Na skok u nejšťastnějšího národa světa

Na skok u nejšťastnějšího národa světa

Tisk

kodan 200Dánsko se podle mnohých průzkumů umisťuje na prvních místech nejšťastnějšího národa světa. Jejich přístup k životu nazývaný „hygge“ se dokonce využije na univerzitách. Už na tom musí něco být, když se cítí nejšťastněji obyvatelé země, která je extrémně daňově zatížená.

 

 

Už při projíždění z německé hranice do Dánska pocítíte ten rozdíl – sice po vás v Dánsku budou chtít kontrolovat pas či občanský průkaz, ale celníci jsou velmi milí, usměvaví a komunikativní, takže žádný strach.

Po příjezdu do hlavního dánského města Kodaně uvidíte spoustu kol třeba jako v Amsterdamu, ale obecně se v severských zemích lidé často přepravují na kolech. V sobotu ráno můžete sledovat, jak moc byl pátek náročný, když jsou před vámi řady pobouraných kol, některá uprostřed ulic jakoby nic, ale určitě to patří ke koloritu města.

kodan kola

Na Kodaň a její krásy jsem měla asi deset hodin, což není moc a kvůli času jsem se musela vzdát pití dobré kávy a jezení skořicových šneků v některé z „hyggelig“ kaváren, ale věřte, že jich najdete hodně – kavárny tak útulné a příjemné, že byste nechtěli odejít. V každém případě je nutné si dávat pozor na otvírací dobu kaváren a restaurací, ale především různých obchodů – Dánové zavírají docela brzo a jdou se věnovat svým rodinám.

Moje cesta začíná na Radničním náměstí, kde se budova radnice právě rekonstruuje. Hned vedle ní najdete sochu zřejmě nejslavnějšího obyvatele historie města Hanse Christiana Andersena a naproti němu rozhlehlý zábavní park Tivoli, po ránu ještě tichý a klidný. Pokud byste park obešli, narazíte také na hlavní nádraží, o kterém se říká, že je nejhezčí ve Skandinávii – popravdě na něm ale neshledávám nic, co by mě až tak uchvátilo.


kodan tivoli

Při procházení městem jsem měla občas pocit, že jsem se ocitla na pár chvil ve Stockholmu, ulice kolem Radničního náměstí mi připadaly velmi podobné. Někdy jako v Amsterdamu, kdy můžete vidět malé úzké barevné domky, některé s hákem nahoře, který se stěhují větší náklady a nábytek, právě tak jako v Holandsku.

Další budova spojená s Hansem Christianem Andersenem je například i Dánské královské divadlo, krásně zdobené jako to naše pražské. Pár kroků od divadla už se nachází jeden ze stěžejních turistických bodů – Nyhavn. Přístav, podél kterého najdete barevné domky plné kaváren a restaurací, pohled, který znáte snad ze všech propagačních materiálů věnujících se Kodani. Na můstcích uvidíte visací zámky se jmény zamilovaných jako na mnoha jiných místech světa. Stejné malebné jsou i postranní uličky kolem přístavu. Na malém prostoru u přístavu je také obrovská kotva, která je památníkem padlých na moři.

kodan nyhavn

Cestou k Christianborgu potkáte burzovní palác Borsen, se zvláštní věžičkou, která vznikla spirálovitým zapletením ocasů čtyř draků, nahoře také zahlédnete tři zlaté korunky – dánskou, norskou a švédskou, která odkazuje k historii země. V dnešní době už palác nefunguje jako burza, ale stále jsou v něm kanceláře.

kodan borsen

Christianborg je komplex, ve kterém se nachází dánský parlament, království má jednokomorový systém, v blízkosti narazíte také na Národní knihovnu. Další z významných míst je Amalienborg, sídlo nynější královny Markéty II. V poledne zde můžete zažít střídání stráží, pokud je královna přítomna, přehlídka bývá s větší parádou. Součástí paláců je i muzeum. Z Amalienborgu můžete na jednu stranu zahlédnout budovu opery, naproti zase mohutný Frederickův kostel (na obrázku).

kodan kostel

 

Další část: http://kultura21.cz/cestovani/17333-dansko-kodan-druha-cast


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Hedvika

hed 200Třiašedesátiletá hrdinka Hedvika se pár měsíců po smrti svého manžela Vladimíra dozvídá tajemství, které její muž skrýval celý život nejen před ní, ale i před celou rodinou a přáteli. Po vyřízení dědictví přestává truchlit a její poklidný život se díky rad...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Mexický komiks: Good, bad and sexy

altV druhé polovině června byla zahájena netradiční výstava. Zajímavé prostory i poněkud exotická podívaná lákají všechny milovníky komiksu (a nejen je). Máte k tomu rádi i Mexiko? Tak právě pro vás je připravený tenhle průvodce s podtitulem ...


Literatura

Wallander se vrací

Wallander 200Kurt Wallander při jedné z policejních akcí zabije člověka. Vyčítá si to, propadne depresi a svůj světabol se snaží přebít alkoholem. Nic nepomáhá, ani když vyrazí ze studeného severu za teplem na východ, místo pohody si přivodí jen pořádnou ko...

Divadlo

Muzikálová verze oscarového snímku měla premiéru v Brně

grandhotel perexTak jako kdysi Vídeň uvedla do světa operetu, tak se v Americe, na Broadway narodil muzikál. Každým rokem tam vznikají nová a nová díla, ne všechna však vydrží v repertoáru těch divadel víc měsíců a ne všechna se dostanou dál do světa....

Film

Život v extrému. Do kin míří celovečerní dokument Karlos o gladiátorovi Vémolovi

Karlos - TEASER PLAKÁT

Dvojice režisérů Michal Samir a Šimon Šafránek právě dokončuje celovečerní dokument o jednom z fenoménů dneška Karlosovi Vémolovi. Film s výmluvným názvem Karlos má ambici odhalit, jaký...