), jemuž lze zazlívat jedině to, že dosud nenakutal dějiny národní kinematografie, což se pravidelně děje nejen u našich sousedů (a na Slovensku už v druhém rozšířeném pojednání), vedle přehledných katalogů filmové tvorby...