Do Galerie Fiducia přilétly Vrăjitoare / Čarodějnice

Do Galerie Fiducia přilétly Vrăjitoare / Čarodějnice

Tisk

carodejnice 2Desátého dubna obsadila horní patro Galerie Fiducia výstava fotografií slovenské autorky Lucie Sekerkové, studentky pátého ročníku Ateliéru reklamní fotografie Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Po čtyři roky se snažila zachytit prostředí u nás takřka neznámé, respektive jen slýchané nebo čtené - svět čarodějnic. Živých, přítomných a velmi aktivních.

V Rumunsku zdá se zažívají obchodnice s magií zdařilý revival. Lucia Sekerková nafotila olašské Romky, které se živí zaříkáváním, věštbami a dalšími až pohádkovými rituály. Jak výstava dokazuje, mnohým se nedaří vůbec špatně, z některých fotografií vytékají peníze takřka hmatatelné. Olašské čarodějky si potrpí na luxus, ať už opravdový nebo alespoň zdánlivý. Spatříme ruku, která svírá divácky vděčnou křišťálovou kouli, na hodinkách nápis Versace, nebo ohromný symbol dolaru na stropě jedné z čarodějnických vil. A zlato. Velkou spoustu zlata. Svícny, dekorace, výzdoba na stěnách a samozřejmě šperky.

Křesťanství jim přitom vůbec nepřekáží, naopak, volně ho vřadily do magických obřadů. Na některých fotkách vidíme ženy stylizované (možná až trochu bezostyšně) do podoby panenky Marie. Rozhodně nepřehlédneme kříže, pokud možno také zlaté - mladá čarodějka si fotí okouzlující selfie v odpovídajícím kostýmu a exemplář, který svírá, je opravdu masivní. Jinde se rituálu u ohně účastní Kristova busta s bolestným výrazem ve tváři.

carodejnice 1

Oblečení a pomůcky, které používají, se záměrně drží tradice předchozích generací: květované sukně, penízky, pestrobarevné šátky, výrazné náušnice, proutěné košíky, tarotové karty nebo kotlíky. Rekvizity moderní doby k nim proto tvoří roztomilý kontrast. Vidíme všudypřítomné chytré telefony, např. obřad u řeky, který oživují tři postavy upřeně hledící do mobilů, nebo svítící, nesmírně tajuplně tvářící se předmět, o který se nonšalantně opírá iPhone.

Tato fotografická série vyvolává celou škálu pocitů. Pobavené úsměvy, údiv, respekt k ženám tančícím mezi kopřivami, překvapení nebo lehké zamrazení v zádech při pohledu na panenku potřenou kolem úst a na boku červenou barvou. Doufejme. Každopádně se jedná o pozoruhodnou sondu do prostředí, které se u nás neudrželo, ale vybavujeme si jeho připomínky z ne až tak dávné minulosti.

Výstava potrvá do 10.5.

http://www.antikfiducia.com/czech/ 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Češi jsou masožravci, kterým ale není jedno, co konzumují,“ říká Petra Plánková z pražské školy vaření Chefparade

skola vareni perexUmíte vařit? Pokud patříte mezi ty ne šťastlivce, kteří (stejně jako já) dokážou připálit i čaj, určitě si přečtěte následující rozhovor s Petrou Plánkovou, marketingovou ředitelkou školy vaření Chefparade. Dozvíte se ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Zlínské muzeum a galerie lákají na zajímavý program k aktuálním výstavám

vystava 200V krajském kulturně vzdělávacím centru 14|15 BAŤŮV INSTITUT mohou návštěvníci až do 27. února vidět hned několik krátkodobých výstav, ke kterým Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně a Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně připravili také zajímavý ...


Literatura

Muž jako evoluční inovace?

muz jako evolucni inovace200Mužský úděl uprostřed měnících se poměrů, kdy se prosazují feministická hnutí a genderová studia, jako by se vytratil ze zřetele badatelů - proto musím ocenit Stanislava Komárka, vysokoškolského pe...

Divadlo

Může půl promile alkoholu zajistit šťastnější život?

Chlast perexMartin (Petr Stach), učitel dějepisu, Nikolaj (Jacob Erftemeijer), učitel psychologie, Peter (Tomáš Petřík), učitel hudby, a Tommy (Robert Jasków), učitel tělocviku, již dávno rezignovali na své plány a sny. Doběhlo je vyhoření.

...

Film

Festival Všemi směry očima manažerky Marie Pokorné

altBěhem minulého týdne jste mohli zaznamenat článek o chystaném netradičním publicistickém festivalu Všemi směry, který se uskuteční 12. dubna v pražském Rock Café. Pozvání přijalo mnoho odborníků z oboru, ...