Oni nevědí, co činí: Audiokniha, která donutí k zamyšlení

Oni nevědí, co činí: Audiokniha, která donutí k zamyšlení

Tisk

oni-nevedi-co-cini 200V Audiotéce zabrousili do světové literatury, konkrétně do sci-fi thrilleru s názvem Oni nevědi, co činí od finského spisovatele Jussiho Valtonena, který měl podle anotace potěšit všechny fanoušky severské detektivky.

 



Jussi Valtonen je finský spisovatel, který se věnuje také vědeckému výzkumu. Jeho obory jsou psychologie a neuropsychologie, které studoval na Univerzitě v Helsinkách a v Baltimoru. Za svůj první román Balancování získal cenu J. H. Erkka pro mladé spisovatele, jeho druhý román se dostal na nejvyšší příčky v hodnocení kritiky i blogery a Oni nevědí, co činí (He eivät tiedä mitä tekevät, 2014) je jeho třetí počin. Získal za něj prestižní cenu Finlandia a stal se finským bestsellerem s desítkami tisíc prodaných výtisků.

Děj audioknihy seznamuje čtenáře s úspěšným neurovědcem Joem Chayefskim a jeho rodinou. A to jak současnou, tak bývalou – manželku a syna Samuela nechává ve Finsku, zatímco má nový život v Americe. Součástí jeho práce jsou laboratorní pokusy na zvířatech, což se nelíbí neznámým aktivistům a posléze také jeho synovi bojující právě proti takovým lidem. K této zápletce se přidává také nejmodernější přístroj nové generace, léky na zvýšení oblíbenosti pro teenagery, starosti běžného života, nebo třeba kulturní rozdíly mezi životem ve Finsku a Americe.

Oni nevědí co činí představuje společenský román odehrávající se v blízké budoucnosti. Prvků sci-fi tak příliš nemá, ale námět je velmi zajímavý a opravdu se zaryje pod kůži a donutí k zamyšlení. Z hlediska thrilleru se autorovi podařilo přenést na čtenáře (a posluchače) zvláštní pocit spojený s nevědomostí, nejistotou a takovým svíravým dojmem. Podle mě v žádném případě nejde o severskou krimi ani detektivku, ale o moc zajímavé dílo, kde nebudete mít nic předem naservírováno.

Audioknihu má na starosti interpret Filip Švarc. Jsem na něj zvyklá z jiných žánrů – buď z odlehčených a humorných příběhů, nebo naopak odbornějších počinů jako je Stručná historie času nebo To nemyslíte vážně, pane Feynmane. Tady se mi zdál jiný, takový vážnější, ale přesto naprosto přirozený. Tedy až na pauzy v promluvě, kterých bylo docela hodně, i když mnohdy byly opodstatněné a dodávaly příběhu napětí.

Ani mi nějak nepřišlo, že jsem s interpretem (i když přerušovaně) strávila celý den. Audiokniha je opravdu dlouhá a z tohoto hlediska je škoda, že neobsahuje výrazné předěly mezi kapitolami. Ale to je jen detail, obsahově je podle mě opravdu skvělá. Akorát má kniha slabý začátek a než se to vše rozjede připomíná spíše nějaký milostný román. To je od autora velké zakolísání, protože celek stojí za to a přináší mnoho témat k zamyšlení.

Pokud hledáte nějaké netradiční dílo plné aktuálních problémů, rozhodně po této audioknize sáhněte a nedejte se odradit délkou nebo jejím začátkem!

oni-nevedi-co-cini

Oni nevědí, co činí
Autor: Jussi Valtonen
Interpret: Filip Švarc
Vydavatelství: Bookmedia, Audiotéka
Délka: 24 hodin 5 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 96 %

https://audioteka.com/cz/audiobook/oni-nevedi-co-cini

Zdroj foto: audioteka.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vždy se snažím, aby lidé odcházeli z koncertu s prožitkem, říká David Deyl

Deyl perexTři alba, několik hitů i videoklipů a řadu koncertů má na svém kontě zpěvák David Deyl. Do kolekce jeho úspěchů patří rovněž několik cen, které posbíral jednak v tuzemsku, jednak na festivalech v zahraničí. Hodně se toho naučil od Heleny Vondráčkov...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

V umění volnost – Umělecká beseda slaví 150 let své existence

umelecka beseda200Výtvarný odbor Umělecké besedy pořádá u příležitosti 150. výročí založení Umělecké besedy, nejstaršího a bohatou šíří svého působení i nejvýznamnějšího uměleckého spolku v českých zemích, v barokním...


Literatura

Pěstujte doma Zdravé pokojové rostliny

zdrave pokojove rostliny 200V nakladatelství Esence vyšla další velmi praktická a pěkně uspořádaná kniha malého formátu, tentokrát věnovaná všem milovníkům pokojových rostlin.

 

 

...

Divadlo

Českolipský divadelní podzim má ambice znovu vrátit této akci prestiž

ceskolipsky divadelni podzimLetošní, již 36. ročník festivalu Českolipský divadelní podzim má ambice znovu vrátit této akci prestiž, kterou měla před lety, kdy se do České Lípy sjížděly amatérské soubory z celých Čech i ...

Film

Tři bratři se vydali hledat nevěsty

Tri bratri 200Na počátku bylo i z televize známé jevištní pásmo pro děti, poskládané z hudebních variací na čtyři známé pohádky - o Šípkové Růžence, o Červené Karkulce, o Marušce s dvanácti měsíčky a o Budulínkovi. Hudbu složil Ja...