Novinky letní sezóny: Cranachovy obrazy, 30 let architektury, letní kino

Novinky letní sezóny: Cranachovy obrazy, 30 let architektury, letní kino

Tisk

cranach 200Národní galerie v Praze zahajuje letní výstavní sezónu. Národní galerie již podruhé zahajuje letní výstavní sezónu jako tzv. Summer Opening – tentokrát dokonce dva dny po sobě ve Šternberském a Veletržním paláci. Všechny aktuální výstavy spojuje do určité míry téma technologií – ať už se jedná o technologie filmové, architektonické nebo v případě Cranacha technologie umožňující nahlédnout pod povrch výtvarného díla.

Ve Šternberském paláci představuje návštěvníkům netradiční pohled na dílo Lucase Cranacha. Výstava Cranach ze všech stran představuje německého renesančního mistra nejen prostřednictvím unikátních obrazů, ale také s pomocí průzkumu realizovaného Cranach Digital Archive Düsseldorf. Ten umožňuje návštěvníkům nahlédnout pod povrch mistrovských děl pohledem historiků, chemiků i restaurátorů a představuje výsledky, které vyvrátily pochybnosti panující ohledně pravosti některých Cranachových děl. Výstava představuje například příběh kopie malby Zákon a milost, která byla s ohledem na dataci a signaturu v podobě okřídleného hada možná jedním z prvních pokusů o Cranachovu falzifikaci.

cranach1

Veletržní palác hostí výstavu dokumentující třicetiletý vývoj sbírky architektury Národní galerie, další kapitoly cyklů současného umění i to nejlepší z tvorby aktuálních diplomantů AVU.   

cranach2

Mimo jiné galerie představuje jedenáct nových děl od Toyen, Šímy nebo Vasarelyho, zapůjčených v rámci ozvěn výroční výstavy Velkorysost. Umění obdarovat. Příznivci kinematografie se mohou  těšit na letní kino na střeše Veletržního paláce.

cranach3


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Adamem Chroustem

chroust 200Nedávno vyšla dlouho očekávaná biografie Dr. Miloslava Stingla (* 19. prosince 1930, Bílina), českého cestovatele, etnografa a spisovatele. Jde o naprosto výjimečného muže s pozoruhodnými zážitky a zkušenostmi. Například zažil blokádu Kuby, mlu...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

ALJO BERAN - Z mého života

beran vystava perexČas prověřuje umění a to bez rozdílu, jestli vzniklo před tisíci, nebo padesáti lety. Tato skutečnost patří k jednomu z jeho půvabů. Čas je zde relativní. Umělecké dílo tak mluví k divákům své současnosti, tedy k těm, pro které byl...


Literatura

Je tu nová série nejen o technologiích

zlomeny genius 200Zlomený génius je prvním dílem z cyklu knih s Willem Parkerem od Drewa Murraye. Pokud vás zajímají technologie a láká netradiční prostředí, určitě se do knihy pusťte.

 

...

Divadlo

Derniéra kultovního muzikálu Andrewa Lloyda Webbera Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť z Plzně už 22. května streamem!

muzikal josef 200Velkolepá a zábavná muzikálová show pro všechny generace z autorské dílny Andrewa Lloyda Webbera a Tima Rice Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť dobyla doslova celý svět!!! Muzikál s podtitulem Bible v rytmu rokenrolu vznikl na m...

Film

Česká televize přichází s podzimními novinkami


PodzimAčkoli momentální tropické teploty nenasvědčují, že by mělo léto jen tak skončit, pragmatický kalendář ví své. Polovina prázdnin je definitivně za námi a ta druhá jako naschvál uteče nepřiměřeně rychle. Nad touto kvapnou prázdninovou pomíjivostí se sn...