Koncert pro Bílovec

Koncert pro Bílovec

Tisk

18838558 140253043187248 1157714633 o perexKoncert pro Bílovec vznikl jako akce prvního celonárodního happeningu s názvem ZUŠ OPEN - vstup cca 350 základních uměleckých škol do veřejného prostoru po celé ČR, s podporou slavné operní pěvkyně Magdaleny Kožené a její nadace.

 

V Bílovci se prezentovaly oba umělecké obory, hudebním koncertem a výstavou výtvarných děl žáků.

Koncert jsme plánovali ve "velkém stylu" na velkém pódiu Letního kina. Chtěli jsme dopřát mladým umělcům téměř profesionální podmínky svých výkonů. Žáci měli možnost pracovat na zvukové zkoušce s technikou, se kterou se tak často nesetkají. K této činnosti patří neodmyslitelný "šrumec" a být jeho součástí je zážitek, který při individuální výuce nezažijí.

18818124 140252993187253 439160123 o

Pár minut před zahájením koncertu vyhnala účinkující a návštěvníky blížící se bouřka. Naštěstí je zámek schoval pod svá rozlehlá křídla a v jeho, ještě před chvílí prázdnem zejícím sále, se s malým zpožděním odehrál příjemný koncert. Navíc ti, kteří neodešli si mohli prohlédnout výstavu výtvarného oboru.

S klasickým repertoárem vhodným právě do zámku (renesanční tance a madrigaly) vystoupily flétnové soubory ze třídy p. uč. Ilony Knýbelové, akordeonový kvintet pod vedením Miroslavy Halatové zahrál mimo jiné irské tradicionály, pěvecké oddělení Lenky Švorcové zvládlo pohádkové trio i populární sólo v doprovodu příčné flétny, Jazzíček Pavla Klose rozproudil v nejednom posluchači rytmy vzdorující deštivému počasí, kytarový soubor Vladimíra Veselého vkusně doprovodily housle ze třídy Lenky Žídkové. Závěr patřil skvělému školnímu orchestru - Worchestru, který to "rozbalil" s písničkami kapely Kryštof, Mňágy a Žďorp, Buty, ale taky s hity Michaela Jacksona, Adele nebo Deep Purple.

18838558 140253043187248 1157714633 o

Za mimořádnou považuji venkovní výstavu v kouzelném dřevěném loubí, oddělujícím a zároveň propojujícím prostor mezi zámkem a letním kinem, a to i přesto, že expozice měla poněkud jepičí život. Odhaduji však, že právě zde nebyla výstava naposledy, vzhledem k atmosféře tohoto místa.

Mgr. Ondřej Langr


Jsem velice ráda, že jsem měla možnost zúčastnit se úplně prvního ročníku nové celorepublikové kulturní akce s názvem ZUŠ OPEN, která má za úkol široké veřejnosti představit práci Základních uměleckých škol. Chtěla bych velice poděkovat ZUŠ v Bílovci, která se do akce také zapojila a připravila tím skvělý zážitek nejen rodičům žáků, kteří ZUŠ navštěvují, ale také nám, ostatním. Pro mne to byly dvě hodiny báječné atmosféry se spoustou talentovaných dětí a učitelů, kteří dokážou své žáky pro hudbu nadchnout, ale hlavně pohlazení po duši prostřednictvím prezentace mnoha různých hudebních nástrojů i hudebních žánrů. Mile mě překvapila vysoká úroveň a profesionalita vystupujících. Všem účinkujícím bych proto chtěla vyjádřit svůj velký obdiv a podporu, a už teď se těším na příští ročník.


Zuzana Pospíšilová


http://www.zusbilovec.cz/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Blanka Kovaříková: „Těžko odpouštím těm, kteří se dopouštějí křivd a podvodů…“

blanka kovarikova foto zdenek kovarikŘečeno s mírnou nadsázkou - novinářka a spisovatelka Blanka Kovaříková ráda zkoumá životy lidí z černobílých fotografií a filmů. Literatura faktu v jejím podání rozhodně není „suchá“, sa...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

NADACE E-MOC-E PŘEDSTAVÍ REKORDNÍCH 55 UMĚLCŮ: Veřejnost může navštívit virtuální galerii a hodnotit vystavující autory

Emoce 200Malíři, fotografové, hudebníci a básníci budou již počtrnácté prezentovat svojí tvorbu veřejnosti díky nadaci E-MOC-E. Ta dnes spustila internetovou galerii umění www.e-moc-e.cz a umožní tak veřejnosti, aby si bezpečně prohlédla umělecká díla a záro...


Literatura

Reniin deník vás vtáhne

reniin denik 200Reniin deník je jednou z mnoha knih popisující hrůzy války. Je jedinečná především tím, že se jedná o deník, který tak ukazuje život dospívající dívky ve stínu holokaustu.

 

...

Divadlo

Sedm známých osobností věnovalo šest zážitků a jeden obraz do unikátní charitativní online aukce pro Divadlo Viola

Viola200Tereza Kostková, Miroslav Donutil, Václav Vydra, Jiří Dvořák, Ivo Kahánek, Marek Eben, Jiří Anderle. Oblíbení a vítaní hosté na jevišti Divadla Viola se spojili, aby společně s aukční platformou Arts Bay a Prague Business Clubem pomohli legendární uměl...

Film

S filmem Tenet došel Christopher Nolan na konec jedné cesty

tenet perexLoňský rok byl v kinech ze známých důvodů dost slabý a od března se v nich hrály prakticky jen filmy komornější, pro náročnější publikum a blockbustery úplně absentovaly. Snad jedinou výjimkou bylo srpnové nasazení akčního sci-fi Tenet režijního...