Zážitky odjinud Alexe Zupky

Zážitky odjinud Alexe Zupky

Tisk

zupka200Francie, Sýrie či třeba Maroko… Do 9. února trvá výstava obrazů dnes třiaosmdesátiletého Alexe Zupky Zážitky odjinud. Instalovaná je v Café Alternatif (Mezibranská 21, Praha 1).

 

 

 

K vidění jsou obrazy z různých koutů světa i z tuzemska. Zájemci si tak mohou prohlédnout kupříkladu staré předměstí Paříže (jak vypadalo v letech 1968-1970) i domácí prostředí, kde jsou zobrazeny autorovy rodiče i babička. Alex Zupka procestoval i mnoho islámských zemí a s muslimy má ty nejlepší zkušenosti.

zupka3

V úvodu vernisáže například zavzpomínal na to, jak jej syrský taxikář svezl zadarmo, protože mu cestu věnoval jako dárek v rámci Ramadánu (měsíce, kdy se má muslim chovat co nejlépe). Svezl ho kusem trasy, kterou právě jel. Po vystoupení z vozu Alex zaklepal na dveře, aby se optal, kudy se dostane do hotelu, si tam se setkal s vřelým přijetím.

Zajímaví lidé

V dobrém vzpomíná také na Maroko. „Je tam zajímavé vše, především lidé, kteří tam jsou velmi různorodí,“ řekl. „Nemám rád xenofobii, nemám rád rozdělování lidí, nemám rád rasismus, jsem antirasista,“ dodal v rozhovoru s naší zpravodajkou.

Alex Zupka je rodilý Pražan, předvánoční dítě, narodil se 17. prosince 1933, vystudoval vysokou školu uměleckoprůmyslovou – UMPRUM, studium ukončil v roce 1960. Během svých cest po světě navštívil a tvořil ve Francii (dva roky žil v Paříži), Maroku, Tunisku, Sýrii, Turecku a Mali. Nyní žije v Praze-Ohrobci.

zupka 3

Obrazy s atmosférou

Jeho výstava má (vedle uměleckého) i osvětový charakter. Především vás dostane do atmosféry daných míst i situací. Stojí zkrátka zato vidět ji, navíc v příjemném sklepním prostoru Café Alternatif! Mimochodem, Alex Zupka má ve svých třiaosmdesáti let neuvěřitelnou vitalitu, nezdráhá se dát si dobré červené víno a o obrazech umí vyprávět se zaujetím.

zupka2

Foto:

pozvánka na proběhlou vernisáž i probíhající výstavu

Další foto: autorka

 

zupka1


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Slatiňany

slatinany 200Milí čtenáři, s blížícími se prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár mu...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Výstava, která se dostane člověku pod kůži.

kuratorkyV krátké době, se opět v ústeckém muzeu uskutečnila další výstava. Ústecké muzeum je známo svou precizní prací při svých výstavách, a jestliže je přitom tom i dotek ženské ruky, je to znát. Na přípravě výstavy o ústeckém malíři Zdeňku Koškovi se podíle...


Literatura

Nebezpečná fáma, která může zabíjet

Fama perexSvobodná matka Joanna se spolu se svým synem Alfiem přestěhuje zpátky do přímořského městečka, ve kterém vyrůstala. Rychle si dokázala najít práci a je ráda, že bydlí blízko své milované matky, která je ochotná jí se vším pomoct, ale nedokáže me...

Divadlo

Pražské Divadlo Kolowrat uvádí komedii Bez zábran

kolowrat200Další reprízu inscenace Bez zábran proběhne v Divadle Kolowrat v pátek 12. května v 19.30 hodin. Představení připravilo s hereckým kvartetem nedávno založené Staromódní divadlo, režisérem je Robert Russell. Hru napsal britský prozaik, dramatik, sat...

Film

Nastal pro Bonda čas zemřít?

bond perexLoni v září se po dvojnásobném odložení způsobeném pandemií koronaviru do kin konečně dostala pětadvacátá bondovka s názvem Není čas zemřít, v níž se s rolí agenta 007 rozloučil Daniel Craig, který ikonickou postavu ztvárňoval od roku 2006. O tom...